Besloten bestuurlijk vooroverleg

15 aug

(Westland, 15 augustus 2018). Heel even dachten zijn collega’s dat de SGP-wethouder zou gaan vloeken. Briesend hield hij zich in, zelfs een ‘Jeetje’ kwam er niet uit. “Dit kunnen jullie niet maken, jullie gaan echt te ver.” Zijn collega’s lieten zich niet uit het veld slaan, zeiden iets van: “Leen, dit is humor.”
Vanaf het begin was het eigenlijk onduidelijk wie de grap had bedacht, zowel CDA als LPF strijden om de eer. Gewoon, als bestuurscollege, tijdens het zomerreces eventjes raadsleden van vakantie terugroepen. Beetje satanisch, wel lekker. Mét argumenten, maar die vertellen we pas als je hier bent.
Alleen VVD-wethouder Pieter twijfelde, bijna traditioneel. Maar toen hij eenmaal zag hoe de piketpaaltjes stonden, was hij ook om.

Olifanten
De wethouders Piet en Ben proestten van de pret. “Ik zie het al voor me,” kraaide de een. “Ons verstandig Petertje, in Afrika achtervolgd door olifanten, plotseling gebeld door griffier Funs.” En schuddebuikend gierde de ander: “En dat overkwam ook onze Nico met een rolletje toiletpapier onder zijn arm. Op de camping. Vol naturisten, toch?”
Zelfs de immer nette Moeder Overste Agnes glimlachte even, maar zij bleef ernstig: “Is het echt zo belangrijk dat iedereen van vakantie terug moet komen.” Ja, ja, ja, klonk het in koor.

Ze jutten elkaar lekker op met argumenten dat woorden als ‘urgent’ en ‘reparatie’ het altijd goed doen. Dat dat gemeentebelang-mannetje Remmert terecht had gezegd zoiets nooit eerder te hebben meegemaakt. “Waarmee hij dus zelf de noodzaak van deze terugroepactie legitimeert.” leraarde wethouder Piet. “Niet zo schoolmeesterachtig,” riepen de Zingende Zusjes Karin en Cobie. “Als ze hier niet tegen kunnen, hadden ze maar een vak moeten leren.”

Plassen
Kan het geen weekje wachten?”, mobielde Leen, nu op diakentoon. Je zag de liberale Pieter ook weer twijfelen. Hij moest ineens plassen, maar iedereen wist allang dat hij dan zijn fractiebaas Sander ging bellen. “We hebben met Agnes afgesproken dat we tevoren niet vertellen waar het over gaat en dat we om die reden de vergadering besloten willen houden,” zeiden Piet en Ben, een lachtraan wegvegend. “Dan zijn ze zo nieuwsgierig dat ze het toch willen weten. Daar tuinen ze met open ogen in.”
Maar Sander zei me net dat iedereen wel boos zal zijn als blijkt dat het allemaal niet nodig was,” riep Pietertje, zichzelf verradend helemaal niet naar het toilet te zijn geweest. Cobie schrok wel even, maar Karin beurde haar op; haar eigen Piet thuis had gezegd dat je dan het beste kon bluffen. “Je tegenstander gewoon overtroeven. Zeggen dat later beslissen handenvol geld kost,” citeerde ze haar tuinhuisbaas.

Applausje
Jullie hebben toch de meerderheid in de raad,” zei ineens griffier Funs, plotseling uit het niets verschenen. “Wat kan jullie gebeuren?” Even was er een applausje, zoveel politiek inzicht had niemand van die kant verwacht.
Toen kreeg ook Agnes er ook weer zin in. “En het gebeurt bovendien allemaal in een besloten vergadering,” lachte ze waarnemend. “Pers en publiek weten van niks; kunnen hooguit gissen of terugroepen wel zwaarwegend genoeg was.“

Nondedju,” reageerde wethouder Ben vol bewondering, maar vooral pesterig richting zijn christelijke collega. Die reageerde benauwd: “Jij hebt makkelijk praten, ik zou dat allemaal ook wel eens heel hard willen roepen.”
Kut mag toch wel, Leen,” riep Ben vals. Niemand lachte, zelfs Pieter niet. Die moest plassen, nu echt.

Rien van den Anker

6 gedachten over “Besloten bestuurlijk vooroverleg

  1. Prima artikel! Er moet inderdaad wel iets heel ernstigs aan de orde komen wanneer de Raad kennelijk “plotseling” iets, buiten het reguliere vergaderschema, moet besluiten. Het gemeenterecht geeft het College immers de bevoegdheid om alle conservatoire maatregelen te nemen in het belang van de gemeente, zelfs vooruitlopend op een later raadsbesluit. Ik ben benieuwd!

  2. Vandaag zelfs een stuk in de Volkskrant. Is het zo dringend dat de situatie niet besproken kon worden wanneer iedereen terug is van vakantie. Nu moeten al de gemaakte kosten, om weer terug te komen, worden vergoed.Wat een vertoning !

  3. De stroom van geleuter, gedraai, gelieg en gezeur binnen de Westlandse politiek op afstand waarnemend doet mij vermoeden dat het cabareteske geschrijf van deze columnist mogelijk ook gewoon waarheid is.
    De realiteit is nog verschrikkelijker dan ik al vermoedde. De column is leuk leesvoer, prikkelend en pijnlijk voor de genoemde politici, maar dat geleuter, gedraai, gelieg en gezeur gebeurt in het echt. Democratie in deze vorm zal niet lang meer duren.

  4. Een nieuwe raad, een nieuw college een nieuwe tussen-burgemeester en een nieuw elan, garantie om de ontstane bestuurlijke slangenkuil eens flink aan te harken. Resultaten tot nu toe: Raadsleden mogen de ambtenaren niet meer rechtstreeks aanspreken; raadsleden worden onnodig teruggeroepen van vakantie en belangrijke besluiten worden in besloten vergaderingen genomen. Kan de gemeente Westland eindelijk eens op een meer positievere en democratische wijze op de kaart worden gezet?

  5. Wat een krokodillentranen! Is de gemeentepagina bevestigen soms ook al lekken? En dit ligt toch helemaal in de visie van de nieuwe omgevingswet? Ruimere bestemmingen, meer ruimte voor ontwikkelaars, geen nee maar een JA cultuur.. Tja, totdat blijkt dat er geen echt gemeentelijk beleid is.. Er zullen nog vele konijnen uit hoge hoeden komen, voorspel ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>