je suis rien (158)

27 okt

Leen
(Westland, 27 oktober 2018). Leen Snijders uit Monster is een rechtschapen, godvruchtig mens. Politiek SGP’er, voor die partij (en de Christenunie) Westlands wethouder. Qua integriteit zou je geen betere kunnen wensen. De werkelijkheid is echter weerbarstiger.

Leen zit nu in de politieke shit; al zou hij dat zelf ongetwijfeld anders noemen. De grijzende vijftiger woont namelijk al jaren met vrouw en nogal wat kinderen in een zogenoemde tuinderswoning. Niet helemaal legaal, want dan moet je een tuinderij runnen.
En dat doet Leen volgens sommigen al lang niet meer, al zegt de wethouder zelf pas in mei te zijn gestopt. Op zijn CV is overigens nergens het vak ‘tuinder’ te vinden, maar misschien deed hij het er gewoon een beetje bij. Kan toch?

‘Fout’
Voordat hij wethouder werd, maakte niemand daar een probleem van. Of wist niemand het. Nu wel, zeker ook omdat hij oorspronkelijk de portefeuille Handhaving kreeg. Dat ‘weeffoutje’ werd snel opgelost door die taak naar de burgemeester te schuiven.
Maar Leen bleef ‘fout’ wonen in een woning zonder juiste vergunning; wel vroeg hij een ontheffingsvergunning aan. Vorige week besloot ‘zijn’ Westlandse bestuurscollege hem toe te staan om daar nog 10 jaar te blijven wonen. Om het koosjer te houden werd Leen tijdens die vergadering naar de gang gestuurd. Eventjes.

Des duivels
Kous af, zou je denken maar oppositieleeuwen als Remmert Keizer (GBW) en Peter Duijsens (Westland verstandig) ontploften. In Leens terminologie, waren des duivels. Meten met twee maten en de onderste steen moet boven, zongen de heren bijna psalmend.
Nu kun je na zulke boze reacties als verstandig bestuurscollege veel doen. Bijvoorbeeld de (gespeelde) oppositiewoede negeren. Of tijdens een raadsdebat rustig met serieuze argumenten komen. Vermits je zeker bent van je zaak.

Vlek op vlek
Maar ga in godsnaam – sorry, Leen – niet in een officiële, extra gemeentelijke verklaring jeremiërend uitleggen dat je het heel goed hebt gedaan. Dat er niks aan de hand is. Dat je normaal gesproken terughoudend bent om de openbaarheid te zoeken. Omdat het een particuliere kwestie (?) betreft. Maar dat je dat nu wel doet gezien de publiciteit die is ontstaan.
Dat doen is nog erger dan vlek op vlek. Dat is niet eens dom, maar hartstikke stom. Zelfs Leen kan nu de handen niet meer in onschuld wassen.

Verkassen!
Ik zei het al, Leen Snijders uit Monster is een rechtschapen, godvruchtig mens. In hem schuilt ten aanzien van die woonkwestie geen boosaardige of kwade opzet, hooguit materiële naïviteit. Denk ik.

Maar diezelfde Leen weet ook dat hij politiek in een glazen huisje woont. Waarin beeldvorming essentieel is. Waarin er qua integriteit al een begin van twijfel ontstaat als je de schijn tegen hebt. Alles wat hij vanaf nu in de politiek doet, zal in dat perspectief blijven hangen. Aan hem de keuze: Verkassen! Politiek of privé.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze

6 gedachten over “je suis rien (158)

 1. Ik heb zelfs geen begrip voor wethouder Leen Snijders. Hoe kan hij dit gedrag koppelen met zijn christelijke levenshouding? Het is als een agent die steelt, dat is erger dan een gewone burger. En wethouders, ook niet-christelijke, horen een voorbeeld te zijn. Dit lijkt weer gewoon op zakkenvullen.

 2. Wethouder Snijders wordt juist benadeeld ten opzichte van anderen. Zijn woning staat door deze regeling 10 jaar in de stille verkoop i.p.v de normaal gehanteerde 6 maanden. Er zijn in Westland honderden gelijke gevallen. Niemand daarvan heeft een koopoptie getekend om de bewoning legaal te maken. Je zou ook wel gek zijn.
  Snijders kan in zijn situatie echter niet kiezen, zit volledig klem. Ben benieuwd of Keizer en Duijsens zo grootmoedig zijn excuses aan te bieden voor de bizarre en zure verwijten richting Snijders en of de redactie van met name het AD bereid is om zich eens te scholen in de regels i.p.v het alleen maar kopiëren van ongefundeerde uitspraken door gefrustreerde fractieleiders.

  • Ha Coen, je hebt – denk ik – de klok horen luiden maar weet niet waar de klepel hangt. Het glastuinbouwbedrijf en dienstwoning van Wethouder Snijders staan inderdaad 10 jaar in de ‘stille verkoop’. De elf Westlanders die hem vóór zijn gegaan moeten hun woning niet zes maanden maar ten eeuwige dagen in de ‘stille verkoop’ houden.
   En het is ons niet om wethouder Snijders te doen maar om het handelen van B&W: dat heeft alle schijn van willekeur en kreukbaarheid. Dat moet je niet willen als B&W, dat moet je koste wat kost en ten alle tijden vermijden.

 3. Ja, hoe goed de ‘bedoelingen’ van het college ook zijn, het beschadigt de Westlandse politiek en de wethouder in kwestie. Dit moet je als college niet willen…….heel dom.

 4. Nu maar hopen dat zowel Duijsens als Keizer doorzetten. En niet op het laatste moment afhaken. Dit is meer dan een motie van wantrouwen waard. Die man kan niet op die plek blijven zitten. Dan maar een college zonder SGP./CU. Misschien lukt het wel met Groenlinks of D66?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>