De toekomst is vandaag, hooguit morgen

2 mei

(Westland, 2 mei 2018). Wel even schrikken, zo’n Westlands Akkoord 2018–2022. Of eigenlijk, helemaal niet schrikken. Gewoon lopende zaken doen, een beetje aanpassen maar grosso modo gewoon op de winkel passen. Streven, proberen en bekijken, dat soort taal. Verder vasthouden aan de tuinbouw maar geen enkele visie over de toekomst, zelfs niet een aangestipte.
Een politiek programma (van CDA, LPF, VVD en ChristenUnie-SGP) voor de komende jaren. Meer rechts dan centrum. Met platitudes, zoals toekomstbestendig, betaalbaar wonen, groenere wijken, behoud menselijke maat, veilig samen, burgerbetrokkenheid en verbeterde bereikbaarheid. Geen echt consequent conservatisme, incidenteel een suggestie voor vernieuwinkjes. Beetje bijschaven, vooral voor de korte termijn.

Verbloemd
Verbloemd opgeschreven, in een soort ‘alleen voor de Westlanders’-sfeer. In ieder geval met voorrang. Alsof we ‘in de woestijn’ wonen, niet omgeven door gebiedswellustige steden als Rotterdam en Den Haag. Met een almaar sterker wordende, ondemocratische Metropoolregio, waar we als Westland (zelf besloten) aan vast zitten. Laat dan weten wat je er van vindt, dat je er van af wil!
Er wordt een Nieuwe Westland Agenda aangekondigd; aardwarmteprojecten en geothermie moeten meer aandacht komen. Aan het tuinbouwareaal mag niet worden getornd, wel moet de World Horti Campus groter groeien; met een streven naar hbo en universitair onderwijs.

Het akkoord lijkt op vier verkiezingsprogramma’s die op elkaar zijn gelegd, waarbij alle overeenkomstige punten de kern van het akkoord zijn geworden. Waarna er uit electorale overwegingen cadeautjes aan coalitiepartners zijn weggegeven. Die toevallig ook op oppositionele wensenlijstjes stonden. Heel slim, zo kun je zelfs met de duivel een pact sluiten. Ook met de Christenunie-SGP.

Open gaten
Een niet dichtgetimmerd bestuursakkoord, met open gaten. Ruimte voor inbreng heet dat dan, ook voor de oppositie. Maar dat leidt vrijwel zeker tot chaotisch beleid waarbij iedereen op zijn eigen manier, zijn eigen tijdstip of eigen wijze maar gaat stemmen en besluiten. Er is zelfs schriftelijk vastgelegd dat ook binnen het college afwijkende meningen – lees stemgedrag – zijn toegestaan. Geen zorgen, er zal verder hard worden gevochten om de bestuurscultuur te verbeteren. Maar die is zo slecht, die wordt altijd beter.

Als alles in deze overeenkomst wordt gerealiseerd, dan zitten we op schema, zo lijkt ongeveer het hoogste doel. Geen verdere ambitie. En daarna? Een futuristische visie ontbreekt. Nergens de vraag: wat is Westland dan? Waar gaan we naar toe? Wat willen we (worden)? Vooral ook qua tuinbouw? Nee, de toekomst is vandaag, hooguit morgen. Overmorgen bestaat niet.

Winnaar
Politiek winnaar is ondertussen (ex-formateur) John Witkamp (LPF). Die als tweede coalitiepartij de meeste macht heeft binnen behaald. Die met twee wethouders, zeker met de weergekeerde Coby Gardien, nu een strategisch politiek perfecte positie bekleedt. Die vanuit de raad (achteroverleunend stralend) met zijn fractie kan toekijken. Die, indien nodig, de afgesproken ruimte voor eigen partijpunten opeist.
En die, mocht dat in zijn ogen vermaledijde CDA alsnog lastig worden, altijd nog een achterdeur heeft. Om dat desnoods in te ruilen tegen de twee nu wat gefrustreerde lokalo’s.

Lach er maar om, John zit daar niet mee. Die begrijpt allang dat politiek gewoon om macht gaat. Dat heet machiavellisme; bij de Oosterburen Realpolitik. Menig (Westlands) raadslid weet niet eens wat het is.

Rien van den Anker

9 gedachten over “De toekomst is vandaag, hooguit morgen

  1. Wat deze coalitie aan toekomstplannen heeft zal de tijd leren. De eerste zeperd (voorstel CDA) is al binnen nog voordat de wethouders zijn geïnstalleerd. Daar zal best wel een gesprekje over gevoerd worden.

  2. Duidelijke weergave!! Bij het zien vorige week, van het “nieuwe plan” hoe met het Westland verder te gaan, wist ik niet, als ik één van de deelnemende wethouders tegen kwam of ik ze moest feliciteren of condoleren, ik hou nu zeker op het laatste.

  3. Ook het Westland krijgt een gemeenteraad en college die het verdient en die een afspiegeling is van wat we in de dagelijkse praktijk in dit gebied zien. Vandaag telt, morgen en zeker overmorgen niet en we zijn beter en anders dan de rest om ons heen. Maar buiten die 20 vierkante kilometers wordt dit toch echt anders gezien. Hoezo Haagse bubbel?

  4. De columnist onderschat de souplesse van het CDA. Die weten vast wel om te gaan met partijen als de LPF. Denk maar niet dat zo’n ervaren bestuurderspartij zich door een Witkamp of Van der Meer laat inpakken.

  5. Toch blijft het opmerkelijk dat principiële partijen als SGP en Christenunie nu gaan samenwerken met in hun ogen ‘heidenen’ en ‘verwaterde christenen’. Zijn ze hun principes nu kwijt of heiligt het doel voor hen nu ook de middelen?

  6. Wel enorm slim van de LPF om zo aan de macht te komen. Ik vraag me alleen af of de lokale vrienden van Westland Verstandig en Gemeentebelang daar ook zo over denken. In feite zijn die partijen door de LPF aan de dijk gezet, misschien wel verraden.

  7. Die net andere insteek van de columnist is wel bijzonder, de tijd zal leren of hij gelijk heeft, maar zijn betoog is wel helder.

  8. Tja Niccolò Machiaveli heeft het allang uitgevonden maar machiavellisme wordt toch vaak in combinatie gebracht mat narcisme en dat zie je ook weer vaak bij Politici

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>