Zo goed als je laatste wedstrijd

27 dec

(Westland, 27 december 2017). De enige overeenkomst tussen de titel ‘Westlander van het jaar’ en de soortgelijke verkiezing van het Amerikaanse weekblad Time is dat je niet goed hoeft te zijn geweest, maar dat je een stempel hebt gezet op het afgelopen jaar. Daarom ook koos dat magazine ooit lieden als Stalin, Ayatolla Khomeini en Donald Trump. Iedereen maakt kans.

Twaalf maanden geleden is op deze plek ‘zomaar’ de titel Westlander van het Jaar geïntroduceerd. Die ging toen naar Ab Gigant, de (on)bekende twitteraar die op geheel eigen wijze frequent Westland en de lokale politiek onder handen neemt.
Een persoon die nog steeds veel ergernis oproept, vanwege zijn zelfgekozen anonimiteit, en opmerkelijk genoeg – van dezelfde critici – veel inhoudelijke reacties krijgt. Als er iemand blij is met de uitbreiding van 140 naar 280 twittertekens, dan is Gigant het wel.

Net-nieters
Omdat niemand weet wie hij is kan hij de titel ook niet overdragen aan een nieuw kandidaat-slachtoffer. Dat vinden viel overigens dit jaar mee. Bij de voorbereidingen was snel duidelijk wie de titel moest krijgen. Veel boeiender en leuker is het beschouwen van de net-nieters.
Hoog scoorde raadslid Leon Bogaard (Westland Verstandig), dat net als de jaren ervoor pijnlijk schitterde in stille onzichtbaarheid. Je zou hem de Westlandse Ybeltje Berckmoes kunnen noemen. Dat was dat VVD-kamerlid dat het zo’n acht jaar in totale onbekendheid volhield op het Binnenhof. En pas een beetje bekend raakte toen ze er een, ook nog matig, boek over schreef.
Leon vertrekt in maart en wie weet zit er er, vlak voor de raadsverkiezingen, een mooi boekje aan te komen. Maar hij kan publicitair nog ingehaald worden, want er zijn meer bedenkelijk ‘stillen’ in de Westlandse raad.

Mrs. Bouquet
Ook VVD-raadslid Elly van der Wilk – onze eigen Westlandse mrs. Bouquet (uit die heerlijke tv-serie ‘Keeping up appearances’) – stopt na de raadsverkiezingen. In woeste tijden van 2017 stond zij als een soort iron lady, als voorzitter van het Presidium en vooral van de Werkgeverscommissie, haar mannetje. Tussen gekende alfamannetjes als Sjaak en Peter.
Wethouder Peter Ouwendijk was een al heel snel in het jaar stijgende kandidaat. Dat kwam door de manier waarop hij de spotnaam ‘bungelwethouder’ inhoud gaf, vooral in de affaires rond De Leuningjes en de gemeentewerven. Het meest boeiende van hem was bovendien dat hij lang en oprecht heeft gedacht de meest perfecte VVD-voorman te zijn. Als lijstduwer ontkent hij dat nu natuurlijk.

Fake news
Uiteindelijk werd het toch Sjaak van der Tak. De burgemeester, die na een spectaculair hosanna-afscheid in het nieuwe glazen raadhuis vier weken later werd ‘gekruisigd’ toen de rel rond de Kwekers in de Kunst uitbrak. Bij zoiets leer je je echte vrienden wel kennen, weet ook hij nu. Ook in je eigen politieke club.
Of het collectieve radbraken en vierendelen terecht was, telt dan niet meer. Zo werkt dat nu eenmaal in de politiek, ook de lokale. Net als bij een voetbalcoach, je bent zo goed als je laatste wedstrijd.

Vandaar dat, de inmiddels naar LTO Glaskracht vertrokken, Sjaak de Westlander van het jaar 2017 is geworden. Het kan best zijn dat hij dat helemaal niet zo leuk meer vindt. Geeft niks, Trump vond zijn benoeming door Time vorig jaar ook niks, noemde het zelfs fake news. Los daarvan ben ik wel benieuwd of Sjaak er komende dinsdag op de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie bij zal zijn.  Bij politici weet je het maar nooit, zelfs niet bij beschadigde.

Rien van den  Anker

4 gedachten over “Zo goed als je laatste wedstrijd

  1. Goede keuze. Sjaak van der Tak heeft inderdaad zijn stempel op 2017 achtergelaten. Nu maar afwachten of de Kwekers de enige erfenis zijn. Veel is nog onduidelijk over de vertrokken griffier Broekema en de asbest-toestand in Wateringen.

  2. Ik ben er verdrietig over dat iemand die zoveel jaar zijn best heeft gedaan voor het Westland zo moet stoppen. Als er een lijstje zou worden gemaakt, dan zou Sjaak van der Tak meer plusjes dan minnen krijgen. Ook als je die laatste blunder meetelt.

  3. Belachelijk dat die titel naar die ex-burgemeester is gegaan. Ik had wel verwacht dat Arne Weverling de Westlander van het jaar zou zijn geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>