je suis rien (147)

11 aug

Gravin Machteld
(Westland, 11 augustus 2018). De strijd tussen voor- en tegenstanders van het standbeeld van Gravin Machteld op het ‘s Gravenzandse Marktplein verhardt. Een meepraat-klankbordgroep met bewoners, omwonenden, horeca en gemeente kwam democratisch met het voorstel om haar te verhuizen. De, ook democratische, gemeenteraad stemde drie keer over ‘Machtelds’. Twee keer moest het weg, de laatste keer was er een meerderheid voor terugkeer van het beeld naar het plein. Hoekse en Kabeljauwse twisten dus, met de democratie als de deugd in het midden.

Democratisch
De twee partijen volharden in hun gelijk. De voorstanders, zoals de lokale partijen Westland Verstandig, GemeenteBelang Westland en LPF Westland, vinden dat in een democratie de gemeenteraad besluit. De tegenstanders zeggen dat de gemeente de geloofwaardigheid van hun klankbordgroep ondergraaft door later iets anders te besluiten. Vrolijk detail, LPF Westland zit in het huidige bestuurscollege dat het beeld naar een alternatieve plaats wil verplaatsen. De raadsfractie is daar dus op tegen.

‘Oorlog’ gaat voort
Alternatieve beeldplek is de voortuin van het nog te bouwen appartementencomplex aan de Van Geeststraat. Aan de achterkant van het voormalige raadshuis. Bijna op het plein dus. Maar kunstenares Ingrid Rollema zegt dat ‘moeder’ Machteld onlosmakelijk met het plein is verbonden. Ook in die geest is gemaakt.
De ‘oorlog’ in ‘s Gravenzande gaat onderwijl voort, zelfs in het zomerreces zette Westland Verstandig de boel nog op scherp met raadsvragen, ervan uitgaande dat Machteld in de vakantieperiode weer haar pleinplek zou krijgen. De winkeliersvereniging, die zo’n dertigduizend euro zou meebetalen aan de restauratie van het Marktplein, betaalt niks tot is besloten dat Machteld niet op het plein komt.

Lierse Gondelvaart
Keren we terug naar waar het ooit begon?, twitterde het Lierse CDA-raadslid Cor van der Mark nadat hij had gehoord dat er twee belangrijke, zelfs prijswinnende, boten uit het Varend Corso – van afgelopen week – volgend weekend meedoen met de Lierse pendant.
Andere jaren waren er ook ‘overlopers’, maar dat was nu onzeker omdat er een langere termijn tussen de twee evenementen zat. De Schipluidense ‘Max Verstappen’ en de Hoekse ‘Familie Flodder’ zijn echter gemakkelijk opnieuw te gebruiken.
Maar dat korte tweet-zinnetje geeft wel het oud zeer aan dat nog in De Lier leeft. Ooit begon daar de legendarische Gondelvaart over de Lee. die na enkele jaren, zoals ze daar zeggen, werd gepikt door Naaldwijk. En later door Westland. Sindsdien heet dat evenement Varend Corso, maar volgens menig Lierenaar is het nog steeds hun feestje.

Gezocht: straateigenaar
Niemand weet van wie de nieuwe Graaf Willem II straat in ‘s Gravenzande is. Dat winkelsteegje loopt van het Marktplein langs de nieuwbouw en daarna met een haakse bocht richting Langestraat. De winkeliers daar vragen zich al enige tijd af of de straat nu van de gemeente is of van de projectontwikkelaar. ‘Maar hij wordt in ieder geval al anderhalf jaar niet schoongemaakt’, mopperen ze.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>