Weer die Duijsens

5 jun

(Westland, 5 juni 2024). Het politieke relletje vorige week ging helemaal niet over lekken maar over gebrek aan vertrouwen. Of beter, puur wantrouwen, iets wat in de Westlandse politiek chronisch is. Niet alleen tussen coalitie en oppositie, ook binnen de coalitie en – iets minder – binnen de oppositie.
Met ruzies die soms escaleren, soms sisserend aflopen. Vorige week kwamen er ook weer ‘oude koeien uit de sloot’ met de naam van Sjaak van der Tak. Die mogelijk nog wel eens ‘nachtmerriet’ over zijn knetterende raadsruzies toen hij Westlands burgemeester was.

Vaste hoofdrolspeler – toen en nog steeds – is Peter Duijsens. Van Westland Verstandig, jarenlang een forse oppositiepartij, sinds twee jaar de grootste coalitiepartner. Bij hem zijn die totaal verschillende rollen niet altijd te merken.
Als oppositiepartij ondersteunde WV (ook onverwachts) collegevoorstellen, als partner van het bestuurscollege voert zij nu vaak harder oppositie dan de echte. Tot verbazing, ook ergernis, van coalerende partijen GemeenteBelang Westland en VVD.

Ongrijpbaar
In dat voor velen grillige handelen zit wel een soort consequente lijn. Eigenlijk altijd is het antwoord te vinden bij de vraag wat Duijsens, zijn partij en zijn kiezers ervan vinden. Niks starre visie of maatschappelijke filosofie, gewoon een praktisch bekijken van de samenleving, met dan ad hoc oplossingen. Daarbij altijd de grenzen opzoekend.
Dat verklaart waarom WV – naar ‘ouderwetse’ maatstaven – dan weer rechts en dan weer links is. En voor andere partijen ongrijpbaar. Die noemen het populistisch.

De vijanden, soms vrienden, van Westland Verstandig wisselen daardoor nogal eens. Menigeen was verbaasd dat GBW samen met haar in één college ging zitten. Tijdens de collegevorming bleek dat WV theoretisch met D66 had kunnen samenwerken als ze het op bepaalde punten eens waren geworden.
Duijsens politiek denken is zo pragmatisch dat hij zelfs met het CDA in een college had kunnen gaan zitten, terwijl zijn partij, na bittere ruzie, daaruit is voortgekomen.

Rancuneus
De rest in de raad heeft grote moeite met zijn manier van werken, sommigen vinden hem politiek onbetrouwbaar, weten niet wat ze aan hem hebben, willen niet altijd meer met hem werken. Er zijn al politici die vóór een voorstel waren maar tegenstemden omdat het van Duijsens kwam.
Er zijn ook partijen die onderling faliekant verschillen maar samen tegen WV optrekken. Voordeel, enkelen weten inmiddels hoe ze het woord rancuneus foutloos moeten schrijven…

Tegen die achtergrond was er dat gedoe vorige week. Dat ontstond omdat Duijsens al een publieke reactie had gegeven op de Kadernota die de raad nog niet had ontvangen of gelezen. Die informatie was dus gelekt, was het verwijt. Schande, typisch Peter! Duijsens ontkende.
Daarna stelden de tien overige fracties een boze brief tegen Westland Verstandig op; ook CDA en LPF – toch niet de beste vrienden – deden mee. Opmerkelijker, D66 die totaal niks moet hebben van Forum voor Democratie, tekende naast FvD.

‘Dwarserig ettertje’
Er komt nu een onderzoek, dat vrijwel zeker tot niks leidt. Het college blijft gewoon zitten, een alternatief is er niet. Getalsmatig zou je Westland Verstandig (10 zetels) kunnen inruilen voor CDA (6) en LPF (5). Maar dat lukt alleen maar als ze net zo pragmatisch als Duijsens worden, bovendien hebben die twee nogal de pest aan elkaar. Hun hoop is mogelijk dat Duijsens zó consequent blijft dat hij zijn eigen college opblaast. En zijn vijanden dan wel samen moeten.

Vooralsnog moet Westland maar leren leven dat we, bijna net als overal, een (politieke) schoolklas hebben met ‘zo’n dwarserig ettertje’. Dat nu eenmaal is zoals hij is, en zo blijft. En dat steeds weer zorgt voor gerel en gerommel.
En ook met een wat zielig ogende burgemeester annex schoolmeester die – nog net niet met de armen omhoog – de gekozen kleuterklas oproept om te proberen op een collegiale en respectvolle manier met elkaar om te gaan. Om een streep onder het verleden te zetten en ‘met elkaar te kijken naar de toekomst’. ‘We hebben een gemeente te besturen’!

Maar Bouke heeft gemakkelijk praten, eind dit jaar wordt besloten of hij een tweede zesjarig termijn oppakt. Vaak hét tijdstip om dan rond te kijken om elders nog iets nieuws te beginnen. En in zijn geval te dagdromen van een duijsensloos leven.

Rien van den Anker

4 gedachten over “Weer die Duijsens

  1. Als ik iedereen boos is op Duijsens dan gaan juist bij hem de hakken in het zand. Het is verbazingwekkend dat niemand die man weet te paaien.

  2. Ik zou best wel eens willen weten wat er gebeurt als iedereen die man gewoon negeert. Net doen alsof hij niet bestaat. De columnist zal er wel raad mee weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>