je suis rien (103)

30 sep

Bobo’s en limousines
(Westland, 30 september 2017). Twee nieuwe gemeentehuizen officieel open, WE kregen een nieuw stadslogo en de burgemeester ging weg. Heerlijk, een feestweek zonder harde muziek.
Vooral woensdag was het gala hartje Naaldwijk. Met bobo’s en limousines, te lange speeches, niet gemeende kussen, onwennig zittende stropdassen en te korte rokjes boven middelbare benen. En ‘hoge’ genodigden die, tegen alle protocollen in, langs de zijkant werden neergezet. De ereplaatsen – eerste rij publieke tribune – waren nu voor laatkomers.

Hotel
We kregen ook een nieuw stadslogo: WEstland. Met twee hoofdletters. Die samen het woord ‘WE’ vormen, wij dus. Een beetje slecht gepikt van het hoofdstedelijke ‘I Amsterdam’, maar dat terzijde. Het nieuwe logo werd woensdag officieel onthuld. Zie bijgaande gemeentelijke galafoto van Thierry Schut. Een passerende, Pools ogende, fietser riep gelijk: ‘Estland? Is dit een hotel?’

170927 Stadslogo WEstland

Makkie
Normaal is de burgemeester voorzitter bij een raadsvergadering, maar als er van hem afscheid wordt genomen, dan geeft hij zijn hamer aan de plaatsvervangend raadsvoorzitter. Dat is al enige tijd CDA-raadslid Karin Zwinkels.
Zij kondigde dan ook die afgelopen woensdag alle sprekers aan. Voor haar een makkie, waren allemaal CDA’ers. Alleen de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb niet, maar die naam had ze opgeschreven.

Nestor Leo
Tijdens zo’n afscheid is het goed gebruik dat de nestor – het langstzittende raadslid – namens alle raadsleden spreekt. Dat is Leo Boekestijn van de oppositiepartij Westland Verstandig. Tot veler verbazing hield nu Karin Zwinkels die toespraak. Waardoor de ironische situatie ontstond dat ze – als voorzitter – zichzelf als spreker aankondigde.
Geen zorgen, daar is tevoren uitgebreid over gesproken. Twee oppositiepartijen steunden de nestortraditie, alle andere raadsleden vonden Karin goed. Onderzocht moet nog worden of dat pesterij richting Westland Verstandig was. Of dat veel raadsleden het Leo niet wilden aandoen om publiekelijk iets aardigs over Sjaak te zeggen.

Parkeerplek
Koningscommissaris Jaap Smit was daarin soepeler, biechtte sans gêne op dat Sjaak in Japan meesterlijk karaoke had gedaan. Opmerkelijk complimenteus was hij ook: ‘Nu gaat hij bij LTO doen wat hij de afgelopen 13 jaar heeft gedaan: de belangen van de tuinbouw behartigen’. Twee keer lezen helpt!
Het zal wel niks met Sjaaks vertrek te maken hebben maar komende maandag wordt al begonnen met de sloop van het 
 ‘oude’ gemeentehuis aan de Stokdijkkade. Ook zijn historische werkkamer gaat dan helemaal plat. Waar ooit Zijn Stoel stond staat binnenkort een geparkeerde auto. Zo gaat Westland om met zijn geschiedenis. Gelukkig hebben we de foto’s nog.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

4 gedachten over “je suis rien (103)

  1. ‘Nu gaat hij bij LTO doen wat hij de afgelopen 13 jaar heeft gedaan: de belangen van de tuinbouw behartigen’, zegt de commissaris van de koning Jaap Smit tegen Sjaak van der Tak. Hij was dus al jaren een onbetaalde LTO-man, met een Westlands burgemeesterssalaris. Eigenlijk een gekke, financiële constructie.

  2. Karin Zwinkels is gewoon al bezig met de verkiezingen. Eerst twitteren dat ze in Brussel is geweest, daarna weer haantje de voorste spelen bij het afscheid van de burgemeester. Ze zal wel weer lijsttrekker willen worden en dan na de verkiezingen iets verzinnen om haar verantwoordelijkheid niet te nemen.

  3. Die Jaap Smit (oud-voorzitter Slachtofferhulp Nederland!) vergat en passant de bruidsschat van miljoenen niet bestede gelden uit het sociale domein welke Sjaak meekrijgt te melden. En ook niet dat hij desondanks vanaf heden voor LTO, indien en voor zover nodig, zal optreden als tegenstander van WEstland waar het beleid schuurt met de tuinbouw! Verder zijn er nog lopende affaires ‘onder de rechter’. Het is niet uitgesloten dat deze een voor WEstland vervelend staartje zullen krijgen zodanig dat de politiek zich dan ‘De Sjaak zal voelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>