VVD wacht lokaal lastige tijden

5 apr

(Westland, 5 april 2017). Een politieke doodzonde: als wethouder liegen naar de gemeenteraad. Snel zelf sorry zeggen kan je soms nog net redden. Maar pas toegeven als de oppositie een mail met jouw ongelijk boven water tovert, is dom en onvergeeflijk. Dan stap je op. Of stuurt een gemeenteraad met ballen je weg.
Zo niet in Westland.
Daar draagt VVD-wethouder Peter Ouwendijk het betrokken hoofdpijndossier Kustbeleid uit zijn portefeuille (onverwachts) over aan een collega. Ondanks dat dat van zijn collegecollega’s niet hoefde. En ondanks dat er er al een (vrijwel zeker door een meerderheid gesteunde) raadsmotie klaar lag. Met hetzelfde verzoek. Niet eens de stemming afwachten is dan kruiperig, zelfs laf.

Strandrotzooi
Nu mag zijn collega Bram Meijer de ‘strandrotzooi’ beleidsmatig opknappen; blijft Ouwendijk als een ‘kaalgeplukte’ wethouder zitten. In een college dat inmiddels licht gehandicapt kan worden genoemd. Misschien wel meer dan dat.
Met een PvdA-wethouder die gezegd heeft weg te gaan en politiek al aan het afbouwen is; vrijwel alleen risicoloze ‘lopende zaken’ doet. Met twee CDA-wethouders van wie qua leeftijd en dienstjaren redelijkerwijs mag worden verwacht dat ze volgend jaar ook stoppen.
En met twee GBW-wethouders van wie de een ‘gisteren’ is begonnen (op de stoel van inmiddels Tweede Kamerlid Arne Weverling) en de ander die drie jaar terug (tot zijn eigen verbazing) nog een termijn mocht aanblijven. O ja, en met die ‘half werkloze’ VVD-wethouder die politiek zo gehavend is dat daar ook geen nieuwe grote daadkracht van kan of mag worden verwacht.

Onbeschadigd
De automatische piloot is de enige die dit college tot de gemeenteraadsverkiezingen voorjaar 2018 nog kan redden. Dat is belangrijk, want het is dit gemeentebestuur er alles aan gelegen om onbeschadigd de rit uit te zitten. Omdat komend najaar de verkiezingskoorts losbarst en de kiezer met behaalde successen moet worden gepaaid.
Maar in de komende maanden gaat de oppositie vanzelfsprekend op de zwakke collegeplekken ‘schieten’, vooral op die liberale wethouder. Prettige, politieke bijkomstigheid voor haar is dat de rest van Ouwendijks portefeuille nog meer hoofdpijndossiers bevat. Neem bijvoorbeeld De Leuningjes, maar ook het handhavings- en accommodatiebeleid.
Grote kans dus dat hij opnieuw in zo’n precaire situatie komt als afgelopen weken. Niet voor niets zei D66-fractievoorzitter Tamara van Riet vorige week al dat deze wethouder iemand is die soms niet handig opereert én communiceert. Dat verander je niet zomaar bij zo’n man.

‘Kreukelaar’
Ouwendijk kan dan niet nogmaals een deel van zijn portefeuille in de aanbieding gooien. Bovendien is het, mocht hij weer in het nauw raken, ook de vraag of de rest van het college – in het zicht van die verkiezingen – hem nog eens de hand boven het hoofd zal houden.
In de politieke campagnehitte kan het dan misschien wel veel beter zijn om de politieke ‘kreukelaar’ als een baksteen te laten vallen. En de lokale liberalen electoraal met de gebakken peren te laten zitten.

Als je heel slecht denkt, en dat doen ze in de politiek, dan begrijp ik waarom de coalitiepartners nu nog achter hem zijn gaan staan. Want als het toch lukt als zittend college eensgezind de nieuwe verkiezingen te halen, ook dan wordt de finish gehaald samen met een beschadigde liberale wethouder. Kortom, in alle gevallen wacht de VVD lokaal lastige tijden.

Rien van den Anker

4 gedachten over “VVD wacht lokaal lastige tijden

  1. VVD of Gemeentebelang: verschil? Laf, geen lef en lastig. De VVD blijft landelijk (Veiligheid/Justitie, Defensie, Belastingdienst) en provinciaal (gedeputeerde Noord-Holland), maar ook lokaal (Westland) de politieke kreukelzone die de rake klappen moet opvangen. Als we door deze dossieroverdracht de kustzone vrijwaren van doorgeschoten ondernemersbelangen dan is het dat wel waard.
    De vraag is of dit College met Gemeentebelang-wethouders van VVD-signatuur veel anders gaat worden. Een fusie tussen VVD en Gemeentebelang is al geopperd door de ex-GBW-wethouder, nu VVD-Kamerlid. Ook de ex-wethouder (later opgestapte Lansingerlandse VVD-burgemeester) en de beide zittende wethouders zijn rasechte VVD-ers. Is er wel verschil? Daarom blijven we waakzaam.

  2. Zelfs lokale politiek blijkt een hard vak. Ik had altijd gedacht dat ze op dorpsniveau nog gewoon echt menselijk met elkaar gaan, maar niet dus. Zomaar een creatieve gedachte, nu de kustvisie bij een andere wethouder ligt, waarom zouden de tegenstanders in de raad op dat onderwerp ook geen andere woordvoerders aanwijzen?

  3. Mooie analyse van de politieke sfeer in Westland. De VVD zal daar niet blij mee zijn, maar als ze slim zijn leren ze ervan en vragen ze Ouwendijk nu op te stappen. Waarom zou hij afwachten tot De Leuningjes zijn echte molensteen gaan worden?

  4. Tja. Opvallend is de selectieve vergevingsgezindheid van de (CDA-)burgemeester en in zijn kielzog de CDA-fractie. Westland Verstandig moest hangen maar Ouwendijk, de raad voorgelogen, mocht blijven zitten. Dat laatste geldt overigens ook voor een CDA-wethouder die een brief aan de Raad onthield. Kortom: in CDA-termen ‘tweeërlei weegsteen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>