je suis rien (157)

20 okt

Stemverheffing
(Westland, 20 oktober 2018). Waarnemend burgemeester Van Ardenne had deze week niet haar beste raadsavond. Deels dankzij Agnes zelf was het rommelig, drie keer kreeg ze dat met stemverheffing te horen. Van Remmert Keizer (GBW), van Peter Duijsens (Westland verstandig). De eerste reageerde geprikkeld op haar schooljuffrouwentoontje over gestelde rondvragen. Dat die niet te lang moesten duren.

Het leuke leven
Tijdens het afvalinzamelingsdebat viel Keizer opnieuw fel uit omdat zij, onverwachts, een ander raadslid ineens het woord gaf. Geschrokken gaf ze hem direct gelijk.
Later ging het mis toen zij constateerde dat de meeste raadsleden de Gravin Machteld-motie in stemming wilde brengen. Terwijl Duijsens (Westland Verstandig), vertrouwd lang en breed, nog aan het woord was. Uiteindelijk kwam er geen stemming, werd ‘Machteld’ teruggestuurd naar een volgende raadscommissie. Ik zag de burgermoeder zuchten.
Hou vol, Vrouwe Agnes Ad Interim, nog ruim twee maanden, dan is het voorbij. Gloort weer het leuke leven.

Bungelwethouder
Bij elk bestuurscollege gaat, na enige tijd, de introductie-eenheid wringen, worden zwakke plekken zichtbaar. In het vorige college eiste al snel Peter Ouwendijk (VVD) de bijnaam ‘bungelwethouder’ op. Grote kanshebber voor die ‘eretitel’ is inmiddels wethouder Leen Snijders (ChristenUnie/SGP).
De bodem daarvoor werd al gelegd toen er na zijn installatie discussie ontstond of hij wel legaal een woning bewoonde. Het collegebesluit vorige week dat hij daar nog tien jaar mag blijven wonen, maakt dat ‘bungelrisico’ overigens alleen maar groter.

Afvalwethouder
Ook de raadsdiscussie over het inzamelen van afval liep voor Leen niet lekker. Aanvullende informatie te laat naar de raad sturen, deels ambtenaren de schuld geven en ontactisch meedoen met verbaal geharrewar. Daarna proberen het voorstel te wijzigen nadat het oorspronkelijke was afgestemd, en dan toch verbaasd reageren dat de raad een nieuw, goed afgetikt voorstel wil. Nog meer gedoe over dit onderwerp en de term ‘afvalwethouder’ is geboren.

Cultuur
Fractieleider Dave van der Meer (LPF) dinsdag over het ‘s Gravenzandse beeld van Gravin Machteld: “Marktplein, Marktplaats of omsmelten, ik wil van dat ding af”. Met zulke barbaarpolitici wordt cultuur in Westland nooit met een hoofdletter geschreven.

Republikeins
Ooit, toen er nog socialistische arbeiders met principes waren, was de PvdA formeel ook een republikeinse partij. Deze week was er discussie over de locatie van de Westlandse koninklijke lintjesregen. Iedereen stemde voor een royale plek waar gedecoreerden mét aanhang samen van dat feest kunnen genieten. Dus niet in het gemeentehuis.
Alleen het enige PvdA-raadslid Nico de Gier deed niet mee. Toch nog republikein? Hij vond het onderwerp te onbelangrijk om erover te stemmen. Wel een onderscheiden mening.

Hem?
Burgemeester Van Ardenne vindt juist dat de raadszaal dé lintjeslocatie hoort te zijn. Ook al moet de aanhang dan grotendeels genoegen nemen met een andere zaal vol beeldschermen. Maar omdat ze binnenkort vertrekt, meent ze dat het een zaak van haar opvolger is. “En ik ga hem niet voor de voeten lopen.” Hem?

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>