Wethouder moet meer kunnen dan alleen politiek

27 nov

(Westland, 27 november 2024). Van welke politieke kant je ze ook bekijkt, het blijft een bijzonder clubje, ook wel opmerkelijk. Je hoeft zeker geen medelijden met ze te hebben maar als je ze wat vaker, ook op afstand, aanschouwt moet je soms wel met ze te doen hebben.

Anko, Ben, Carlieke, Michiel en Peter worden geacht als wethouder Westland bestuurlijk te ‘regeren’. Het is de Bende van Vijf, onder voorzitterschap of sturende leiding, – daar is intern discussie over – van burgemeester Bouke Arends. De enige van origine linkse in een rechts blok, die als PvdA’er neutraal probeert te blijven. Met hem moet je het dagelijks gemeentebestuur wel ongewoon, mogelijk bizar, noemen.
Deels logisch, want het wethouderschap is wel een raar vak. Je moet een gemeente leiden tussen een hond en een kat. Wat je ook doet, je wordt altijd gebeten.
Je zit constant tussen je baas, de gemeenteraad met oppositionele tegenstanders, en de grote geldschieter, zeg maar de regering in Den Haag. Die maar steeds nieuwe taken over jouw schutting gooit, en direct ook minder geld geeft. Aan die zijde zit ook nog de provincie die zich als regelneef met je bemoeit, en je in de gaten houdt.

De maat vol
En achter die gemeenteraad ‘gluren’ ook nog vele burgers die klagend en zeurend laten horen dat je er geen fluit van terecht brengt. En dan is er nog de lokale pers die de boel lekker oppookt. Als er maar één echt gepolariseerde wereld is, moet je hier zijn. Niet voor niets haken steeds vaker wethouders tussentijds burn-outerig af, zijn ze ook nauwelijks kwalitatief te vervangen.

Maar de vaak slachtoffer-bestuurders zijn het zat, willen geen Haagse ‘slaafjes’ meer zijn, voor hen is de maat vol. De hoofdschuldige is ‘Den Haag’. De regering, en niet alleen deze maar ook enkele vorige, is de zondebok. Die maakt, zo zeggen ze, hen het werken onmogelijk.
Gelijk hebben ze, want door de rigoureuze decentralisatie zijn, noem maar, jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning, arbeidsintegratie, energietransitie en ruimtelijk beleid allemaal in het korfje van de gemeente terechtgekomen. Veelal met een brief waarin stond welke bezuinigingen er tegelijkertijd worden doorgevoerd.
De lokale bestuurders zijn inmiddels zo ver dat uit onderzoek blijkt dat de actiebereidheid groeiend is, dat er zelfs aan staken wordt gedacht!

Kritische keerzijde
Maar dit verhaal kent een keerzijde. De politiek zou ook eens aan zelfreflectie moeten doen. Bekijken hoe en door wie het wethouderspluche wordt gevuld.
Na de verkiezingen is er namelijk overleg tussen verschillende partijen die samen met een programma tot overeenstemming komen. Daarna volgt de discussie over hoeveel en van welke politieke kleur er wethouders komen, pas dan volgen de poppetjes.
Nog te vaak komen dan te graag willende lieden boven drijven. Die de partij goedgezind zijn, die soms vanwege hun flexibele houding of vriendschappelijke banden met partijbobo’s worden beloond. En dat terwijl gewoon de mogelijkheid bestaat echte deskundigen, ook van buiten, binnen te halen..

Maar nog steeds wordt niet echt ingezien dat het onvoldoende is als iemand wordt  gevonden die ‘het wel goed doet’. Naast politieke topsport mag je ook verwachten dat die kandidaat goed opgeleid, ervaren en deskundig is.
Een tevoren afgenomen assessment-test of die persoon het politiek professioneel allemaal wel aan kan, is daarbij essentieel, zelfs noodzakelijk. Daar weten ‘ervaringsdeskundigen’ Anko, Ben, Carlieke,  Michiel en Peter inmiddels alles van. Ook Bouke. En (de eerder opgestapte) wethouders Barend R. en Pieter V. kunnen je er alles over vertellen.

Rien van den Anker

 

 

9 gedachten over “Wethouder moet meer kunnen dan alleen politiek

  1. Ik hoop dat ze inderdaad actie gaan voeren want het is een schande hoe de regeringen de gemeente misbruiken om door hen voorgestelde bezuinigingen te laten uitvoeren. Daar moeten ze gezamenlijk iets tegen doen, al is dat wat lastig voor traditionele partijen die plaatselijk én landelijk in de politiek zitten.

  2. De regering is teveel afhankelijk van Brussel. 80% van onze soevereiniteit is onder aanvoering van D66 en niet te vergeten Rutte, naar Brussel overgeheveld. Zelfs de laatste 4 jaren was de de NAVO en onze geheime dienst (Schoof) de baas. (Zie de verklaring van Fleur Agema) Nu hebben een kabinet Schoof die de lijnen uitzet, nou ja uitzet. Hij voert uit wat Brussel hem opdraagt. Wie is er de dupe? Juist ja. De gemeenten. Nee zeggen tegen Den Haag behoort bij de optie zou ik zeggen. Doe wat goed is voor de bewoners van uw gemeente en zeg een keer NEE.

  3. Ze moeten net als in het Europees Parlement een soort examendebat instellen voor wethouders. De raad een nieuwe kandidaat laten doorzagen of hij of zij wel geschikt is. Dan is de kans op geklungel daarna aanzienlijk kleiner geworden.

  4. Het is toch onbegrijpelijk dat gemeenten er niet in slagen gekwalificeerde wethouders in te huren. Dat is een vak en als je iemand vindt die jouw partijprogramma ondersteunt dan slaagt die persoon er ook in om dat te verdedigen en als leidraad mee te nemen.

  5. Volgens mij hebben de wethouders het niet zo erg druk. Ze kunnen best veel delegeren. Veel tijd gaat er wel zitten in representatie, maar dat is persoonlijke pr.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>