Visies zonder visie

21 dec

(Westland, 21 december 2019). Voor premier Rutte is een visie een olifant die het uitzicht beneemt; op zich ook een visie. Voor het Westlandse bestuurscollege is visie een woord dat je te pas en te onpas gebruikt, verder geen inhoud geeft. Ook een soort visie.
Voorbeelden te over, kust-, tuinbouw-, woon-, groen- of winkelvisie. De betrokken bestuurders zeggen er veel aan te doen maar na enig doorvragen blijft er visionair weinig inhoudelijks over. Feitelijk doen ze slechts in lopende zaken. Zoals Rutte.

Jaarboek 2019
Dan is het alleen roepen, benoemen, hooguit ad hoc plannen maken, soms dat niet eens. Noem maar arbeidsmigrantenlocaties, winkelleegstand. Of infrastructurele (bouw)activiteiten waarvan je de eer eigenlijk moet delen met projectontwikkelende burgers, provincie of MRDH.
Kortom, het Westlandse bestuurscollege werkt zonder twijfel hard maar haalt niet vanwege echt toekomstgericht beleid het jaarboek 2019. Daarin komen slechts zinnetjes als ‘het eerste jaar van Bouke’ of ‘het laatste van Karin’.
En zes hard werkende wethouders garanderen ook geen kwaliteit, een niet-partijpolitieke beschouwing. Neem Cobie Gardien die – meer politiek dan inhoudelijk – wel raad weet met een lastige raad. Met een drammerige juridische, vooral theoretische deskundigheid. Vinnig in debatten, vaak met averechts effect.

Boterbabbelaar
Ben van der Stee blijft de betere boterbabbelaar die de meeste raadsleden omver kletst zodat die zijn betoog halverwege niet meer vasthouden. Die geregeld de indruk wekt dan ook zelf de draad kwijt te zijn maar verder gewoon doorratelt. En er, als het om ‘rode’ financiën én (te weinig) woningen gaat, ook nog mee weg komt.
Ex-onderwijzer Piet Vreugdenhil krijgt een 6 min. Een vaak onzekerheid verdoezelende bestuurder, drijvend op enerzijds anderzijds. Angstig om maar het begin van vijandschap op te roepen. Toegegeven, hij heeft met jeugdzorg en WMO een onaangename portefeuille. En echt cultureel is het allemaal ook niet.

Nietszeggend spreken
De net vertrokken Karin Zwinkels struikelde in feite over haar tuinbouw-rechtlijnigheid die zij op een, bij velen ergernis oproepende, juffentoon verdedigde. Dit, met een bijna tot kunst verheven vorm van nietszeggend spreken, werkte niet mee in een raad vol botte aasgieren. Zowel bij Westland Verstandig, GBW, GroenLinks als bij coalitiegenoot LPF.
Een onvoldoende ook voor Pieter Varekamp die met vrolijke aarzeling zijn beleid, of wat daar op moet lijken, presenteert. En met een (gespeelde?) kwetsbaarheid tijd of sympathie probeert te kopen. Wat vaak niet lukt. Menselijk gezien is het te hopen dat hij Karins portefeuille die hij er nu heeft bij genomen – of was het toch geduwd kreeg? – snel aan haar opvolger kan terugschuiven.

Ambtelijk schrijver
Leen Snijders heeft, zonder het te beseffen, het imago van de best betaalde ambtenaar. Hij souffleert zo vaak teksten dat je zou wensen dat niet Leen maar de ambtelijke schrijver ze zelf zou uitspreken. Mede door die ondersteuning gaat niet alles mis. Klinkt niet aardig, is wel waar.
Bij elkaar een gemeentebestuur, goed voor een vijf plusje. Volgend jaar wordt cruciaal. Met wat er nog allemaal te doen staat is het zorgen maken. In 2021 moet er worden geoogst, daarna volgen immers weer verkiezingen.

Strakke voorzitter
Tenslotte Bouke Arends. De eerste helft van zijn eerste burgemeestersjaar telt niet. Dat was kennismaken, rondkijken, snuffelen en aftasten. Inmiddels laat hij zich steeds meer gelden, is onverwachts een wel erg strakke voorzitter, heeft humor, veelal droger dan de Westlandse. Is Drents eerlijk over agententekort of tuinbouwareaal.
Hij zal het zelf ontkennen maar met de voorzittershamer straalt hij – qua lichaamstaal – soms uit het (nog) niet echt naar zijn zin te hebben. Toont dan, als ex-wethouder, onmachtige energie, wil in de startblokken, maar weet dat zijn politieke rol als burgemeester gering is.

Eigenlijk zou je hem moeten vragen om meer het bestuur te sturen. Naar echte (toekomst)visies. Halen ze misschien toch nog een voldoende. Maar ja, dat wordt wel lastig, Bouke is ongekozen, slechts kroonbenoemd. Mag politiek alleen doen wat die ‘onvoldoendes’ hem toestaan.

Rien van den Anker

6 gedachten over “Visies zonder visie

  1. De burgers van Westland hebben deze gemeenteraad gekozen. Door collegeonderhandelingen is een B&W ontstaan met weinig bestuurservaring.: immers raadslid zijn is iets anders dan wethouder zijn! Wat ontbreekt er? Kennis en passie. Wat heeft men wel? Liefde voor vasthouden aan het pluche. Gezien ook de belangstelling van de provincie, denk ik dat 2021 een politiek drama wordt.

  2. Beste ‘Scherprechter’, Messcherp, weer gefileerd. Alleen daar, blijkens Uw analyse, hou je geen Westland mee overeind.
    Terwijl zelfs deskundigen op internationaal strategisch niveau waarschuwingen uitdelen waar ook onze streek met haar ‘leidinggevende’ aanstoot aan zou moeten nemen. Hun beperkte capaciteit en daarmee visie zullen we maar als excuses aanvoeren. Het is alleen triest dat daarmee ‘hun jeugd’ zo’n ongewisse toekomst te gemoed gaat!

  3. Een prachtige niet-partijpolitieke beschouwing van een gemeentebestuur. Vriend en vijand had dit al ontdekt, maar zo op een rijtje geeft het wel een beangstigend plaatje van de bestuurdersgroep. En nog ondersteund ook door een meerderheid van de raadsleden.

  4. Je ziet nu bij dit college van burgemeester en wethouders hoe belangrijk ervaring is. Eigenlijk wist alleen Ben van der Stee wat het werk als wethouder inhoudt, de rest was zonder ervaring. Dat wreekt zich nu nog steeds.

    • Ervaring is veel minder belangrijk dan (inhoudelijke) kwaliteit met visie. Op dit laatste heb ik deze bestuurders, inclusief Ben van der Stee, nog niet echt kunnen betrappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>