Treintram

22 sep

(Westland, 22 september 2021). Er zijn veel Westlanders die maar niet begrijpen waarom er in hun regio geen trein rijdt. Of een metro of lightrail? Inmiddels wordt er al jaren fantasierijk ‘getekentafeld’ met spoorrails. Naar Belgisch voorbeeld, rails op en langs de duinen tussen Kijkduin en Hoek van Holland dat toch al ‘gemetroot’ is met moederstad Rotterdam.
Nu zijn er weer serieuze gedachten om een treintram – leuker woord eigenlijk dan light rail – vanuit Maassluis-West een aftakking te laten maken die via Maasdijk langs de A20 naar de veiling Flora Royal Holland en de World Horti Campus loopt. Eventueel door te trekken via Poeldijk naar de Uithof en het Haagse lightrailnetwerk.

MRDH
Het is de verkeersautoriteit Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) die hier een hoofdrol speelt. Dat is een (Zuid-Hollandse) intergemeentelijke organisatie, die kort gezegd, wegen, rails en verkeer aan elkaar knoopt. Heel belangrijk, maar niet echt democratisch. Ze wordt geleid door een dagelijks bestuur met merendeels benoemde burgemeesters, een algemeen bestuur met vertegenwoordiger van de 23 gemeenten (maar met extra Rotterdammers en Hagenaars) en een bestuurscommissie vervoersautoriteit met wethouders.
Die MRDH tracht, nog steeds onwettig, haar bestuurskracht te vergroten met de portefeuille economie. En van binnenuit groeit almaar de macht van de twee ‘reuzen’ Rotterdam en Den Haag, ten koste van de kleintjes.

Treintrammetje
Terug naar dat ‘railloze’ Westland dat mogelijkerwijs binnen afzienbare tijd toch een treintrammetje gaat krijgen. Op dit moment wordt zelfs volop op een beoogd tracé gestudeerd. Bestuurders uit de Rotterdamse en Haagse regio gaan ervan uit dat er al ‘in januari of februari’ uitkomsten zijn van een haalbaarheidsonderzoek.
Dat er na zoveel jaren stilte schot lijkt te komen in de discussie komt volgens insiders omdat de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zich met zijn volle gewicht achter de plannen heeft geschaard. Heel bijzonder, maar je moet toch wat als een volslagen onbekende buitenlandse denktank – met een goede pr-machine – je ineens benoemt als de beste burgemeester van de hele wereld.

Die nieuwe lightrail moet het Westland dus ‘de poort naar de wereld’ gaan schenken. Die wordt, zo is het brede argument, dan hoofdzakelijk aangelegd uit milieuoverwegingen en vooral ook om het (Westlandse) wegennet, dat nu al dicht slibt, te ontzien. Minder files, minder fijnstof, minder verkeersslachtoffers, wie is daar nou tegen?

De helft
Maar, zonder wappiaanse samenzweringsgedachten, dat is maar de helft van het verhaal want de twee MRDH-mastodonten, de Haagse VVD-burgemeester Jan van Zanen en zijn eerder genoemde Rotterdamse PvdA-evenknie, kijken allang veel verder.
Als er eenmaal een snelle lightrail door, van en naar Westland rijdt, in combinatie met een nog aan te leggen centraal ov-station nabij het Naaldwijkse World Horti Center, inclusief qua frequentie betere busverbindingen en mogelijk zelfs een doorgetrokken HTM-tram vanuit Haags Wateringen, dan krijg je die wagonnetjes op wielen alleen maar vol als er nog meer mensen in deze omgeving (gaan) wonen.

Verstenen
Zij die denken dat de nieuwe railverbinding(en) alleen hier al wonende Westlanders, van buiten komende leergierige studenten en naar de kassen reizende arbeidsmigranten gaan vervoeren hebben kortzichtig ongelijk. Er komen gewoon meer woningen, meer inwoners en dus meer passagiers.
De Glazen Stad zal uiteindelijk gewoon verstenen. Houdt op van glas te zijn. En voor je het weet is die lightrail-verbinding precies de gemeentegrens van Rotterdam-west en Den Haag-zuid. Met De Lier, Naaldwijk, Monster en ‘s Gravenzande als leuke stadwijken. Die vrijwel zeker groener zijn dan nu.

Rien van den Anker

 

7 gedachten over “Treintram

  1. Fascinerend om te lezen hoe macht langzamerhand zichzelf uitbreidt. Het wordt tijd dat de kleintjes binnen de MRDH zich bundelen. Mogelijk is het nog niet te laat.

  2. Het verhaal heeft wel iets van een samenzwering. De moeilijkheid is natuurlijk om aan te tonen dat Haagse Jan en Rotterdamse Ahmed ook wel bewust met dit spelletje meespelen. Omdat het niet aantoonbaar is kunnen ze het heel lang blijven ontkennen.

  3. Interessant is in deze de rol van de provincie Zuid-Holland. Doordat de MRDH steeds machtiger wordt komt die bestuurslaag ook in de knel. Je moet niet uitsluiten dat de Commissaris Jaap Smit ook van de hoed en de rand weet.

  4. Ook vanuit Westland zitten er bestuurders in de MRDH. Wethouder Varekamp zit er tot achter de ellebogen ook in. Ik heb nog nooit gehoord dat hij zich laat gelden, laat staan in verzet komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>