je suis rien (149)

25 aug

Schriftelijke raadsvragen
(Westland, 25 augustus 2018). Onlangs besliste het Westlandse bestuurscollege dat raadsleden gemeenteambtenaren niet meer rechtstreeks mogen contacten. Alles moet, als eerder afgesproken, gestroomlijnd gaan via de griffie. Da’s de gemeenteraad monddood maken, vinden raadsleden. Dan zal het aantal schriftelijke vragen als diarree toenemen, vrezen anderen.
Onduidelijk wat het gaat worden, maar nu wachten er al ruim 50 vragen op antwoord, zo berekende de WOS deze week. Het college streeft ernaar om 1 september alle nu nog openstaande vragen beantwoord te hebben. Grote vraag of dat lukt.

Overal steeds drukker
Schriftelijke raadsvragen, leuk leesvoer. Vooral de beantwoording. Zo vroeg de VVD-fractie of het college van plan was om de daad bij het woord te voegen en de levendigheid van de kernen zoveel mogelijk te faciliteren. Antwoord: ‘Ja’.
Op een D66-vraag of B & W kennis hadden genomen van een televisie-uitzending over de fruitmuur aan de Poeldijkseweg, werd geschreven: ‘Ja, het college heeft kennisgenomen van de uitzending’.
Zoiets kan zelfs de domste wethouder zonder ambtelijke hulp verzinnen.
Gemeente Belang Westland wilde meer weten over de verkeersveiligheid in de Monsterse Havenstraat. De vraag of er niet iets gedaan kan worden aan de drukte in de buurt daar, beantwoordt het college met: ‘Door gebiedsontwikkelingen en autonome groei van mobiliteit in Westland wordt het overal steeds drukker en zo ook op de Burgemeester Kampschoërstraat.’ Zo’n zin vereist al enig intellect.

Hondenuitrenplaats
VVD en Westland Verstandig stelden vrijwel identieke vragen over een hondenuitrenplaats in Naaldwijk. Beide partijen kregen apart antwoord. Aardig, ook verwarrend.
De liberalen lezen daarin dat onbekend is waarom omwonenden niet tijdig zijn geïnformeerd. Waarna het college vervolgt: ‘Feit is dat de omwonenden eerder geïnformeerd hadden moeten worden.’ Of had ‘feit’ hier gewoon ‘fout’ moeten zijn?
Pas bij antwoord 3 kom je er achter dat de WV-vragen over dezelfde hondenuitrenplaats gaan. Maar nu gaat het over ‘het gebied tussen Waterrijk en Zandheuvel’. En die locatienamen ontbraken in die VVD-communicatie!

Dubbel gebruik
De WV-vragenstellers vinden het onwenselijk om speelweides gezamenlijk te gebruiken als kinderspeelplaats en hondenuitrenplaats. De reactie is verbluffend: ‘Dat zijn wij niet met u eens. Het komt vaker voor dat gebieden dubbel gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan het strand en het Prinsenbos. Die worden gebruikt voor zowel recreatie en spelen als hondenuitrenplaats.’
Ja, dat klopt en ook geregeld door samenklittende duo’s. Maar die noemen dat misschien ook wel recreatie. Of uitrennen.. op z’n hondjes.

Dag van de Democratie
D66 wenst vragend dat Westland actiever meedoet met de Dag van de Democratie, wijst erop dat gemeentelijke Open Dagen 2017 een groot succes waren. Maar dat kwam volgens het college vooral doordat veel mensen nieuwsgierig waren naar het nieuwe gemeentehuis en ook afscheid wilden nemen van een oud-burgemeester. Klaarblijkelijk hebben de bestuurders toen geen enkele democratische interesse waargenomen.
Maar open en toegankelijk besturen wordt getoond door collegebezoeken aan de dorpen en inloopspreekuren van de wethouders. De bijzin daarna is een echte doordenker: ‘maar in feite zijn college en raad iedere dag bezig om de afstand tussen gemeente en samenleving zo klein mogelijk laten zijn.’ En zo hoort het ook!

Het wachten is nu nog op die ene vraag. Is het het college bekend dat een ambtenaar spreken of bellen beter, en sneller, is dan onzinnige en verwarrende schriftelijke raadsvragen? En onzinnige en verwarrende beantwoording daarvan?

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>