Wat Westlandse burgemeester met Poetin moet

28 dec

Woensdag Gehaktdag kent soms ‘aanbiedingen’. Zoals een gastcolumnist. Op verzoek schreef burgemeester Sjaak van der Tak – gewild object op normale gehaktdagen – waarom hij eerder dit jaar aangaf te willen praten met de Russische leider Poetin. Hoongelach, ook van mij, was toen zijn deel. Zelf vertelt hij nu wat er daarna gebeurde. En, gastcolumnist of niet, reageren mag.

(Westland, 28 december 2016). In een vraaggesprek met WOS-radio, eind augustus, gaf ik aan met de Russische president Poetin om tafel te willen om over de handelsboycot te praten. Al heel lang maak ik mij druk over deze boycot, die grote gevolgen heeft voor onze glastuinbouwsector.
Mijn uitspraak volgde op een bezoek aan de stad Sint Petersburg, afgelopen zomer. Samen met mijn vriendin bezocht ik daar het paleis van tsaar Peter de Grote, de Hermitage, de kerken met hun gesuikerde koepels, het theater waar Noerejev zweefde over het podium, indrukwekkend.
Maar zo rijk als de stad gevuld is met het verleden, zo arm is het aanbod bij de supermarkt en de groenteboer. Aardappels, knollen en een enkele appel, dan houdt het op. De schappen zijn leeg. Het enige dat kennelijk vruchten afwerpt, is de boycot die Rusland implementeerde als antwoord op economische sancties door de EU. Want van de sancties vraag ik me ernstig af of ze hun doel niet voorbij schieten.

Krim-annexatie
Op 29 juli 2014 kwam de EU met represailles voor Rusland vanwege de annexatie van de Krim en de onrust in de Donbas in Oekraïne. Russische banken werd de toegang tot de Europese kapitaalmarkt ontzegd en er kwam een verbod op wapenlevering. Rusland reageerde direct: alle voedselproducten uit onder meer de EU en VS kwamen er niet meer in. Een strop voor Nederlandse groente- en fruittelers van 600 miljoen euro per jaar.
Zijn de EU-sancties effectief? Neen. Heeft het instrument Rusland verdreven uit de geannexeerde gebieden? Neen. Het gaat hier immers om macht, om geopolitieke kwesties, om bescherming van transportleidingen van Russisch gas. Onrust en intrige is dagelijkse kost in oost-Oekraïne, Russische Bear-bommenwerpers vliegen om de haverklap dreigend door Europees luchtruim, er marcheren steeds meer NAVO-troepen langs de oostelijke grenzen van de EU, Kaliningrad is bewapend met Iskander-rakketten die nucleaire koppen kunnen torsen en er wordt naar hartenlust gehackt. Kortom: de wapenwedloop leek gefinisht in 1989, maar de val van de Muur bleek slechts het rustsignaal.

Ons allemaal
Mijn punt is: we zitten allemaal in die wedstrijd. Het gaat ons allemaal aan, ook mij als burgemeester van Westland. Een fors deel van die strop van 600 miljoen is voor rekening van Westlandse tuinders. Of ik nu een klein of groot radertje zal blijken te zijn in deze machine, voor mij zijn onze belangen en het verloop genoeg reden om aan de bel te trekken en een signaal af te geven.

Als eerste stap heb ik de Russische ambassadeur in Nederland uitgenodigd voor een bezoek aan Westland. Hij heeft die uitnodiging aangenomen en was op 9 november onze gast. Een rondleiding bij chrysantenkweker Laurens van der Lans was onderdeel van het programma. Inmiddels ligt er van de Russische ambassadeur een uitnodiging om volgend jaar naar Rusland te komen. Wordt dus vervolgd.

Sjaak van der Tak,
burgemeester Westland

In 2017 komt er meer ruimte voor gasten die volgens mij eenmalig columnist moeten zijn. Naast het gewone gehakt. Noem het maar een soort half-om-half. Ook lekker (RvdA).

15 gedachten over “Wat Westlandse burgemeester met Poetin moet

 1. Dat een burgemeester het podium van een kritische journalist aangeboden krijgt om zijn mening te zeggen is op zich wel bijzonder. Klaarblijkelijk is dat een podium van mensen die hij niet weet te bereiken. Maar het geeft ook aan dat de journalist het lef heeft om iemand die hij geregeld zeer kritisch aanpakt aan het woord te laten. En Van der Tak weet ook dat hij binnenkort in de Gehaktdag gewoon weer aan de beurt is.

 2. Kennelijk zijn de groenten dun gezaaid in de schappen in een supermarkt in St. Petersburg. Raar dan dat de burgemeester de Russische ambassadeur in die Westlandse rondleiding een bloemenkweker laat bezoeken. Het probleem voor Westland in deze boycot ligt bij de groenten; op Nederlandse schaal ook voor fruit, zuivel, vlees en vis. Maar het gaat hier toch echt om een Russische reactie op EU-sancties! De oplossing ligt in Brussel en daarvoor hoef je niet naar Moskou.
  Het blijft alles bij elkaar een merkwaardige actie en rolopvatting van onze Westlandse Napoleon. Ik zou zeggen, in 2017 vooral bezig houden met wettelijke taken, zoals veiligheid en zorg. Taken die echt op het bordje liggen van het gemeentebestuur Westland.

 3. De reactie van Bas Booister vind ik onzin, zo’n begenadigd schrijver is Van der Tak niet. Eerder zweverig om zijn eigen gelijk te halen.

 4. Wel een goed idee om vaker een gastcolumnist uit te nodigen, maar die mogen dan best wel wat pittiger hun mening geven. En wat mij betreft hoeft die gastcolumn niet in plaats van Rien, maar ernaast. Nu had ik heel even in het begin toch het idee dat hij het stuk had geschreven.

 5. Een stuk in een traditioneel calvinistische opzet van 3 punten. In het nog niet zo lange verleden gaf de heer Burgemeester aan dat hij in zijn jonge(re) jaren dominee wilde worden. Welnu: naar de inhoud van zijn betoog zou het een dominee – koopman zijn geweest!

 6. Een reactie namen de Groep van Verontruste Duurzame Glastuinders. Dat er ruimte is voor een gastcolumnist, is te prijzen. Of de heer van der Tak nu wel of geen begenadigd schrijver is, doet niet ter zake. Hij verkoopt nu wel grote komedie over de door het Westen totaal verkeerd ingeschatte keuzen en daden op het wereldtoneel, waarmee we de Russen hebben getart! Dat hij daar een wit voetje wil halen over de ruggen van met name Westlandse tuinders is diep triest.
  Het eigen ego en PR staat ook nú weer voorop bij de burgemeester, dat valt te snappen, tenslotte komen de verkiezingen er aan, over 3 maanden landelijk en over ruim een jaar in Westland.

 7. Begenadigd schrijver of niet? Onze burgemeester heeft een batterij geschoolde PR-medewerksters die bijna alle teksten voor hem schrijven. Het is wel ludiek dat onze burgervader uit het machtige Westland, Poetin gaat vertellen dat Westland ten onder gaat aan de sancties en of hij in ons belang die sancties op onze bloemen en groenten wil opheffen. Intussen blijkt dat onze andere vriend Trump de sancties al wil opheffen. Van der Tak moet dus opschieten wil hij niet te laat zijn om ons te kunnen vertellen dat niet Trump, maar hij de sancties doet stoppen. Volgens mij lacht de beste man zich een deuk om alle ophef. Ja, ja, we zitten al volop in verkiezingstijd, landelijk over 3 maanden en over 15 maanden in Westland. CDA-stuntje?

 8. if you can’t beat them, join them Dat is het motto van Sjaak, kotsmisselijk word ik hier van.
  Sorry meneer van de Anker je bent verkeerd bezig.

  • Willem Overkleeft kan nu wel zeggen dat de columnist verkeerd bezig, maar ik heb liever een columnist die ook ruimte geeft aan de mening van anderen dan iemand die kotsmisselijk wordt van andermans meningen.

 9. Het hoogste echelon van de Maslow-piramide is zelfverwezenlijking en dat blijkt duidelijk uit bovenstaande column: A. Eerst een nieuwe vriendin nemen, B. Twee poepjes achterlaten in de vorm van 2 gemeentehuizen, C. Continu kijven met 2 partijen die hem niet gezind zijn en D. En nu het bovenstaande weer
  Onrust en intrige is ook in Westland dagelijkse kost. Immers, ook hier gaat het alleen om macht. Ook hier kun je stellen: richt je pijlen op iets anders om de aandacht van de eigen interne problemen af te leiden. In het hoogste Maslov-echelon zitten de meeste mensen die de werkelijkheid met de realiteit uit het oog verloren hebben! Dus Sjaak, kijk eens in de spiegel en wat denk je dan te zien?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>