Soms wil ik ook wel burgemeester zijn

1 aug

(Westland, 1 augustus 2018). Soms wil ik ook wel burgemeester zijn, desnoods waarnemend. En dan op een zonnige achternamiddag bedenken hoe ik dat hele zooitje politici eens even lekker op de kast kan jagen. Bijvoorbeeld door een pesterig briefje te schrijven waarin ik ze, vilein liefdevol, verordonneer dat ze niet meer rechtstreeks met gemeenteambtenaren mogen bellen of spreken.
Stel maar vragen via de griffie, schrijf je dan. Want, raadslid of niet, er moet op het gemeentehuis duidelijk, overzichtelijk en gestroomlijnd worden gewerkt. En dan kun je ambtenaren niet in een lastig parket brengen. Het algemeen belang is meer dan 39 gekozenen. Ordnung muss sein, ook voor raadsleden. Zo, die zit.

Raadswoede
Tijdens het schrijven in je schaduwrijke tuintje kun je dan al de opkomende raadswoede voelen. En dan weet je, ze tuinen er allemaal in, met boter en suiker. Opposant Remmert Keizer (GBW) noemt zo’n missive nog net geen aanslag op de democratie, maar zijn verwijt dat de gemeenteraad monddood wordt gemaakt ligt er niet ver vanaf. Zelfs een coalerende, gezagsgetrouwe Jenny Vermeer (CDA) is dan voor haar doen opstandig door te verklaren niet echt blij te zijn, maar het wel te snappen. Kijk, dat lijkt me zo leuk als burgemeester, schrijf je eens iets prikkelends, is iedereen ineens gelijk wakker.

Uitgeblaft
En ja, laat in dat opzicht onze Agnes van Ardenne maar schuiven. Allemaal bedacht in die warme hofjestuin, en daarna komt het ook nog eens, breed door de komkommer, in de publiciteit. Met dreigementen dat het later discussiepunt wordt in een commissie.
Maar dat duurt nog wel een paar weken, zou ik dan als burgemeester denken. En tegen die tijd zijn de blaffertjes uitgeblaft, is Jenny weer gezagsgetrouw en heeft onze Agnes zich al dagenlang een kriek gelachen. En, bijkomend voordeel, is er eventjes geen ambtenaar op het gemeentehuis geweest die last had van al te nieuwsgierig vragende raadsleden.

Piketpaaltjes
Ze zit er nog maar kort en zal ook niet zo lang meer blijven, maar duidelijk is wel dat Agnes het steeds meer naar de zin heeft. En ze weet, na tien maanden, ook inmiddels waar in Westland de politieke piketpaaltjes staan, is er allang van doordrongen dat het grotendeels allemaal spel is. Dat ze al die poli-mannetjes en -vrouwtjes toch maar gedeeltelijk in de klauw kan houden. Dat die uiteindelijk toch zelf beslissen hoe ze te werk gaan.
Maar juist daarom lijkt het me als burgemeester ook heerlijk om eens je tanden te laten zien, bijvoorbeeld als een soort beschermheilige van je ambtenaren. Die je behoedt voor allerlei politiek gekrakeel dat hen alleen maar van het werk houdt.

Kenniscentrum
En laat die raadsleden dan maar zeggen dat die ambtenaren er, als een soort kenniscentrum, ook voor hen zijn. Nou, ze kunnen me wat, die zijn er voor het bestuurscollege, zou ik denken als ik burgemeester was. En bij ambtenaren zomaar binnenwandelen of direct bellen, dat kan natuurlijk helemaal niet.
Gelukkig zijn de weersvoorspellingen voor komend weekend weer zonnig. Tijd genoeg dus om nog eens in een hofjestuintje te gaan overdenken of er niet nog een ander onderwerp is voor een leuk, beetje gemeen raadsbriefje. Misschien ga ik haar wel helpen..

Rien van den Anker

4 gedachten over “Soms wil ik ook wel burgemeester zijn

  1. Ik kan me niet voorstellen dat mevrouw Van Ardenne dat allemaal zelf bedenkt. Zijn er in haar omgeving geen adviseurs die haar helpen of is ze gewoon een beetje eigenzinnig? Waarom zo’n briefje op die toon? Ze had dat punt natuurlijk ook zelf aan de orde kunnen brengen in een raadscommissie?

  2. Al die raadsleden denken gewoon dat ze heel belangrijk zijn. Maar je kunt toch niet met je vingers knippen en dan maar verwachten dat zo’n ambtenaar voor je klaar staat. Die mensen hebben toch hun gewone werk te doen!

  3. Het lijkt er op dat de burgemeester na Van der Tak enige orde op zaken wil stellen. Het bedje spreiden voor haar opvolger. Dat is aardig, maar dat doe je niet door de raad monddood te maken.

  4. Soms vind ik dat columnist Rien van den Anker zeurt en zanikt. Ik ben het geregeld volledig met hem oneens. Maar als het nodig is, zoals nu met dat ambtelijke spreekverbod voor raadsleden, dan is hij wel consequent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>