Wat hebben Piet en Leen ooit toegezegd?

7 sep

(Westland, 7 september 2022). Wat er gebeurt rond De Veiling – de voormalige Leuningjes in Poeldijk – heeft zo langzamerhand het niveau van een eindeloze soap. We zitten nu in de fase van een wederzijds welles-nietes, waarbij de verantwoordelijke wethouder een bepaald standpunt uitspreekt maar tegelijkertijd geen besluit neemt. En zich verschuilt achter nog komende gesprekken met de betrokken partijen.

Heel concreet gaat het over de vraag waar de lokale radio- en televisiezender WOS gehuisvest wordt. Ze moeten weg uit ‘s Gravenzande omdat daar de tweede Berkenflat komt. Nadat eerder de (inmiddels verdwenen) Druiventuin in Monster en het voormalige ‘s Gravenzandse raadhuis afvielen kwam De Veiling in Poeldijk naar voren. Maar die locatie viel af omdat de WOS liet weten er weinig in te zien. En ook omdat de Veilingstichting zei dat exploitatie alleen maar kan met de grote én de kleine zaal. Zonder de WOS dus.

Evenementenlocatie
Toen volgde een miraculeuze ontwikkeling. De politiek stemde in met die stichtingsbezwaren en verstrekte een bedrag van enkele tonnen om de kleine zaal op te knappen. Tegelijkertijd ging de WOS aan de slag met het volledig verbouwen van de eigen studio. Ook de lokale zender is vrijwel totaal financieel afhankelijk van de gemeente. De studiorekening zal uiteindelijk daar dus ook bij belanden.
Het resultaat is dat Poeldijk een compleet geoutilleerde evenementenlocatie heeft, de grootste in Westland, en dat de WOS in s Gravenzande een splinternieuwe studio heeft, die over enige jaren moet verhuizen omdat daar die Berkenflat wordt gebouwd.

De Veiling is er, zeker omdat de gemeente na jaren extra geld gaf voor de kleine zaal, vanuit gegaan dat het WOS-plan een totaal gepasseerd station was en is om die reden full swing aan een eigen exploitatie gaan werken. De WOS zegt tactisch niet zo nodig weg te willen maar wijst wel nadrukkelijk op het feit dat ze net een nieuwe studio hebben laten verbouwen.

Huurbaas
Weldenkende mensen zouden dan concluderen: Geef de Veiling de ruimte en zoek voor de WOS een nieuwe werkplek. Die is echt niet zo moeilijk te vinden en bovendien is er nog enige (Berkenflat)tijd. Alternatief: Verbreek het contact met het Poeldijkse stichtingsbestuur, geef de WOS die kleine zaal als redactieruimte, maar vergeet dan wel de evenementenlocatie. Tenzij de WOS die subsidieloos wil inlijven.
Beide zijn redelijk makkelijk te realiseren want de gemeente is op twee locaties de huurbaas. En heeft het huurcontract met beide partijen al opgezegd. Dat in Poeldijk loopt zelfs al op 31 december af.

Maar dan blijft het wel gek dat de gemeente al die verbouwings- en vernieuwingsgelden heeft gegeven. Ook al wijst het nieuwe bestuurscollege er nu op dat de WOS-verhuizing naar Poeldijk in het nieuwe coalitieakkoord staat.  Het zou interessant zijn om vorige wethouders als Leen Snijders (CU/SGP) en Piet Vreugdenhil (CDA) onder ede te laten vertellen wat zij hebben toegezegd.

Moderne Salomo
Wethouder Barend Rombout moet nu als een moderne Salomo oordelen. Maar wat hij uiteindelijk ook gaat besluiten, minstens één, mogelijk zelfs twee, van de kemphanen zal het er niet ‘gewoon’ bij laten zitten. Of de kleine zaal in Poeldijk wordt omgebouwd tot WOS-studio, natuurlijk wel voor veel geld omdat de gemeente toch zo graag die verhuizing wil. Of het stichtingsbestuur zal de gemeente betichten van malicieus verhuurdersgedrag en zal forse compensatie vragen voor toezeggingen en al gemaakte contracten. En wie er ook wint, de Westlander mag de rekening betalen.

Rien van den Anker

 

5 gedachten over “Wat hebben Piet en Leen ooit toegezegd?

  1. Dat zinnetje over de vorige wethouders intrigeert mij. Zouden Leen en Piet iets meer weten? Nu hun partijen in de oppositie zitten kan ik me voorstellen dat ze hun eigen fracties daarvan mogelijk op de hoogte stellen. Zodat die ook echte oppositie kunnen voeren.

  2. Volgens mij zit er toch iets scheef in dit hele verhaal. Ik denk dat de partij die de meeste contacten heeft in de politiek zal winnen.

  3. De gemeenteraad zou eens in Poeldijk breed moeten informeren wat de bewoners daar vinden. Ik denk dat zij emotioneel eerder kiezen voor de Leuningjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>