je suis rien (131)

21 apr

VVD-wethouder?
(Westland, 21 april 2018). GBW-leider Remmert Keizer, nog steeds woedend dat het CDA hem heeft ontvriend, gaat er nu wel van uit dat zijn partij niet meer in een nieuwe coalitie komt. Althans, dat blijkt uit zijn wensenlijstje dat hij de collegeformateurs stuurde.
Hij vreest namelijk dat er alleen maar nieuwe wethouders zullen komen. De twee CDA’ers gaan immers met pensioen en ‘zijn’ twee GBW-partijmakkers zijn dus niet meer gewenst. De vijfde, nog zittende, VVD-wethouder wordt niet eens genoemd. Hoe heette die ook al weer?

Wethouder Koornneef?
Keizer stelt een kenniscollege voor waarbij praktisch geschoolde deskundigen wethouder worden. Alsof de politiek een commercieel bedrijf is. Tussen de regels door lees je dat hij eigenlijk zijn twee eigen vertrekkende, GBW-wethouders aanbeveelt. In ons duale stelsel kunnen die (ook voor een andere partij) gewoon blijven zitten.
Maar natuurlijk – we kennen Remmert – bedoelt hij ook mensen uit het bedrijfsleven die van wanten weten en knopen doorhakken. Wethouder Edward Koornneef? Rob Baan? Of toch Jan Olsthoorn? Wel creatief, geen goed idee. Kijk maar naar Trump.

Westland?
‘Kijk op NPO2 naar ‘De Stand van Nederland: de groei van de Glastuinbouwsector’, twitterde CDA-raadslid Karin Zwinkels woensdag. Net afgezwaaid VVD-raadslid Elly van der Wilk reageerde, na het kijken: ‘Heel knap, het woord Westland is niet gevallen’.
Marco Poppe twitterde ook: ‘Misschien reden om Westland Marketing dan maar op te doeken, scheelt ongetwijfeld geld.’ Echtgenoot Piet – van Karin – liet zich eveneens horen: ‘Elke positieve uitzending over de sector is een goeie’. Menig kroeggesprek is inhoudelijker.

Stormachtige lintjesregen
Stormpje voorafgaand aan de lintjesregen. Die zou, net als voorgaande jaren, gewoon druppelen in De Kiem in ‘s Gravenzande. Maar de waarnemend burgemeester besliste anders, het wordt het Huis van de Gemeenschap in Naaldwijk.
Alleen, de raadzaal daar is te klein voor zoveel gedecoreerden, partners, aanvragers, familie en vrienden. Dus moet de helft van de (meelevende) lintjesvierders verhuizen naar de gemeentelijke receptiezaal op de begane grond. En daar het feestelijke ‘opprikken’ op televisieschermen volgen. De borrel erna is wel weer samen. Mét de burgemeester.

Smoes
In de praktijk weten veel koninklijk geëerden vooraf vrijwel altijd van niets; die worden dan met een smoes naar de royale locatie gelokt. Veel van die aanvragers (soms ook partners en familieleden) hadden de ‘slachtoffers’ al slinks overgehaald om mee te gaan. Naar de ‘s Gravenzandse Kiem.
Alle aanvragers zijn nu telefonisch van de adreswijziging op de hoogte gesteld; in één geval zou de gedecoreerde de telefoon hebben opgenomen. Zijn vrouw was de aanvrager. Officieel wordt dat ontkend.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>