je suis rien (106)

21 okt

Haantje de voorste
(Westland, 21 oktober 2017). Donderdag was de WOS haantje de voorste met het bericht dat Nico van Rijn, als eerstvolgende op de Westland Verstandig-lijst, in de gemeenteraad de overleden Leo Geubbels opvolgt. Die stond, zoals dat heet, ‘nog boven de aarde'; de crematie was vandaag.
Een niet kiese primeur heet dat in vakjargon. En ook nog een vier dagen oude, want Geubbels was zondag al dood. Een beetje journalistiek ethische nieuwszender had het bericht die dag al gepubliceerd (sic).

Primeur
Volgens het WOS-bericht had Nico van Rijn zijn fractieleider Duijsens eerder al laten weten zijn zetel te accepteren. Eveneens een soort primeur, een Westland Verstandig-raadslid dat zijn stem laat horen. Dat wordt vast wennen voor Duijsens. Tenzij Nico tot de verkiezingen in maart gewoon een lokaal Ybeltje wordt.

Generatiepact
Per 1 januari wordt Lidia Spindler Westlands gemeentesecretaris. Dan denk je dat haar voorganger Maarten van Beek weggaat, maar dat is niet zo. Met hem is een Generatiepact-regeling getroffen: Minder werkende ouderen blijven tot hun pensioen in hun baan; organisaties verjongen dan geleidelijk terwijl de ouderenervaring beschikbaar blijft. Ooit heette dat vervroegd uittreden (vut). Alleen moesten ouwe lullen dan wel gelijk hun biezen pakken. Met een financiële regeling.

Brandbrief
Als Lidia komt, zit Maarten er dus nog steeds. Wel in een nieuwe functie: programmamanager. Maarten gaat dan de door hem zelf geleide en gevormde organisatie herschikken en gaat, zo ziet zelfs een blinde, Lidia in de weg lopen. De gemeentelijke Ondernemingsraad heeft daarover nu een brandbrief uitgestuurd. Onder de net vertrokken burgemeester Sjaak van der Tak leek dat instituut vrijwel onzichtbaar. In ieder geval monddood, maar dat terzijde.

Vriendjespolitiek
De OR zegt dat de verhouding tussen gemeente en ondernemingsraad ernstig is verstoord. Dat komt vooral door die generatiepact-regeling met de vertrokken, nee blijvende, Maarten. Volgens de OR is dat een vorm van vriendjespolitiek.
Inmiddels spuit de woede ook uit de oren van oppositiepartijen LPF Westland en Westland Verstandig. Is Maarten als (dure) programmamanager wel nodig is en kun je niet beter wachten met veranderingen tot Lidia is begonnen, vragen ze strijdlustig. Gek grapje, die willen dus de pijp juist wel aan Maarten geven.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

4 gedachten over “je suis rien (106)

  1. Ik dacht dat het na het vertrek van burgemeester Van der Tak een beetje rustig zou worden in de politiek. Nee dus. Zijn dit zijn erfenissen of is het gewoon het systeem. Mijn vertrouwen in de politiek neemt niet toe.

  2. Respect voor overledenen wordt steeds minder. In Amsterdam maakten ze zich al druk over de opvolging van Van der Laan toen die nog niet eens dood was. We willen geen Halsema, zei een actiegroep. Ik zou zeggen: toon meer respect.

  3. Tja, het blijft gissen wat Van der Tak allemaal heeft geregeld en “onder de pet gehouden”. Vragen alom en het laatste woord is er nog niet over gesproken. Maar er is hoop want bij de sloopwerkzaamheden is onder de burgemeestersstoel de “map met zoekgeraakte stukken” gevonden. Deze is inmiddels voor een eerste raadpleging ter hand gesteld aan het senior raadslid mw Vd Wilk die e.e.a. met haar bekende juridisch/maritieme blik zal doornemen om vervolgens het presidium (dat er reikhalzend naar uitkijkt) te informeren. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>