je suis rien (136)

26 mei

Vrouw als burgemeester
(Westland, 26 mei 2018). Westlanders – althans 1335, die een gemeentelijke enquête hebben ingevuld – willen als nieuwe burgemeester een integer Westlands mensen-mens. Dat meldt de gemeente in een nieuwsbericht op haar website.
De deelnemende burgers mochten vijf kenmerken op een lijst van tien aanstrepen. De uitslag wordt (althans volgens het bericht) door de gemeenteraad betrokken bij het opstellen van het profiel voor de nieuwe burgemeester.

Wie de uitslag verder bekijkt, ziet dan wel dat vier andere kenmerken maar heel weinig keer werden aangekruist. Minder belangrijk vonden de geënquêteerden: eerlijk, luisteren en jong. Nou is daar nog wel mee te leven, maar, opvallend, zelfs merkwaardig, ook ‘vrouw’ werd niet vaak genoemd.
Zeker niet echt belangrijk. Ook niet om te melden in een gemeentelijk nieuwsbericht!

‘Ontmaagd’
Leo Boekestijn (Westland Verstandig) is in dienstjaren de nestor van de Westlandse raad, zeker ook omdat hij daarvoor al tijden ‘De Lier’ achter de kiezen heeft gehad. Kortom, dorpspolitiek gezien, een ervaren rot.
Toch is hij afgelopen donderdag pas ‘ontmaagd’, voor het eerst leidde hij officieel als voorzitter het Presidium. Dat is een commissie met fractievoorzitters die de raadsagenda vaststelt en ook, soms ernstig, babbelt over lopende politieke zaken, zoals integriteit en spreektijden. In tegenstelling tot andere raadsbijeenkomsten is het Presidium niet te beluisteren of te bekijken. Maar is wel openbaar, al zijn er raadsleden die liever besloten ‘presidiumeren’. Zijn ze eens ‘onder elkaar’, vinden ze lekker.

Zesje of zeventje
Het viel Boekestijn donderdag overigens niet mee om steeds te moeten schakelen tussen een stapel papieren en de iPad; en dan tegelijk de hele vergadering in de gaten houden. Ook moest hij in die rol zo nu en dan zijn ‘politieke baas’ Peter Duijsens in de rede vallen of corrigeren.
Na afloop gaf hij zichzelf een zesje of een zeventje. “Maar ze waren ook wel aardig en ze hebben me wel ontzien,” erkende de politicus, vooral bekend vanwege zijn paardenstaart.

Geen Agnes
Al eerder is onder Leo’s voorgangster besloten dat in het Presidium wordt getutoyeerd, ze praten dus met jij en jou. Normaal is het gebruik om andere raadsleden – via de voorzitter – aan te spreken met meneer of mevrouw, of met raadslid, gevolgd door de achternaam. En verder ook met u, vousvoyeren heet dat.
Donderdag ging het, onder leiding van die oude nieuwe voorzitter Boekestijn, een beetje stroef. En zo werd het schipperen tussen bijvoorbeeld mevrouw Van Tol, nee, Kelly, en mevrouw De Zoete, sorry, Willy. Even later klonk er ook gewoon Hofland, terwijl Leo toen Benjamin bedoelde.
Bij de burgemeester hield hij het maar op haar functienaam. Geen Agnes dus. Nette man, die Leo. Die bestaan dus ook nog.

Wel Agnes
En burgemeester Agnes verdient de ereprijs vanwege haar quote van de week. Tijdens een discussie over mogelijke integriteitsrisico’s voor raadsleden zei ze: “Politiek is eigenlijk de hoogste ethiek.” Niet lachen, ik vind dat ook. Toch!

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>