Wel de meerderheid, (nog) niet de macht

24 mrt

(Westland, 24 maart 2018). Mochten er Westlandse politieke lokalo’s zijn die denken dat er Nieuwe Tijden komen, ze zullen nog even moeten wachten. Want de lokale partijen hebben dan bij de gemeenteraadsverkiezingen woensdag wel de meerderheid gehaald, tot hun verbazing – en die van veel christendemocraten – is CDA Westland de grootste gebleven. Zelfs met een zetel gegroeid. Onze lieve heer verdween volgens Geert Mak al decennia terug uit Jorwerd, maar is nog breed aanwezig in de glazen stadskas.

Vriendschap
Politiek gezien draait alles inmiddels om de vriendschap tussen de drie lokale partijen Westland Verstandig, LPF Westland en Gemeentebelang Westland. Anders geformuleerd, hoe diep zit het gezamenlijke verlangen om er zonder het – volgens sommigen zo vermaledijde – CDA iets moois van te maken.
Omdat dat CDA het grootste is krijgt die partij nu wel eerst het (gebruiks)recht om de leiding te nemen bij de formatie. Tegenwoordig met een of meer, door haar voorgedragen, formateurs. Procedureel, soms sturend, achtergrondregisseur is daarbij de (waarnemend) burgemeester. Boven de partijen, wel van CDA-huize.

Met deze verkiezingsuitslag gaan de christen-democraten vanzelfsprekend proberen een wig te drijven in die lokale vriendschappen. In ieder geval onderzoeken wie van de drie het zwakste is. Dat betekent in bilaterale gesprekken soms soepel(er) omgaan met voorwaarden, eventueel zwaaien met wethoudersposten. Geen zorgen, dat kunnen CDA’ers wel.

‘Regeergeil’
Eerste, te paaien, kandidaat is gelijkblijver GBW. Die zich, tactisch slim, terughoudend opstelt. Maar als het CDA deze totnutoe coalitiegenoot – inclusief twee wethouders – binnensleurt, dan is er al een stevige basis voor een nieuw bestuurscollege. Aanvulling zoeken bij verliezer VVD én GroenLinks of D66 is dan niet echt zinvol. Zelfs gedoogsteun van Christen-SGP werkt niet. Diversiteit is leuk, maar het moet geen Westlands sanhedrin worden.

Meer voor de hand liggend is dan te proberen om (net als in het voor-vorige college) winnaar LPF binnen te halen. Die is toch al ‘regeergeil’, zegt sowieso te willen gaan besturen omdat je sommige dingen niet als oppositie kunt realiseren.
Als dat lukt is er een coalitie van 23 zetels, meer dan voldoende dus. Drie partijen, handzaam. Dan hoef je als CDA niet eens meer te praten met – ook winnaar – Westland Verstandig. Die twee sluiten elkaar formeel niet uit, maar een echt leuk gesprek zou het vrijwel zeker niet zijn geworden.

Losweek-coalitie
Echter, als het CDA er niet in slaagt om zo’n losweek-coalitie te vormen, dan volgt een nieuwe formatiepoging van de tweede partij Westland Verstandig. En die zal wel proberen een college te vormen met alleen lokale partijen. Als ze gedrieën 21 zetels te weinig vinden, zou als noodgreep nog de hulp van de VVD kunnen worden ingeroepen. Zover is het nog lang niet. Alles hangt eerst nog steeds af hoe slap de lokalo-vrienschapsknieën zijn.

Maar mocht dat – regionaal bijzondere – college met alleen lokale partijen wel lukken, dan komt ook de procedure rond een nieuwe burgemeester ineens in een heel ander politiek daglicht te staan. Heel reëel is dat zo’n college zal streven naar een niet-christendemocratische burgemeester. Voor het CDA-bolwerk Westland een nachtmerrie, een historische.

Rien van den Anker

6 gedachten over “Wel de meerderheid, (nog) niet de macht

  1. Optie twee maakt geen kans. Daar zijn ze veels te goochem voor en Verstandig hebben ze graag aan de overkant aan vooral een andere tafel. De Kustvisie verdwijnt in zee. Het Westlands Kunstmuseum komt in de kelders van de Watertoren. D66 dient een motie in om de bushalte 50 meter te verplaatsen. RvdA wordt spontaan vlogger

  2. Beste columnist, is dit niet een beetje “de wens is de vader van de gedachte”? Bij de WOS-uitzending vond ik dat toch ook al een beetje uit jouw mond klinken. Niet erg hoor, maar toch! Er zijn veel opties mogelijk en WV moet gewoon verstandig zijn en mee doen! Maar…blijf vooral schrijven.

  3. Leuk spelletje coalitie-pokeren… Op mijn blog doe ik daar ook aan mee. Denk dat de beide grootste fracties enige huiver hebben voor het GBW-LPF blok van 13 zetels. Eigenlijk moeten beide grootste fracties, beiden winnaars er met een derde die ze allebei vertrouwen uitkomen. Dat doet het meest recht aan de verkiezingen…

  4. Met alle respect maar ik vind deze partijanalyse als onafhankelijk journalist te partijdig. Het druipt er vanaf dat het CDA er uit moet worden gewerkt. Dat heeft met de woordkeus te maken. Van een van de weinige ook commercieel onafhankelijke journalisten had ik een andere aanpak verwacht. Tot de volgende keer zal ik maar zeggen.

  5. Het CDA presteert geen drol, maar wordt iedere 4 jr weer de grootste omdat vele Westlanders puur uit gewoonte op het CDA stemmen. Tja, het pluche is dus gegarandeerd en dat is niet bevorderlijk voor de “het vuur uit je sloffen lopen” mentaliteit. Maar, Westland Verstandig wordt steeds groter dus het moment dat CDA een keer niet meer de grootste wordt wordt steeds groter… Ik kan niet wachten op deze dag… Hahaha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>