Schrijftalent

29 aug

(Westland, 29 augustus 2018). Het immer zo voortvarende Westlandse gemeentebestuur doet ook al aan broodroof, zeg maar scribentueuze beunhazerij. Het schrijft nu columns, maar die noemt het dan heel slim raadsmemo. Vorige week ging er eentje over ‘Polenhoteldebotel’. Ik erken het volmondig, ik heb mindere geschreven.
De schrijvers zijn vermoedelijk de wethouders Ben van der Stee (LPF) en Piet Vreugdenhil (CDA), beiden ex-schoolmeesters; die ook nooit meer van dat toontje af komen. De rest mocht wegens matige eruditie alleen maar lezen, eventueel (glim)lachen.
Dat duo Pietje Ben heeft wel zijn best gedaan, het had wat scherper gemogen, ook zelfkritischer. De taaltrucjes zwartepieten en jij-bakken hebben ze van echte columnisten gepikt. Wel ben ik er zeker van dat Piet Bens ergste grofheden heeft gekuist. ‘Nee, Benny, dát kan echt niet!’

Presidium
Kritiek is er vooral naar de gemeenteraad. De college-columnisten vinden dat de raad zelf eerst het zogenoemde presidium bij elkaar had moeten/kunnen roepen, om over een extra raadsvergadering te spreken. Daar gaan die column-dilettanten wel in de fout, want hun eigen collegevoorzitter, burgemeester Agnes van Ardenne, had eerder al in een soort excuus gezegd ‘dat daar niet aan was gedacht’.
Bovendien konden die presidiumleden dat ook niet zelf doen, omdat ze niet eens wisten waar het over ging. En dat ook niet te horen kregen. Alleen dat het urgent was en een extra, besloten vergadering zou behoeven. Foei, foei, fake-vakbroeders, zelfs ik zou zo niet met de waarheid omgaan.

Aangifte
Hoogtepunt in de column is het nieuws dat er een onderzoek komt naar ‘lekkende’ raadsleden. Over dat mogelijke gedrag hadden die schoolmeesters wel een paar leuke woordspelingen kunnen maken, maar nu bleven ze in een ‘ernst-bubbel’ steken. ‘Omdat de geheimhouding niet lijkt te zijn gerespecteerd. Bij de uitkomsten zal het doen van aangifte worden meegewogen’. Dat leest niet echt lekker!
Jammer is ook dat in de column niet staat dat dat onderzoek mogelijk intern, door eigen mensen, zal worden uitgevoerd. Dan hadden ze gelijk ook de titel van het eindrapport kunnen verraden: ‘Wij van WC-eend hebben het lekkend lid boven water gekregen’. Of zoiets.

Lekdozen (m/v)
Dat onderzoek gebeurt overigens mede op verzoek van drie coalitiepartijen, politieke vriendjes van zowel Ben als Piet. Uit hun vraagstelling is te destilleren dat ze vooral raadsleden van de oppositie als lekdozen (m/v) aanwijzen. Niet met namen. Natuurlijk niet, dat is risicovol.
Want ze weten maar al te goed dat uit zo’n formele vragenronde ook naar voren kan komen dat eigen raadsleden hebben gelekt. Misschien wel die zo vreselijk verontwaardigde CDA-fractieleider Jenny Vermeer? Of een bevriende wethouder?

Voor de deur
Ik zie zo’n onderzoek trouwens al voor me, staat er zo’n koddebeier met gedateerd kapsel en versleten regenjas voor de deur. Met wie ik allemaal heb gesproken? Dat gaat hem natuurlijk geen ruk aan, maar ik fluister hem bij vertrek wel in dat ik die avond óók met de burgemeester heb gesproken. Ik zie hem, aantekeningen makend, zwetend in totale verwarring raken. Geen zorgen, dat wordt dus niks.
En binnenkort columneren Pietje en Benny gewoon dat dat onderzoek niets heeft opgeleverd. Of weinig zinvol was.

Maar al met al toch een leuke column, dat raadsmemo van het bestuurscollege. Niet iedere week, maar er zit best wel (schrijf)talent in dat clubje. Nu nog politiek inzicht.

Rien van den Anker

6 gedachten over “Schrijftalent

  1. Wat nu als blijkt dat er toch gelekt is? Krijgen de daders dan straf? Worden ze aangeklaagd? Helpt dat? Nee, dus. Het zal nog een hele klus worden om een goede burgemeester te vinden.

  2. Uit goede bron weet ik dat de wethouders deze columns steeds minder leuk vinden. Het is dus ijdele hoop dat ze er iets van (zullen) leren.

  3. Hoe komt het toch dat de communicatie bij de gemeente zo erbarmelijk is? Ligt dat aan de wethouders of aan de ambtenaren? Wie het weet mag het zeggen, ik weet het niet meer.

  4. Helemaal eens met de opmerking van Annie van den Broek. Maar vooral die van “WC eend met lekkend lid” heeft mij doen schaterlachen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>