Samengeknepen billen

18 okt

(Westland, 18 oktober 2017). Ze toonde het niet, zal het mogelijk zelfs ontkennen, maar waarnemend Westlands burgemeester Agnes van Ardenne moet afgelopen week na haar eerste officiële raadsvergadering ietwat moedeloos naar huis zijn gegaan.
Ze begon haar optreden met de verklaring dat vrijwel alles nieuw was. Zij, de griffier, binnenkort de gemeentesecretaris en natuurlijk het Naaldwijkse raadsvergaderhuis. Na afloop had ze ook kunnen zeggen dat het Westlandse politieke landschap die avond vernieuwd was, zelfs enigszins vernield.

Voor het eerst werden er tijdens die raadsvergadering nauwelijks meer weg te poetsen haarscheuren – zeg maar gerust, breuken – zichtbaar in de huidige politieke coalitie. Voor het eerst slaagde de oppositie er in om één, en later bijna twee, coalitiepartners gestaald aan haar zijde te krijgen. En voor het eerst stond in een belangrijk debat het in Westland immer zo dominante CDA vrijwel alleen.
Dreigend, stil verbaal, wapengekletter voorkwam uiteindelijk een echte oorlog. Op het nippertje. Zelfs Westlandse raadsleden vonden het klaarblijkelijk te gênant om op die eerste Agnes-avond maar gelijk slaande ruzie te maken, mogelijk een wethouder af te serveren.

Gezichtsverlies
Om gezichtsverlies te voorkomen werd dus een (potentieel voor het CDA pijnlijke) stemming terzijde geschoven, werd de betrokken wethouder gevraagd met een nieuw voorstel te komen. En beëindigde de nieuwe raadsvoorzitter subiet het debat omdat ‘er anders toch maar weer dubbele dingen zouden worden gezegd’. Daarmee verdere schade voorkomend. Zelfs politiek ingedutte raadsleden wisten het toen zeker: de verkiezingscampagnes zijn begonnen. En alle politieke discussies staan vanaf nu in het teken daarvan.

Die discussie vorige week ging over Poeldijk, met name De Leuningjes, mede door asbestperikelen al bijna twee jaar een jammerend, leegstaand probleem. Waar zo langzamerhand iedereen zich mee bemoeit, binnen en buiten de politiek, deskundig en onwetend. En waar verantwoordelijk VVD-wethouder Peter Ouwendijk geregeld een uniek soort besluiteloosheid toont. Geen (politieke) knoop durft door te hakken.
Globaal zijn er twee kampen, de asbestvrij gemaakte Leuningjes (voor jaren) weer openen of alles afbreken voor appartementen en parkje. En daarbij alternatieve onderkomens zoeken voor verenigingen en andere clubs, bijvoorbeeld in de Bartholomeuskerk.

Onhoorbaar verraad
Dat laatste wil het CDA, terwijl oppositiepartijen LPF en Westland Verstandig het eerste willen. Zij kregen steun van Gemeentebelang Westland en eveneens van de VVD, al wilde die een oppositionele motie iets afzwakken. De wethouder – besluiteloos, maar ook van financiën – telde toen snel een raadsmeerderheid voor open houden. En zei dus, voor zijn doen stellig, dat hij met dát uitgangspunt een nieuw plan gaat maken. Het CDA ontplofte vloekloos, voelde zich onhoorbaar verraden door coalitievrienden als GBW, maar vooral door de VVD.

Dan gebeuren er ineens ‘vreemde’ dingen die niet in notulen verschijnen, zelfs voor camera’s onzichtbaar zijn. Dan zijn schorsingen ineens achterkamertjes van staande raadsleden. Fluisterend in een hoekje. Uit gesticulerende armen en verwrongen lachjes kun je dan veel opmaken.
Subtiel wordt dan roezemoezend duidelijk dat het CDA die wethouder niet (meer) blijft steunen, waarna de VVD gaat aarzelen, terugkrabbelt. En de heikele motie niet meer in stemming wordt gebracht zodat de angel uit het debat is. En de (tanende) groep geïnteresseerde burgers in verwarring achterblijft.

Politiek is een leuk, maar vaak ook onbegrijpelijk (toneel)spel. Jammer dat je in dat Naaldwijkse raadstheater niet mag applaudisseren. Of gewoon boe-roepen. Samengeknepen billen zie je of hoor je niet. Maar ze waren er wel op die publieke tribune. Van schaamte.

Rien van den Anker

4 gedachten over “Samengeknepen billen

  1. Alle begin is moeilijk. Iets nieuws beginnen betekent eerst puin ruimen en het goede hergebruiken.
    Daar zijn Nederlanders toch goed in.

  2. Fantastisch om in deze columns dingen te lezen die voor burgers bijna niet zijn te zien. Ik heb hele stukken thuis op de computer zitten te kijken, maar dan beleef je maar de helft van wat er gebeurt. Ga zo door!

  3. Ik zou wel eens willen weten hoe die politici over de columnist denken. Het feit dat ze vrijwel nooit reageren zegt volgens mij voldoende. Hij prikt er geregeld doorheen. Ik heb het wel eens gevraagd aan een raadslid, maar die verwees naar zijn fractievoorzitter. Wel jammer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>