Westland for sale

28 aug

(Westland, 28 augustus 2019). Ze werden betrapt, incheckend op Rotterdam Airport. Nu Trump op landjacht is, moeten we hem de Glazen Stad aanbieden, fluisterden de Westlanders geheimzinnig. Op dus naar de G7-top in Biarritz, oom Donald had laten weten toch genoeg tijd te hebben tussen Merkel en Macron.
Na het blauwtje met het Deense Groenland moest tomatenrood Westland wel van zich laten horen. Met aansprekende argumenten, we zijn hier een halve biblebelt, goed Trumpiaans anti-links, met politici die hem qua botheid evenaren. Bij aankomst zouden ze in koor roepen: Make Our Westland Great Again.

Kuifje
De sfeer zat er daarna goed in. Burgemeester Arends, gelijk al huggend met het rood gestropdasde blonde Kuifje, in die groene tuin van het tijdelijke Zuid-Franse Witte Huis. Zeg maar niet dat je van de PvdA bent, had Boukes secretaresse eerder waarschuwend gegrapt. Hij luisterde..
Alle delegatieleden kregen een ferme, te lange handdruk. Als laatste de napoleontische Sjaak van der Tak die per se mee had gewild. Hij had immers jarenlange ervaring met het in de uitverkoop zetten van de tuinbouw, in China en Japan.

Intern
GroenLinkser Ulbe Spaans had afgezegd, vreesde dat Donald hem vanwege zijn kleur zou jennen als een groenlandse spion. CDA-ster Jenny Vermeer was er bij omdat ze had gelezen dat zij het type vrouw is waar Trump op valt. Dat klopte, al begreep ze niet wat Trump precies bedoelde toen hij vroeg of ze geen intern wilde worden.
Lang was er gekibbeld of Peter Duijsens (WV) mee mocht. Iedereen voorzag dat de Amerikaanse president dan überhaupt niet aan het woord zou komen.

Drugstore
Maar alle aanwezigen waren ervan overtuigd dat de missie zou lukken. Ook omdat Cressbaas Rob Baan er zijn vlammende vitamineverhaal ging houden. ‘Westland is de apotheek van de wereld’, verkocht hij in zijn beste Amerikaans. Hem was ingepeperd het woord ‘drugstore’ te vermijden, ‘pharmacy’ uitspreken ging trouwens maar net goed.

Met een Tomato Bidbook vol verkooppraatjes stond de delegatie paraat. Dat de Naaldwijkse watertoren Trump Tower mag gaan heten, dat er glasshouses zijn waarin je vergunningloos een golfbaan met 18 holes kan aanleggen. Dat we een tulp naar hem gaan vernoemen, zijn favoriete bloem. Immers, toen hij nog zakenman was, had Trump op de vraag wat hij mooier vond dan rozen op zijn piano ooit gezegd: ‘Tulips on my organ’.
In het bidbook blijken we een strategische locatie. Vlakbij het Towertje in the Hague, zodat die semi-joviale B-acteur ‘single malt’ Mark constant in de gaten kan worden gehouden. Bovendien wonen hier al heel veel Poolse Amerika-vrienden die Trump op handen dragen. En hij hen. Zo ging het paaien maar door.

Staatsbezoek
Letterlijk en figuurlijk weer met beide benen op de grond stonden ze gisteravond in de aankomsthal van de luchthaven. Wat nu verder? Had Trump al getwitterd? Niks, zelfs geen botte belediging over hun Westlandse Amerikaans. Ook niet dat hij bij óns wel op staatsbezoek wil komen omdat hij de koningin zo’n lekker wijf vindt.

‘Morgen wacht weer het gewone werk, gaat het college On Tour in Naaldwijk”, zei baas Bouke in droog Drents. De politieke roergangers gaan dan het langverwachte openbaar toilet bezoeken, mogelijk ook gebruiken, en – gezelli! – praten met het volk. En tussen de rolkoffertjes klonk ook nog in perfect Emmens-Duits: ‘Ja, ja, meine Herrschaften, es muß nicht immer Kaviar sein’.

Wie durft er nog te beweren dat de oosterburen geen humor hebben?

Rien van den Anker

3 gedachten over “Westland for sale

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>