The Voice of Westland

26 jan

(Westland, 26 januari 2022). Het drama The Voice of Holland vulde vorige week het nieuws meer dan het debat over de regeringsverklaring van Rutte IV. Later kwam er ook nog eens een meldingengolf van grensoverschrijdend seksueel (mannen)gedrag op andere plekken. Wie dacht dat dat zich alleen maar voordoet in de coulissen bij televisieshows vergist zich  dus.
Niet alleen de directeur en zijn secretaresse, de captain en de stewardess, maar ook de chirurg en de verpleegster kwamen voorbij. Eveneens die stagiaires die bleu in het barre bedrijfsleven belandden. Want, hoe triest ook, waar macht scheefgegroeid is gebeurt dit al eeuwen. Het Voice-nieuws is in feite oud, maar nog steeds pijnlijk actueel, nieuws.

Naïeve droom
Wat opvalt is dat het lijkt of zoiets meer van de stad is dan van het (platte)land. Anders gezegd, dat er niks in dorpen, of tussen de kassen, gebeurt. Maar ook die naïeve droom kan wel worden doorgeprikt. Mogelijk is alleen de drempel om het in kleine gemeenschappen, waar iedereen elkaar kent, bekend te maken hoger dan in de stad. Eén verhaal en iedereen weet wie de dader is. Niet zo erg, maar ook het slachtoffer.

Niemand anders
Na alle commotie heeft slechts één Westlands (Voice-)slachtoffer publiekelijk gereageerd. Verder niemand anders, terwijl overal veel (eerdere) slachtoffers zich lieten horen. Terwijl in deze regio met honderden bedrijven en instituten toch ook geregeld ongewenst seksueel gedrag moet voor komen. Of zijn voorgekomen.
Ook bijzonder, bedrijven noch de gemeente lieten iets horen over hoe er bij hen en binnen ons ambtelijk bastion wordt omgegaan met personeelsleden die zich naar andere, veelal vrouwelijke, collega’s misdragen. Zelfs een bericht dat het (niet of nooit) is voorgekomen zou niet zo gek zijn geweest.

Hier toch niet!
In het Westlandse politieke speelveld had je ook mogen verwachten dat de oppositie over dit punt vragen had gesteld aan het bestuurscollege. En in het verlengde daarvan hadden alle politieke partijen ook kunnen laten weten dat er bij hen rond deze problematiek interne protocollen en richtlijnen zijn.
Immers, ook in de (lokale) politieke wereld zijn er allerlei situaties waarbij machtsverhoudingen tussen (zichzelf belangrijk noemende) partijbaasjes en jonge ambitieuze politici nogal eens kunnen schuren. Neem als voorbeeld maar het samenstellen van de kandidatenlijsten. Maar nee, dat gebeurt hier toch niet!

Poepend
Nu lijkt het wel of die ‘lui van de Verdilaan’ totaal seks-, liefde- en emotieloos zijn; geen gewone mensen. Die als politici echt geloven dat hier nooit iets zal gebeuren, zoals jaren terug in Nijmegen, waar een linkse wethouder in het gemeentelijke fietsenhok oraal werd bevredigd door een liberaal raadslid. En dat hier nooit, als in België, een burgemeester poepend met haar vriend en plein publique zal worden gefotografeerd. (Voor de fout-denkenden, poepen is Vlaams voor neuken.)
Zelfs in de Tweede Kamer moet er, zo willen de verhalen, wel eens erotisch buiten de pot worden geplast. Maar hier, in Westland? Nee, toch!

Loketten
Misschien  moeten we Tim Hofman van BOOS dan maar eens bellen. Want klaarblijkelijk is het (niet alleen) in Westland, nog steeds de cultuur dat zulke dingen, die eigenlijk niet kunnen, niet openbaar worden. En mogelijk leeft hier ook breed dat idiote standpunt van John de Mol dat er toch loketten zijn waar elk vermeend slachtoffer zich kan melden. Zoiets van: als ik niks hoor, dan kan ik er ook niks aan doen. Zouden er dat soort loketten ook bij de gemeente Westland zijn?

Rien van den Anker

 

6 gedachten over “The Voice of Westland

  1. Het lijkt inderdaad alsof we hier in een andere wereld leven. Natuurlijk gebeurt het hier ook. Verhalen te over maar niemand weet het zeker.

  2. Het lijkt me sterk dat er geen ongewenst seksueel gedrag onder Westlandse politici en ambtenaren voorkomt. Bij de gemeente Naaldwijk deden dergelijke uitspattingen de gemoederen enkele keren hoog oplopen! Maar het lukte de (politieke) leiding steeds publieke schandalen te voorkomen. Verder is mij ook bekend dat Naaldwijk in 2002 een landelijk integrale gedragscode voor zijn ambtenaren in het leven heeft geroepen. Alleen vond het toenmalig college van B&W het niet nodig de gedragsregels ook op zichzelf van toepassing te verklaren. Evenmin zag het er de noodzaak van in de gemeenteraad voor te stellen de gedragscode vast te stellen . Naaldwijkse bestuurders en politici hadden zo’n gedragscode volgens B&W helemaal niet nodig, zij hadden immers een ambtseed/belofte afgelegd…!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>