je suis rien (116)

30 dec

Soort Wilhelminaplein
(Westland, 30 december 2017). Komende dinsdag begint de renovatie van het Marktplein in ‘s Gravenzande. In april moet het er ‘als nieuw’ uitzien. Met klassiek ogende bestrating, andere verlichting, nieuwe bomen, speeltuin en terrasjes. De oude dorpspomp krijgt, met zitbank, in het midden een prominente plek. Om menig Breeje Durper een beetje te jennen, het wordt dus een soort Naaldwijks Wilheminaplein. Zonder Oude Kerk.

Historische moeder
Grote verliezer is Gravin Machteld, althans het, nog immer omstreden, beeld van de historische moeder van dit Westlandse dorp dat ooit stadsrechten verwierf. Dankzij haar.
Het Machteldbeeld op het plein moet weg, omdat daar nu die oude dorpspomp komt. En ook omdat het niet meer op het vernieuwde plein past. Betere argumenten zijn er nooit gemeld, maar die kunnen nog komen.

Maria
Tot vorige week (!) was nog onbekend waar het beeld naartoe gaat. Een ooit door het CDA geopperde suggestie om het naar het nabije Gravin Machteldplantsoen (‘Dat heeft toch al dezelfde naam.’) te verhuizen is gelukkig nooit serieus genomen. Ook een plek bij de Dorpskerk vond weinig steun. Kerkvorsten noemden het te frivool, kunstenares Ingrid Rollema vreesde dat passanten dan zouden denken dat het een Mariabeeld is.

Machteld Staete
Inmiddels is er een, volgens betrouwbare bronnen, definitieve plek gevonden: Het open hofje achter het historische raadhuis aan de Van Geeststraat. Alleen, die is pas over jaren beschikbaar, omdat eerst het oude raadhuis moet worden opgeknapt en er in een L-vorm appartementen moeten worden gebouwd. In de tuin daartussen moet dan het beeld komen. (Kunnen ‘creatieve’ projectontwikkelaars dat wooncomplex gelijk Machteld Staete noemen. Of Hof van Machteld.)

‘Verdreven’
Maar wat gebeurt er in de tussentijd met Machteld? Gewoon opslaan, zeiden (cultuurloze) gemeenteambtenaren. Andere (iets minder cultuurloze) overheidsdienaren kwamen met een locatie nabij het Dingemans van de Kasteeleplein. De kunstenares voelt vooralsnog weinig voor beide opties.
Misschien is de begraafplaats Beukenhage een idee? Daar zijn allang de mooiste beelden van ‘s Gravenzande naartoe ‘verdreven’. En bovendien, Machteld is al eeuwen dood! Dat de gemeente daar zelf niet is opgekomen…

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

2 gedachten over “je suis rien (116)

  1. Machteld staat symbool voor hoe we in Westland met ‘kunst’ omgaan. Niet exposeren, maar wegstoppen in geconditioneerde ruimtes. Geen wonder dat de roep om een echt Westlands museum steeds groter wordt. Anderzijds, met een Westlands museum maak je kunst voor het publiek toegankelijk, maar kunst naar de mensen toe brengen is een, minstens zo effectieve, mogelijkheid. Een kunstwerk in een woonwijk is daar een mooi voorbeeld van. Zoiets is letterlijk beeldbepalend. Dat het beeld van gravin Machteld dat is voor het marktplein in ‘s-Gravenzande staat niet eens ter discussie. Het is zelfs speciaal voor dit plein door de kunstenares ‘gemaakt’, maatwerk dus. Dit beeld hoort bij het marktplein in ‘s-Gravenzande.

  2. Voor zover ik weet zijn er nu 3 pleinen in Westland voorzien van een pomp. Het Wilhelminaplein in Naaldwijk, het Kerkplein in Monster en straks het Marktplein in ‘s-Gravenzande. Fantasieloos, gemakzuchtig en ondoordacht. Helaas ontbreekt de politieke moed van een aantal partijen in de raad om de rug recht te houden en te kiezen voor een waarlijk origineel kunstwerk. Geen zitbank om de dorpspomp, maar tegenover Gravin Machteld….zodat ‘s-Gravenzanders niet alleen naar kunst kunnen kijken maar ook herinnerd worden aan de wapenfeiten die deze bijzondere dame voor de stad heeft verricht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>