Wateringen Sjaaks Waterloo?

13 jan

Westland, 13 januari 2016. Het gaat in de Westlandse politiek allang niet meer om schuldenlast, gemeentehuizen, om asbest in Wateringen. Het gaat, zoals in veel gemeenten, om een machtsstrijd tussen oude en nieuwe politiek. Tussen politiek establishment en jonge, veelal populistische, lokale clubs. De strijd verhardt zich; boegbeelden burgemeester Sjaak van der Tak en oppositieleider Peter Duijsens (Westland Verstandig) staan vaker grimmiger tegenover elkaar. Zitten inmiddels in een fuik van waaruit terugkeer bijna niet meer mogelijk is. Peter (naast fractievoorzitter ook dagdagelijks advocaat) heeft politiek minder te verliezen dan zijn bestuurlijke tegenstander, al is Sjaak er in geslaagd de WV-kopman binnen de gemeenteraad behoorlijk te isoleren. Zelfs van de LPF, de op een na grootste oppositiepartij.

Hechter tot elkaar

In dit ‘theater’ moet CDA-raadsvoorzitter Van der Tak ‘boven de partijen’ staan. Dat valt hem, soms zichtbaar, niet licht. Achteraf was het zijn grootste fout om in 2012 de portefeuille nieuwbouw stadhuis op zich te nemen. Vanaf toen ging het mis, niet eens in zakelijke maar meer in politieke zin. Hij bleek groeiende moeite te hebben met Duijsens handelswijze, kan er soms echt niet mee omgaan. Daardoor slaagde Duijsens er in zijn opponent geregeld op de kast te krijgen, al bracht dat tegelijk de coalitiepartijen – niet alleen Van der Taks CDA – hechter tot elkaar. Samen tegen Westland Verstandig.

WV bleef echter op het oorlogspad, er kwamen nieuwe geschilpunten naar boven, werden lijken in de kast gevonden. De stadhuizen-affaire lijkt voorbij, maar inmiddels hebben Duijsens c.s. zich vastgebeten op de groeiende, gemeenteschuld, een volgens hen verkeerd werkende gemeenteraadsaccountant, affaires over nieuwbouwplannen in ‘s Gravenzande en Kwintsheul en de Wateringse asbestaffaire. En dan waren er nog venijnige integriteitsdebatten rond wethouder Duijvestijn en Duijsens zelf.

Ultieme match

Tenslotte is er de ultieme match, met als trofee de herbenoeming van de burgemeester. Of het blokkeren van zijn derde termijn. Formeel zijn alleen WV en LPF tegen. De VVD was behoorlijk tegen, maar lijkt gedraaid, GBW klinkt verdeeld en de rest is voor. Nooit leuk om met zoveel tegenstand te worden herbenoemd. Maar, zoals gezegd, het gaat in de Westlandse politiek allang niet meer om schulden, gemeentehuizen, om asbest, eigenlijk ook niet eens over een herbenoeming. Het draait allemaal om beeldvorming. Een (lokale) politicus, minister of burgemeester valt zomaar niet over eén, niet over twee fouten. Alleen wat ‘blijft hangen’ telt.

Als iedereen maar blijft roepen dat Duijsens ondemocratisch is, dat hij politiek agressief speelt, maar blijft mopperen dat twee stadhuizen geldsmijterij is, dat een wethouder de schuldenlast onvoldoende aanpakt, dat een burgemeester het verwijt krijgt geld belangrijker te vinden dan mensenlevens, dan is het niet eens meer de vraag of het allemaal wel klopt. Dan geldt alleen het imago, ben je politiek aangeschoten wild. Dan rest voor Duijsens uiteindelijk slechts de advocatuur. En wordt Wateringen Sjaaks Waterloo.

Rien van den Anker

Een gedachte over “Wateringen Sjaaks Waterloo?

  1. Het is beschamend om tijdens zo’n extra raadsvergadering over asbest in Wateringen te zien dat partijen als VVD en Progressief Westland bijna kritiekloos hun vertrouwen aan het gemeentelijke plan van aanpak geven. Van het CDA begrijp ik nog wel dat ze hun eigen burgemeester steunen, maar van die linkse en rechtse partijen mag je toch wel meer verwachten. Tenzij hun houding is gebaseerd op een collectief anti-Duijsens gevoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>