In de gordijnen gejaagd

28 mrt

(Westland, 28 maart 2018). Verkenners zijn (na gemeenteraadsverkiezingen) een relatief nieuw fenomeen binnen de lokale politiek. Iedereen kan het worden, het is een geliefd klusje bij ijdele oud-politici. In Den Haag is de niet weg te branden VVD-prominent Hans Wiegel al aan de slag; in Rijswijk doen ze het met CDA’er Sjaak van der Tak. Jawel, die van ons. Ooit dan.
In Westland is de keuze van die verkenners verrassend, zeg maar raadselachtig. Daar zijn Koos Karssen en Matthé Elema gevraagd. De eerste was CDA-burgemeester van Maassluis en is tegenwoordig een soort VVV-directeur van het gebied Midden-Delfland. De tweede is akkerbouw-ambassadeur, ooit liberaal raadslid en – na de forse interne najaarsruzie binnen de VVD Westland – ‘hoofdsusser’ en lokaal voorzitter.

Mannetjes
Die mannetjes – vrouwtjes waren zeker niet te vinden (sic) – zijn op zich niet zo belangrijk, interessanter is dat initiatiefnemer CDA, met opnieuw de grootste raadsfractie, heeft gekozen voor een Eigen Mens samen met iemand van de verliezende Westlandse VVD. Dit duo is, zonder overleg met, of melding naar, andere politieke partijen begonnen. Partijen met wie mogelijkerwijs een wethouderscollege moet worden gevormd, lazen het in de internetkrant.
Niet geheel ten onrechte waren bijvoorbeeld Gemeentebelang Westland (GBW) en Westland Verstandig (WV) op hun pielemoos getrapt en reageerden zij met woorden als ‘actie voor de bühne’ en ‘totale poppenkast’.

Constructie
Maar waarom heeft het CDA voor deze constructie gekozen? De christendemocraten geven hiermee naar GBW en WV, maar ook naar LPF, aan dat ze verder willen met hun huidige VVD-vrienden. En dat er geen reden is om die relatie te verbreken omdat de liberalen een kwart minder zetels hebben gekregen.
Maar er steekt meer achter. Als het CDA flirt met de VVD, dan stoort dat die andere collegevriend (gelijkblijver) GBW. Die in feite een soort VVD Light is.
Bovendien, als de verkenners hun eigen partijen als collegebasis nemen en de gretige LPF binnenhalen, dan ontstaat al een, zij het krappe, meerderheid. En lukt het daarna om met GBW het kwartet te vervolmaken, dan is ook logisch dat het CDA als grootste twee wethouders levert. En de drie kleinere elk maar één. Bijkomend voordeel, die Lastige Lokale WV staat dan buitenspel.

Grote risico’s
Maar die einzelgängerige christo-liberale zet heeft risico’s. De blunder om vrijwel zonder communicatie met de formatie te beginnen heeft de lokalo’s in de gordijnen gejaagd. En heeft ze domweg nog meer naar elkaar toe gedreven.
Niet moet worden uitgesloten dat er inmiddels al een parallelle formatiepoging in gang is gezet. Want na woensdag hebben immers die lokale partijen samen ook al een meerderheid. Kunnen ze, indien gewenst, ook verder zonder CDA.

Pikant blijft daarbij de positie van verliezer VVD, die nu enerzijds via hun verkenner direct betrokken is bij de formatie en anderzijds ook een mogelijke partner is om de lokalen aan een riante(re) meerderheid te helpen. Ik zie de spagaat binnen de Westlandse VVD al voor me. En geloof me, liberalen kunnen binnen hun eigen partij behoorlijk ruzie maken. Desnoods in blazer of met parelketting.
Dan hebben ze zo’n sussend type als Matthé Elema keihard nodig. Maar ja, die is nu heel druk. Als verkenner. En ook nog eens voor het CDA.

Rien van den Anker

3 gedachten over “In de gordijnen gejaagd

  1. Het ware goed als het CDA eens een poosje ‘buitenspel’ zou staan in het Westland. Zeker met het oog op de gebeurtenissen in de afgelopen ‘regeerperiodes’. Een frisse wind tezamen met het afleggen van de ‘Westlandse oogkleppen’ zou goed zijn voor deze gemeente. Ik vrees echter dat het daar niet van gaat komen.

  2. Nu er kennelijk zo’n groot gebrek aan communicatie is tussen de vorige week door ons, de inwoners van Westland, gekozen raadsleden (-fracties) zou ik de presentatie van de uitslagen toch eens anders willen benaderen.
    Telkens lees ik dat het CDA de grootste partij is gebleven. Dat klopt, maar wanneer ik de uitgebrachte stemmen van nu vergelijk met die van vier jaar geleden, dan zie ik dat de vier “grootste” partijen de volgende winsten hebben behaald: LPF 12,6 %, GBW 11 %, WV 8,5% en CDA 7,6 %. Anders gezegd: de drie lokale partijen hebben naar groei goud, zilver en brons gewonnen!

  3. Zou Sjaak van der Tak op deze manier misschien zijn gram willen halen bij de lokalo’s? Hij is toch de politieke partner van de leider van CDA Westland Karin Zwinkels?! Overigens heb ik uit welingelichte bron begrepen dat zij zichzelf inmiddels al tot eerste wethouder van het nieuwe Westlandse college heeft uitgeroepen… Of zij in die hoedanigheid al subsidies aan instellingen of verenigingen heeft beloofd, heb ik gelukkig nog niet gehoord. Toch wat van Sjaak geleerd misschien?!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>