je suis rien (13)

26 dec

Loek out!

(Westland,26 december 2015). VVD’er Loek Hermans wordt interim burgemeester in Zutphen, voor negen maanden. De Gelderse Commissaris van de Koning, Clemens Cornielje, heeft hem voor die tijdelijke, fulltime job gevraagd. Slechts als feitelijke vermelding, dat is ook een VVD’er. ‘Iedereen verdient een tweede kans,’ was zijn argument. Inmiddels ligt de Zutphense SP dwars.

De liberale ‘bijbanen-baas’ Hermans leek politiek te zijn uitgeteld nadat hij dit najaar schuldig was bevonden aan wanbeleid bij de inmiddels failliete thuiszorgorganisatie Meavita. Het kostte hem zijn fractievoorzitterschap in de Eerste Kamer; de overige dertien bijbanen behoudt hij gewoon. Nog steeds, zelfs naast die nieuwe burgemeestersbaan. Hij is onder meer voorzitter van Greenport Holland, dé lobbyorganisatie voor de tuinbouw én het Westland. Zo was hij, met Westlandse bedrijven, ook mee met een handelsmissie naar het Verre Oosten.

Maar toen kwam dat belletje van vriend Clemens, en – toegegeven – Loek laat dan een oude vriend niet vallen. Dat hij daarmee zijn toch al beschadigde imago nog meer verslechterde is eigenlijk niet eens zo erg, hooguit een bevestiging van breed gedragen gedachten.  Maar dat hij het beeld dat steeds meer Nederlanders van de democratie hebben nog verder verslechterd is beschamend. En dat hij ondertussen vrolijk lobbyend op Het Binnenhof en andere continenten nog steeds ‘Mr. Tuinbouw’ speelt moet ook gewoon niet mogen. ‘Ik doe veel, niet alles gaat altijd goed’, zei Hermans ooit. En het allerergste, hij denkt echt dat hij het goed met de samenleving voor heeft. ‘Loek out’ is voor hem geen optie.

Althans zo leek het, want inmiddels – op maandag 28 december – heeft de provincie bekend gemaakt dat (let op de formulering) ‘Loek Hermans niet meer beschikbaar is als interim-burgemeester’. Er is te weinig draagvlak voor zijn burgemeesterschap en volgens de provincie vindt de Zutphense politiek de benoeming ‘te vroeg’. Pikant detail, er was wel een inwonersactie voor nodig om Hermans en de lokale politici zo ver te brengen.

‘Belgische toestanden’

Ruim twintig jaar geleden waren er plannen om de Nederlandse duinen zodanig te verstevigen door ze een fundering te geven van (onzichtbare) parkeergarages. Zomerse parkeerproblemen ook gelijk opgelost. Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer kruisigden bijna de creatieve initiatiefnemers. De Vlaamse kust was toen al grotendeels volgebouwd met een soort ‘Berlijnse muur’ van appartementenkolossen.

Onlangs heeft VVD-minister Melanie Schultz een plan geïntroduceerd om het bouwen in de kustduinen te vergemakkelijken. Coalitiepartner PvdA is inmiddels in de gordijnen, vreest ‘Belgische toestanden’ en heeft angst dat werkgelegenheid het gaat winnen van de natuur.

Toch zijn de plannen niet zo gek, je hoeft tussen Kijkduin en Hoek van Holland niet direct een ‘Berlijnse muur’ te bouwen, maar ondergrondse parkeergarages voor strandtoeristen kunnen best. Zo ook een tramlijn langs en op de duinen, hebben ze in België ook al. Werkt perfect en is goed voor het milieu.

Een gedachte over “je suis rien (13)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>