John is terug, Sjaak en Peter zijn gewaarschuwd

30 dec

Westland, 30 december 2015. Er was een tijd waarin de LPF Westland zich profileerde met ‘moskee nee’ en ‘eigen volk eerst’. Afschuw en hoon volgden; inmiddels is er een moskee en is het aantal Polen – toen vooral doelwit – niet echt afgenomen. De wereld verandert, ook de LPF. Zelfs binnen het vluchtelingendebat klonk bij de Lokale Politieke Federatie onlangs enige nuance: ‘Eigen volk eerst is een hele foute opmerking, maar eigen volk laatst ook.’

Begin dit jaar werd LPF-godfather John Witkamp ziek. Verdrietig, voor hem, zijn familie, zijn partij, de fractie, maar ook voor de Westlandse politiek. Want voor- en tegenstanders moeten beamen dat Witkamp als politicus soms stuurs is, maar ook straight, recht voor zijn raap en snoeihard eerlijk, ook voor zichzelf.

Dave van der Meer volgde hem op als fractievoorzitter. Al snel bleek dat het nooit leuk is om een succesvolle voorganger te hebben, iedereen blijft maar vergelijken. Daardoor is Dave een beetje de lokale Diederik Samsom geworden, de verwachtingen waren hoog gespannen maar het viel uiteindelijk allemaal toch een beetje tegen.

Zachte oppositie

Zo’n nieuwe man wil zich profileren, moet gezag uitstralen – naar kiezers en andere partijen, moet (anders?) oppositie voeren, moet het politieke spel perfect beheersen. En daarbij ook nog alle (soms ambitieuze) kikkers in de fractiekruiwagen houden, zoals bijvoorbeeld oud-wethouder Ben van der Stee. Die voert liever een fluwelen oppositie, omdat hij, politiek tactisch, in huidige collegeleden ook toekomstige coalitiebroeders ziet. Die moet je dus niet tot op het bot beledigen.

Mede daardoor kenmerkt het tijdperk van Dave zich toch vooral door een volgens LPF-normen zachte oppositie. Al gebruiken sommigen nu ineens liever het woord constructief. Maar hoe je het ook noemt, de LPF is sowieso veranderd. Redenen? Johns afwezigheid, Daves matige, soms matigende sturing, daardoor een onverwachte, groeiende invloed van andere fractieleden. En daarbij komt nog die collectieve, wel eens jaloers ogende, soms ook verlammende, afkeer richting mede-oppositiepartij Westland Verstand.

Garen spinnen

Inmiddels spinnen coalitie en bestuurscollege garen bij die ‘aardige’ LPF. Een gespleten, daardoor zwakke(re) oppositie, wat wil je nog meer. De soms ruziënde oppositie krijgt vrijwel nooit iets echt voor elkaar. Da’s jammer, voor de Westlandse politiek, en zeker voor de Westlanders. Hoe bekwaam ook de zittende macht, een krachtige oppositie blijft altijd noodzakelijk.

Maar goed nieuws: John is terug. Ik hoor hem als een ware Westlandse Arnold Schwarzenegger al zeggen: ‘I’ll be back’. En ik hoop dat hij snel zijn oude rol opneemt, met zijn geheel eigen ironie weer ‘orde op zaken stelt’, zijn sonore stentorbas laat klinken, het college geregeld een poepie laat ruiken en als het nodig is concurrent Duijsens de oren wast. Maar in ieder geval het establishment laat merken dat je argumenten van de minderheid soms gewoon niet kunnen negeren.

Met hem komt er ook weer een (niet bij iedereen aanwezig) stukje professionaliteit in de gemeenteraad terug. Burgemeester Sjaak van der Tak en WV-leider Peter Duijsens zijn gewaarschuwd. Met zijn terugkeer gaan we mogelijk toch nog een mooi politiek 2016 tegemoet.

Rien van den Anker

2 gedachten over “John is terug, Sjaak en Peter zijn gewaarschuwd

  1. In haar nieuwjaarswens zegt LPF Westland dat ze van het college zal eisen dat het zich blijft uitspreken tegen de plaatsing van windmolens in Westland! Ja ja, wel voorstander zijn van ‘groene’ stroom , maar als er een windmolen in de buurt komt.. Laten we alstublieft in 2016 een beetje ruimer denken en de opwarming van de aarde tot een minimum beperken. LPF, denk er eens over na.

    • Ik begrijp Willem Overkleefts reactie m.b.t. tot ‘groene’ energie, ik moet die echter wat nuanceren. De LPF-fractie is zich bewust dat duurzame oplossingen in de toekomst noodzakelijk zijn. Wij zijn tegenstander van windmolens omdat er betere en efficiëntere alternatieven zijn, die tevens een stuk minder weerstand opleveren van (lokale) bewoners.
      Windmolens draaien namelijk niet alleen op wind, maar vooral op subsidie. Sterker nog, zonder subsidie zijn windmolens in veel gevallen niet eens rendabel. Daarom zijn wij groot voorstander van geothermie, restwarmte projecten en bijvoorbeeld zonne-energie. Daarom gaven wij steun aan het TRIAS-project, waarmee Westland een voortrekkersrol inneemt in echt duurzame energie. Conclusie; tegenstander van windmolens, voorstander van (betere vormen van) duurzame energie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>