je suis rien (134)

19 mei

Persboezem
(Westland, 19 mei 2018). Een wethouder die ‘illegaal’ woont, een onderwijswethouder die zijn onderwijsbedrijf aan zijn vrouw overdraagt. Allemaal ‘foutjes’ die gaan worden rechtgezet. Want integriteit is inmiddels hét modewoord.
Dus nu ook ‘hand in eigen persboezem’. Fractievoorzitter Jenny Vermeer (CDA) heeft een neef – aangetrouwd –, die bij het AD Westland werkt. Haar D66-collega Benjamin Hofland moet oom zeggen tegen een columnist. Familiaal gelukkig ook ‘een kouwe’. Vinden beiden.

Familiebanden
Nu het toch over familiebanden gaat, het nieuwe CDA-steunraadslid Olga Strik- Van der Ende heeft een zwager die hier, nog niet eens zo lang geleden, burgemeester was.
En verder? Nog meer Verlinde-geneuzel? O ja, op de vraag wie-met-wie kon zelfs raadsnestor/allesweter Leo Boekestijn geen antwoord geven. Dat bestaat hier dus gewoon niet. Maar je weet het maar nooit met zoveel nieuwe raadsleden.

Heerlijkste schoffering
Die eerste ‘nieuwe’ raadsvergadering was dinsdag vol ‘ouwe koek’, soms ook lulkoek. Tussen oppositiepartijen Gemeentebelang Westland en Westland Verstandig was er de fittie wie het felst was, Remmert Keizer of Peter Duijsens.
De laatste was ouderwets met woorden als onaanvaardbaar en (over de griffie) een rommeltje. Erop wijzend dat enkele wethouders een hoofdrol speelde in de vorige, zo foute bestuurscultuur.
Keizer zei agressief dat het nieuwe college na een portefeuille-herschikking al opgeknipt en verdeeld is. En de wethouders aangeschoten. Maar zijn heerlijkste schoffering was: ‘Alles moest wijken voor de carrièreplanning van twee CDA-wethouders’.
Remmert won, op punten. Uit gemeentebelang zou het verstandig zijn om te gaan samenwerken, schreef de jury nog.

‘Schrikbeest’ Jan
Jan Bogaard, oud-wethouder en opnieuw raadslid Westland Verstandig, liet de politiek ‘schrikken’ door de kersverse CDA-fractieleider Jenny Vermeer te kapittelen. Dat ze het maar steeds over ‘de heer Duijsens’ had, terwijl die toch namens de hele WV-fractie sprak. Meer schrik was er omdat, normaal gesproken, het WV-geluid alleen maar is te horen uit de mond van Duijsens.
De nieuwe plucheplakkers van LPF noemden Bogaards actie ‘een primeur’ en twitterden vilein: ‘Wij zijn blij verrast. Hoop dat heer Duijsens dat ook is.’

Pluche
Willy de Zoete, de nieuwe fractieleider van Christenunie-SGP, is blij met een ‘eigen’ wethouder maar zegt dat haar partij(en) niet per se hechten aan het pluche. “Dit is om een bijdrage te leveren aan een beter Westland.”
Klinkt net even anders dan LPF’er Dave van der Meer: “We doen niet mee om het meedoen’. Waarom zegt een politicus nooit gewoon: ‘Het pluche zit lekkerder’.

Zuur
De (tegen zijn zin) vertrokken wethouder Peter Ouwendijk (VVD) twitterde in zijn laatste wethouderlijke minuten nogal zuur over het collegeplan om een spreekuur met bestuurders in te stellen: ‘…..al 4 jaar lang elke week een spreekuur gehouden. … Fijn om nu te horen dat het nieuwe college van B &W het houden van een spreekuur als innovatie benoemd’. Zijn hele, hele kleine kans om politiek terug te komen is nu geheel verkeken.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

Een gedachte over “je suis rien (134)

  1. Door de familiaire verhoudingen en belangen in de private omgeving van de nieuwe wethouders heb ik er geen vertrouwen in dat er een frisse verandering komt in het besturen van het Westland, ook al heeft de burgemeester door in te zetten op integriteit daar wel haar best voor gedaan: portefeuilles worden opgeknipt, maar er zal toch (altijd) een college-breed geluid te horen moeten zijn, of je nu portefeuillehouder bent of niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>