Westland een Steenbergen of Geldermalsen?

6 jan

Westland, 6 januari 2016. Drie nieuwjaarsspeeches van lokale politici, twee CDA’ers en een LPF’er. Toevallig drie protestantse Mannenbroeders met eenzelfde religie, dezelfde god, maar totaal verschillend denkend over vluchtelingen.

LPF’er Dave Van der Meer: ‘Dank zij drie lokale partijen heeft Westland tot nu toe geen vluchtelingen opgevangen en wat LPF-Westland betreft komt daar ook geen verandering in. Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers zegt genoeg locaties te hebben voor de opvang van vluchtelingen. Wij gaan er van uit dathet college stopt met het ontwikkelen van plannen voor de opvang van vluchtelingen en met dezelfde passie aan de slag gaat om voor voldoende woningen te zorgen voor onze eigen inwoners.’

Vliegticket

CDA’er Piet Vreugdenhil: ‘Pakt het Westland zijn verantwoordelijkheid om het ons toegewezen aandeel van statushouders te huisvesten? CDA Westland is positief over het feit dat onze gemeente die verantwoordelijkheid tot nu toe heeft opgepakt. Wij willen dit onverkort blijven doen. Kunnen en willen we meer dan dat doen? (…) Bestuurlijke wijsheid en politieke verantwoordelijkheid zullen nodig zijn om de juiste antwoorden te geven. Daarnaast is vanuit de samenleving steun nodig om bij te dragen aan de integratie van deze nieuwe Westlanders.’

Tenslotte burgemeester Sjaak van der Tak, ook CDA’er: Ik trek een streep van vrijheid en verantwoordelijkheid, barmhartigheid en betrokkenheid, gemeenschapszin en gewoon dóen. (…) Onze beschaafde identiteit is leidend. Maar niet naïef! (…) Vluchtelingen uit oorlogsgebieden, mensen in nood, bied je hulp. Dat kan bijvoorbeeld met kleinschalige opvang, passend bij de schaal van onze dorpen. Want grootschalige opvang is toch veelal een broedplaats van nietsdoen, een mogelijke kiem van terreur. (…) En een vlucht in criminaliteit is een vliegticket het land uit.’

Heel duidelijk, een tegen, een voor en de derde ook voor maar met ‘strenge’ voorwaarden. Twee geloven op één kussen was al spreekwoordelijk bedenkelijk, bij één geloof op drie kussens moet je klaarblijkelijk ook goed uitkijken waar de duivel zich bevindt.

Uitgesproken

Maar, toegegeven, die drie hebben wel een uitgesproken standpunt over vluchtelingen en statushouders, andere partijen zijn relatief stil. Soms laten ze – in tussenzinnen – weten een beetje tegen of voor te zijn, dat er goed over nagedacht moet worden hoeveel mensen er nou precies komen. Sommigen geven ze de indruk wel goed te vinden dat anderen de gevoelige discussie voeren. Gênant, want over dit onderwerp is spreken zilver maar zwijgen fout. Onverantwoord fout

Vast staat inmiddels dat er tussen de kassen geen overweldigend enthousiasme is voor vluchtelingen. En de grote vraag blijft: Zijn we een Steenbergen of een Geldermalsen? Misschien helpt een radicaal voorstel om binnen drie weken zo’n 1500 asielzoekers in Westland onder te brengen. Gewoon in het Naaldwijkse centrum waar die XL-super er voorlopig toch niet komt, op die vroegere kustcamping of bij de Veilingroute waar de Horticampus dan maar even moet wachten.

Weten we gelijk ook snel hoe de bevolking reageert en hoe het ware gezicht van het Westland er uit ziet. En, kleine bijkomstigheid, ook wie van de drie Mannenbroeders het beste weet wat er onder de bevolking leeft.

Rien van den Anker

 

5 gedachten over “Westland een Steenbergen of Geldermalsen?

  1. Uitstekende, prikkelende analyse van een actueel onderwerp. Het Westland kennende zien de ondernemers ogenblikkelijk brood in een groep nóg goedkopere arbeidskrachten. Als deze mensen komen althans en vervolgens willen, kunnen of mogen werken.

  2. Volgens mij hebben D66, Progressief Westland en CU-SGP zich uitgesproken om in ieder geval aan de plicht voor het huisvesten van statushouders te voldoen en voor noodopvang. Ik weet niet precies onder welke voorwaarden. Ik zou zelf willen pleiten om er voor te zorgen dat statushouders zich kunnen redden in de samenleving en dat tijdelijk opgevangen asielzoekers daar enigszins op voorbereid worden. Er is genoeg te doen hier voor deze mensen. Het gerucht dat er 2000 asielzoekers opgevangen zouden worden op het terrein van de Horticampus is overigens al een keer de ether in geslingerd.

  3. Boeiend om te signaleren dat drie Westlanders in één kerkbank zitten, in één god geloven en in twee politieke partijen actief zijn die zo verschillend over vluchtelingen denken. Na afloop van de preek zondagmorgen samen eens ‘een bakkie doen’?

  4. Een politicus is in mijn ogen niet allereerst een stemmenverzamelaar; iemand die op peilingen reageert. Een politicus moet een visie uitdragen en die zo scherp mogelijk formuleren. De heer Van der Meer zou zijn visie als volgt kunnen aanscherpen:
    Het Westland is groot geworden dankzij immigranten, dank zij vreemdelingen. Vreemdelingen zijn in het Westland altijd welkom geweest (en zullen dat ook blijven) mits wij er wat aan kunnen verdienen. Vreemdelingen waar geld bij moet willen we absuluut niet binnen het Westland hebben.

  5. Ik ben ook benieuwd naar het ware gezicht van het Westland. Hoewel ik een wel zo realistisch denkvermogen heb dat ik de uitslag al bij voorbaat weet. Ik geef de hoop nog niet op, ook de heren politici zitten toch niet alleen uit narcisme in de politiek? Maar ook om de regio, het land. de wereld te besturen en leefbaar te houden voor een volgend generatie (waar ook asielzoekers toe behoren). Alleen elke zondag voor in de kerk zitten om gezien te worden is niet genoeg. Er moet nu gehandeld worden naar eer en geweten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>