Stiekem en niet lekkend

2 dec

Westland, 2 december 2015. Dit is weer de tijd van prijzen, waarbij slagers hun beste slager kiezen, bakkers hun beste bakker en supers hun beste super. Verder heb je – Let op de hoofdletters! – de Hillenraad Top 100, de MKB Westland Partners Ondernemersprijs en de Tuinbouw Ondernemersprijs. En dan komt nog het gedoe van de beste sportclub, man, vrouw, eventueel transgender. Inclusief gala.

Telkens zie ik winnaars tot tranen toe bewogen, terwijl ze weten dat de meest deskundige, onafhankelijke jury ook heel deskundig, afhankelijk subjectief is. Alweer jaren geleden heb ik eens het initiatief genomen voor de Beste Westlandse Columnist. Bij gebrek aan andere genomineerden heb ik toen de prijs maar aan mezelf gegeven. Ik kreeg talloze felicitaties, ook van totaal onbekenden.

Nu staat de verkiezing van de Westlandse politicus 2015 weer voor de deur. En omdat Nieuwsuur en Pauw hun ‘eigen’ publieksprijs koesteren, publiceer ik vandaag exclusief de genomineerden. Uiteraard uit naam van een deskundige, onafhankelijke jury, die ‘stiekem en niet lekkend’ te werk is gegaan. De genomineerde Westlandse politici 2015 zijn alfabetisch:

Genomineerden

Peter Duijsens (Westland Verstandig) heeft alle denkbare specialiteiten in zich, tot ergernis van andere specialisten. Zou volgens menigeen het hele college in zijn eentje kunnen vervangen, maar diezelfde menigeen bidt dagelijks dat het zo ver niet komt. Communiceert eindeloos, maar de boodschap komt niet altijd over. Begint dat nu ook te ontdekken.

Nico de Gier (Progressief Westland), de laatste arbeider in de Westlandse politiek, was jaren ook voorzitter van de plaatselijke PvdA, een Hans Spekman zonder vale trui. Soms ongenuanceerd, twittert subtiel ‘angstterreur’, ook bij windmolens. Vult cijfermatig geregeld Grote Groene Goeroe Ulbe Spaans aan, zou dat vaker moeten doen. Beter voor iedereen.

Sjaak van der Tak is, na jaren de categorie ‘Groeiend politiek talent’ te hebben geleid, nu tot het seniore bestuurspodium toegetreden. Heeft nogal eens moeite met tegenspraak. Is – hardwerkend èn hardnekkig – vaak meer wethouder dan burgemeester. Begeeft zich graag ‘onder de mensen’, qua zichtbare lichaamstaal iets minder ‘onder raadsleden’.

Elly van der Wilk (VVD), politicoloog, doctor in de sociale wetenschappen en werkend bij de Raad voor de rechtspraak, eigenlijk een lokale, lijdende rechter. In opdracht van liberale partijbonzen waakhond naast fractievoorzitter Pieter Varekamp. Nu al een vrouwelijke éminence grise. Mag best meer aandacht aan de verbale bühne geven, gewoon eens ‘poep’ roepen. Hard.

Karen Zwinkels (CDA), heeft drie specialiteiten, tuinbouw, tuinbouw en nog eens tuinbouw, acteert soms wel heel 2013. Geeft als plaatsvervangend raadsvoorzitter het bijna vergeten woord koket weer inhoud. Wil waarschijnlijk Van der Tak opvolgen, zal mogelijk de adviezen om het niet te doen ook opvolgen. Maar dat is bij haar ongewis.

Om de eer

Oorspronkelijk zou de winnaar/winnares 5.000 euro uit het budget van de gemeenteraad hebben gekregen, maar dat mag wettelijk niet omdat dat mogelijk als ‘eigen zakken vullen’ kan worden gezien. Winnen gaat dus alleen om de eer, al is de juryvoorzitter wel geadviseerd dat woord bij de prijsuitreiking uit te leggen. Voor de zekerheid.

Rien van den Anker

 

 

4 gedachten over “Stiekem en niet lekkend

  1. Mooie column, maar… wat zijn de criteria voor deze nominatie? Als dat objectieve goede criteria zijn, dan kan maar 1 Raadslid worden verkozen als beste politicus van het jaar 2015… Primaire taak van een raadslid is het controleren van het College en ik vrees dat slechts 1 raadslid dat uit volle overtuiging doet en met verve en altijd extreem goed voorbereid en onderbouwd. Aangezien vrijwel alle anderen in de Raad, in ieder geval andere partijen, een loopje nemen met hun primaire taak, is de uitkomst van deze verkiezing eenvoudig. Dus…wie zal het zijn?

  2. ‘Stiekem en niet lekkend’ ????? Pfffff, dat zal niet meevallen.
    Ik hoop maar dat dat goed gaat. Zijn er stemfraudecontroleurs aangesteld?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>