je suis rien (132)

28 apr

Koningsdag
(Westland, 28 april 2018). Koningsdag 2018 in Westland bleek gisteren heel bijzonder. Los van alle ‘gewone’ Oranjefestiviteiten was er in de publiekshal van het gemeentehuis in Naaldwijk een soort aubade. Niet toegankelijk voor het gewone volk, alleen voor volksvertegenwoordigers en partijbobo’s. Sommigen in oranje kledij.
Een aubade van de nieuwe koningen en koninginnen die als wethouder de komende 4 jaar over ons gaan regeren. Een belangrijk moment. Dan zou je dus juist de burgers uitnodigen. Eventueel met oranje tompoezen.

Druivenprinses
Terwijl ouders met jengelende kinderen en vol gestapelde buggy’s en bolderkarren richting vrijmarktkleedje trokken, presenteerden collegeformateurs Martin Buitelaar (CDA) en John Witkamp (LPF) de nieuwe machthebbers.
Twee vrouwen en vier mannen. Allemaal zittende raadsleden, eentje politiek terug van weggeweest en eentje die al eerder wethouder was. Dat betekent tegelijk ook zes nieuwe raadsleden. Een komt weer terug, twee waren steunraadslid. Een derde was ooit druivenprinses. Wel lastig, voor raadsvoorzitter en journalisten, twee heten er Valstar. Gelukkig met verschillende voornamen.

Koningsdrama
Ondertussen is er verderop een koningsdrama. Twee zittende wethouders gaan vrijwillig met pensioen maar drie anderen (twee GBW’ers en een VVD’er) pakken met tegenzin hun biezen. Niet leuk voor Bram Meijer die Westland nog wel wat extra verkeerswegen had gegund, evenmin voor Frank Rijneveen die pas vorig jaar de naar de Tweede Kamer vertrokken Arne Weverling opvolgde.
Verdriet ook voor de liberale wethouder Peter Ouwendijk die, al dan niet terecht, al snel bungelwethouder werd genoemd. Cruijffiaans voordeel, oppositieleider Peter Duijsens (Westland Vestandig) kan hem niet meer naar huis sturen. Daar zit ‘ie nu al.

Oppositieprins
De eerste presentatie van het CDA/LPF/VVD/Christenunie-SGP zestal was vriendelijk en lief. Van het positivisme van Karin Zwinkels (CDA) zou je bijna tomaten of radijs gaan telen. Cobie Gardien (LPF) zei – na jaren oppositie van haar eigen partij – de nieuwe oppositie veel ruimte te gaan geven. ‘Een goed plan is altijd een goed plan!’.
Oppositieprins Peter Duijsens (Westland Verstandig) was er trouwens niet bij omdat hij de presentatie op Koningsdag niet passend vond en ontevreden was over de gevolgde procedure. ‘Dat belooft wat voor de toekomst,’ zou de soms humoristische, nieuwe wethouder Leen Snijders (Christenunie-SGP) gezegd kunnen hebben, maar hij zei het niet. Zijn beëdiging is pas op 15 mei, hij leert snel. Nu al voorzichtig.

Royaal
Tijdens de onderhandelingen viel geen onvertogen woord, liet formateur Witkamp bijna Ruttiaans horen. Maar ook hij moet inmiddels weten dat de politieke wandelgangen nu al speculeren hoe en wanneer de twee wethouderlijke dames elkaar royaal verbaal in de haren vliegen. Zeker in aanwezigheid van burgemeester Agnes van Ardenne die debatterend ook haar mannetje staat. ‘Dat wordt nog wat’, zou die wethouder Snijders gezegd kunnen hebben. Hij zei het niet, maar toch is het zo.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

2 gedachten over “je suis rien (132)

  1. De presentatie was wel degelijk openbaar en ook als zodanig gecommuniceerd naar alle media. Gelukkig waren er ook gewoon een aantal belangstellende burgers en familieleden aanwezig. Wij zouden niet weten waarom je dat zou beperken voor alleen genodigden.

    • Op 26 april 2018 om 17.40 uur mailde de gemeente: ‘Het akkoord wordt op vrijdag 27 juni om 8.30 uur aan de gemeenteraad en pers wordt gepresenteerd’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>