je suis rien (101)

16 sep

Twee burgemeesters
(Westland, 16 september 2017). Agnes van Ardenne (CDA) wordt op woensdag 27 september op het Zuid-Hollandse Provinciehuis in Den Haag beëdigd als waarnemend burgemeester van Westland. Haar voorganger Sjaak van der Tak legt, zo meldt de gemeente, zijn ambt pas op zondag 1 oktober neer. Juridisch bestuurlijk een soort novum, zo lijkt het: drie dagen twee burgemeesters.

Sjaak of Agnes?
Het wordt nog gekker, op die woensdag gaat het nieuwe gemeentehuis aan de Naaldwijkse Verdilaan officieel open en is daar ook een bijzondere afscheidsraadsvergadering van Van der Tak. Dan klopt het wel weer, want Van Ardenne is immers kort tevoren beëdigd.
Maar op de vrijdag en zaterdag erna zijn er open dagen, voor de burgers. Vrijdags is er ‘s avonds een afscheidsreceptie voor Van der Tak, maar overdag en op zaterdag is volgens de gemeentelijke informatie de burgemeester aanwezig. De welke? Sjaak of Agnes?

Ongewis
Hoe lang Agnes van Ardenne overigens blijft is ongewis, eerst was het tot september volgend jaar, daarna werd het ongeveer eind 2018 en inmiddels is het al 1 januari 2019. Die maand wordt ze 69 jaar, deo volente hoor je dan te zeggen.
In theorie kan ze dan nog langer blijven, want voor waarnemende burgemeesters geldt geen leeftijdsgrens. Voor burgemeesters wel, die moeten met hun zeventigste afscheid nemen.
Met de huidige gemeenteraad is afgesproken dat de op 21 maart gekozen nieuwe raad eerst een college vormt en dat daarna wordt gezocht naar een definitieve opvolger. Maar achter de schermen wordt nu al gespeculeerd.

Bungelen
En weer was het deze week bungelen voor VVD-wethouder Peter Ouwendijk. Tijdens de laatste raadsvergadering in ‘s Gravenzande ging het opnieuw over de slepende Leuningjes-affaire. Na een interpellatiedebat vol verbaal geweervuur volgde een motie van wantrouwen. Dan is John Witkamp (LPF) op zijn best. Die verklaart dan zonder buikschudden niks persoonlijks tegen de wethouder te hebben ‘maar hem slechts uit zijn lijden te willen verlossen’. Met zulke raadsleden heb je als bestuurscollege geen oppositie meer nodig.

Niet te benijden
Maar de leukste debatzinnen kwamen (weer) van CDA-fractieleider Piet Vreugdenhil die zei dat de wethouder ook wel een erg lastige klus heeft. ‘Vanuit de Poeldijkse verenigingen werd gezegd dat de gemeente maar moest uitzoeken op welke accommodatie de keuze moest vallen. Dan ben je als wethouder niet te benijden’.
Hoe zo te benijden, dat is je taak! Dat wordt nog wat als Piet volgend jaar wethouder wordt. ‘Oh, moet ik dan kiezen?’ ‘Enne, ook nog beslissen?’

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>