je suis rien (138)

9 jun

Delfland-rommel
(Westland, 9 juni 2018). Het rommelt in het Hoogheemraadschap Delfland. Ze doen daar nu meer aan ‘politiek armpje drukken’ en persoonlijk profileren dan aan inhoud. Tussen de bestuurders onderling ontbreekt volledig de wil tot samenwerking, schrijft de scheidende dijkgraaf Michiel van Haersma Buma. Zoals zijn naam al doet vermoeden, een heer van stand.
Met name de eerste loco Marcel Houtzager is volgens hem de grote boosdoener. Die was jaren roemrucht wethouder in Leidschendam-Voorburg. Ook lokaal Rode Kruis-voorzitter. Dat stelt gerust.

Droge voeten
Delfland moet jaarlijks met 217 miljoen belastinggeld ervoor zorgen dat we het met 1,2 miljoen bewoners tussen Rotterdam, Westland en Den Haag droog houden. Na al die buien vorige week, een belangrijke club dus.
Naast een dijkgraaf/voorzitter zijn er vijf hoogheemraden, zeg maar ondervoorzitters. Er is een dagelijks en een algemeen bestuur – samen de Verenigde Vergadering. Die is voor het eerst in 2015 (via de Kieswet) gekozen.
De nieuwe dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt zegt namens Delfland die boze brief als een persoonlijke eenzijdige opvatting te beschouwen en de toekomst met veel vertrouwen tegemoet te zien. Er zijn er die aan hun water voelen dat dat niet klopt.

Westlandse Delflanders
In de Verenigde Vergadering zitten ook drie Westlandse politici: Willy de Zoete (Christenunie-SGP), Jan de Nooy (GBW) en Leo Boekestijn (Westland verstandig). De laatste zegt van de sores niks te hebben gemerkt, de andere twee zwijgen in stilte.
Dat is bijzonder, want in maart volgend jaar zijn er weer verkiezingen, tegelijk met die van de Provinciale Staten. Dan zou je toch verwachten dat ze in de aanloop van de campagnes hun stem keihard laten horen. En voor onze droge voeten opkomen. Maar misschien willen ze niet herkozen worden. Kan ook toch.

Heidens-christelijk
Christenunie-minister Slob (Onderwijs) maakte onlangs bekend dat er in Westland te weinig moslimkinderen in de basisschoolleeftijd wonen en dat het daarom geen zin heeft om in deze regio een islamitische school te openen. Het bestuurscollege in Westland volgt deze beredenering en stelt de gemeenteraad voor het verzoek voor zo’n school af te wijzen. Dat komt dit heidens-christelijke college politiek wel heel goed uit. Op totaal verschillende gronden.

Salomonsoordeel
De LPF is sowieso tegen een islamitische school en zou zelfs tegen hebben gestemd als de rest vóór zou zijn geweest. De SGP is ‘principieel tegen omdat ze niets van de islamitische religie moet weten. De VVD ziet gewoon niets in zo’n school.
Het CDA zou voor moeten zijn, want islamitisch onderwijs is in principe net zo ‘bijzonder’ als christelijk onderwijs. Maar het verschuilt zich nu achter een formele regel dat er voor dat type onderwijs onvoldoende draagvlak zou zijn. Binnen de partij is er nu wel discussie of dit een salomonsoordeel is of toch een soort Romeins handen wassen in onschuld.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

7 gedachten over “je suis rien (138)

  1. Bestuurlijk is het hoogheemraadschap een vermolmd instituut, dan sinds er echte verkiezingen worden gehouden, steeds politieker wordt. En daardoor heb je een botsing van culturen. En ruzie. En kiezers houden niet van ruzie.

  2. Belachelijk dat Delfland er zo’n rommeltje van maakt. Het wordt tijd dat ook de organisatievorm drastisch wordt aangepast. Het dagelijks en algemeen bestuur zijn samen één club. Dat betekent dat de leden van het DB over hun eigen voorstellen stemmen. Dit is gewoon misbruik van de democratie.

  3. Leo Boekestijn, als burgerman schrijf je dat niks in de gaten had. Dat kan gebeuren, maar ga er nu tegen aan. De Lier moet droog blijven.

  4. Als fractievoorzitter van Integer Liberaal in de Verenigde Vergadering Hoogheemraadschap Delfland kan ik melden dat mijn fractie de brief van voormalig dijkgraaf Van Haersma Buma op de agenda van de eerstkomende VV-vergadering op 5 juli wil plaatsen. Dit verzoek wordt gesteund door PvdA, 50+ en Partij voor de Dieren. Leo Boekestijn en Jan de Nooy maken deel uit van mijn fractie.

  5. Twee keer mis. ChristenUnie-SGP bemoeit zich bij Delfland niet met onderling gekrakeel maar met waterzaken, luister daarnaar en dan hoor je ons wel. In Westland hebben wij in eerste instantie niet tegen de islamitische school gestemd – want het recht op bijzonder onderwijs is ons lief – maar de telling van kinderen klopt gewoon, er zijn er te weinig voor een aparte school.

  6. Mevrouw De Zoete (SGP en Christenunie) is Westlands raadslid en lid van het algemeen bestuur van Delfland. Zij reageert verbolgen op de rubriek Je suis rien (138) van afgelopen zaterdag. Dat ze zich niet bemoeit met onderling gekrakeel bij het hoogheemraadschap.
    Dat zou ze wel moeten doen want dat interne gekrakeel belemmert haar bemoeienis met waterzaken. Als de Verenigde Vergadering intern ruziet dan is zij daar, mogelijk buiten haar schuld, als lid toch onderdeel van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>