je suis rien (100)

9 sep

Gedragscode
(Westland, 9 september 2017). Er bestaat een Gedragscode Integriteit voor raadsleden. Ook voor de Westlandse. Integer betekent eerlijk en betrouwbaar zijn. Rekbare begrippen. Voorzien van ‘een beetje’ kun je best nog bekwaam en aardig zijn. Zelfs als raadslid.
Om dat soort eigen interpretaties te voorkomen is er een code, die binnenkort (geactualiseerd) moet worden goedgekeurd. Niet naleven heeft overigens geen rechtsgevolgen, er is alleen sprake van zelfbinding. Zo heet dat nu eenmaal.

Veel codeteksten zijn vanzelfsprekend, althans voor gewone beschaafde mensen. Vertrouwelijke en geheime informatie moet je vertrouwelijk en geheim houden bijvoorbeeld. Gebruik van gemeentelijke eigendommen ten eigen bate is niet toegestaan. Een raadslid declareert geen kosten die al op andere wijze worden vergoed. Geschenken laten thuisbezorgen is uit den boze. Tenzij je ziek bent. Soms betuttelend logisch, maar klaarblijkelijk nodig. Ook voor raadsleden.

Niet integer
Raadslieden dienen respectvol met elkaar om te gaan en dat geldt ook richting burgemeester, wethouders en (griffie)ambtenaren. Beledigende opmerkingen worden niet gemaakt.
Raadsleden dienen zich verder te onthouden van commentaar op collega-raadsleden, in raadsvergaderingen en in het openbaar. In woord, gebaar en geschrift, inclusief elektronische berichten. Dat is natuurlijk heel bedillerig, maar heeft wel het voordeel dat het op Twitter en Facebook ineens veel stiller wordt.

Wel bedenkelijk is het artikel in de code waarin staat: ‘Voldoet het college naar behoren aan zijn wettelijke informatieplicht, dan onthouden fracties of raadsleden zich van verzoeken om nog meer informatie.’ Naar behoren? Dat betekent ‘wat gepast is’. En dat verschilt nogal bij de meeste politici. Bovendien, via een code vragen om niet verder te vragen is op zich al niet integer.

Onze eigen Jesse
Tot slot, raadslid Ulbe Spaans wordt onze eigen Jesse. De ledenvergadering van GroenLinks Westland heeft hem unaniem gekozen tot lijsttrekker voor de raadsverkiezingen 2018. “Het feit dat er geen tegenkandidaten waren, toont dat de fractie en de actieve leden zijn kandidatuur steunen,“ schrijft afdelingsvoorzitter Yvonne Gispen.
Dat is zo’n zin die je echt twee keer moet lezen om hem te begrijpen. Hij klopt wel, maar hij deugt niet. Die komt vast uit oude notulen van de Communistische Partij Nederland, een van de voorlopers van GroenLinks.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon. Vandaag alweer de honderste.

4 gedachten over “je suis rien (100)

  1. Gefeliciteerd met nummer 100. Vroeg me nog even af welke partijen in de Westlandse raad meerdere lijsttrekkerskandidaten hebben. Op de VVD na, overigens niet helemaal naar eigen tevredenheid, niemand toch, vast allemaal communisten…

  2. Ik heb die gedragscode opgezocht op internet. Het lijken wel regeltjes voor de padvinderij. De paragraaf over cadeaus is interessant, onder de vijftig euri mogen ze alles houden, alles dat meer waard is moeten ze melden of terugsturen. Ik zou die lijst wel eens willen zien. Als ik daarbij die raadsvergaderingen bekijk, dan krijg ik toch wel het idee dat de meeste raadsleden die code nooit en te nimmer hebben gelezen. Sommigen twitteren al hun commentaar op hun collega’s terwijl die nog staan te praten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>