Politieke meiden

13 sep

Westland, 13 september 2017.

Hallo Gerdi, met Agnes. Tijd niet gezien? Ken jij mij nog?

Natuurlijk, ik las nog niet zo lang geleden dat je het weer druk krijgt en waarnemend burgemeester van Westland wordt. Spannend!

Ja, en jij bent geregeld op televisie en radio. Jij blijft ook lekker bezig. Ja, ik ga naar Westland. Ik heb natuurlijk wel bestuurlijke ervaring maar ik ga wel nu ineens terug naar een gemeente. Dus dacht ik, ik bel Gerdi, die is een kamervoorzitter én onderwijzeres geweest en die kan best wel wat tips geven

Nou, meid, ga maar even zitten, want ik heb onlangs voor de radio een mini-cursus gegeven hoe onderwijzers zich moeten gedragen en ik heb natuurlijk ook wel wat mooie dwarse momenten gehad in de Tweede Kamer. Agnes, zet je maar schrap!
Ik denk dat je sowieso snel korte metten moet maken en moet laten weten wie je bent. Het is ook verstandig om vooralsnog iedereen maar u tegen je te laten zeggen. Niet alleen tijdens de vergadering natuurlijk, maar ook in de wandelgangen. Kijk, die raadsleden zijn tegenwoordig allemaal prinsjes en prinsesjes en denken dat ze de baas zijn. Zo is het natuurlijk niet, dat ben jij. Maar een beetje in de waan laten helpt wel.

En verder, Gerdi?

Verstandig is ook dat je je net als ik netjes kleedt, dat toont gezag. Veel raadsleden dragen tegenwoordig een kale spijkerbroek en een T-shirt, maar jij bent dan de dame. En zo hoort het.
En je moet ze ook gelijk lik op stuk geven, zeker als ze buiten de vergaderzaal ondermijnende activiteiten richting jou plegen. Met die louche tweets, bijvoorbeeld. Onmiddellijk en plein publique afstraffen. Net als bij ouders van leerlingen die altijd op school ruzie zoeken.
Agnes, laat ze maar denken dat je zo’n echte schooljuf bent, jammer dan! En wees voorzichtig, macho-mannen zijn lastig, nog erger zijn vrouwen die jou ineens als vriendin gaan zien. Hou vooral die in de gaten!

Ja, maar Gerdi, wat moet ik dan met die dwarsliggers die maar zeggen dat de raad de baas is.

Oh, daar heb ik een simpel antwoord op: geef ze onmiddellijk gelijk. Maar jij bepaalt wat er gebeurt. En als ze uit de bocht vliegen met woorden zoals Jan Marijnissen die minister Koenders ooit uitschold voor ‘droplul’ en Wilders die ‘knettergek’ gebruikte, Agnes, het is zo simpel: jij zit aan de knoppen. En als het nodig is: gewoon de mond snoeren.
Dan dwing je excuses af en als dat niet gebeurt: schorsen en op hoge poten de vergadering verlaten. Dan neem je ze in een achterkamertje onder handen, desnoods letterlijk.

Nou, je weet me wel goed op weg te helpen want die Westlanders zijn niet voor de poes. Nog één vraagje. Wat doe je met lastige pers en irritant kritische columnisten.

Daar heb ik inmiddels ook al ervaring mee, zeker sinds ik geregeld aan tafel zit bij Matthijs van Nieuwkerk. Journalisten en dat soort lieden zijn ook gewoon mensen, die zet je tijdens de raadsvergadering publiekelijk te kakken. Dan kunnen en mogen ze toch niks zeggen. En als het nodig is, neem je citaten uit zo’n column en daar waar jouw naam staat noem je de hunne. Werkt perfect.

Top, Gerdi. Dank. De installatie is binnenkort. Vind je het goed als ik daarna bel voor een afspraak? Kan ik je vertellen hoe het allemaal gaat en kunnen we nog even beppen over vroeger. Gezellig.

Je belt maar, Ag. Doei, hè. En succes!

Rien van den Anker

5 gedachten over “Politieke meiden

  1. Is dit nu leuk, zo’n column? Het is toch allemaal verzonnen, hoop ik. En als het wel zo is gebeurd, waarom moeten wij dat dan allemaal weten. Of ben ik inmiddels te oud voor dit soort humor?

  2. Het zou me niets verbazen als dit ‘telefoongesprek’ in werkelijkheid heeft plaatsgevonden. En ik hoop dat de adviezen ook werkelijkheid worden. Als je de afgelopen week weer die Witkamp van de LPF hoort. Ik geloof in goede bedoelingen, maar dit was alleen maar om een wethouder onderuit te halen. En dan nog zeggen dat je die man alleen maar uit zijn lijden wil verlossen. Schande!

  3. Transcriptie. Hoi Agnes, hier Annemarie; Jorritsma, luister Agnes!; Leuk van Gerdi maar slap; Er is maar een remedie; grote bek, grote bek en nogmaals grote bek; daar heb ik haar van May-Weggen ook mee plat gekregen; nog een tip; regel met Donner dat Westland zijn zaakjes bij de Raad van State voortaan wint; is goed voor jullie Theo Duif, eet ie uit je hand; nou graag gedaan, hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>