Something rotten in the state of Westland

16 nov

(Westland, 16 november 2016). Een dramatisch hoogtepunt, zelfs voor Shakespeare te triest om in sonnetten te vatten. Zijn Hamlet is een blijspel in vergelijking met wat er gisteravond gebeurde. There’s something rotten in the state of Westland. Wie van bloederig theater houdt moet voortaan naar de Westlandse raadzaal. Stalles of balkon, gewoon voor niks. Gênant.

Ogenschijnlijk ging het alleen om een (geschorste) griffier, beticht van fraude, machtsgebruik en het lekken van geheime stukken. Geen geringe aantijgingen, de man ontkent, maar na enkele besloten vergaderingen hakte de Westlandse gemeenteraad gisteravond de knoop door: Ontslag met onmiddellijke ingang. De griffier laat het er niet bij zitten; dat wordt nog een lange juridische weg, er zijn al advocaten die aan een nieuwe sloep denken. Of toch een Audi?
Tot zover een soort standaard arbeidsconflict, een ‘gewone’ strijd tussen werkgever en werknemer. Maar zo werkt het niet als de politiek er bij betrokken raakt. Want de griffier zou hebben gerommeld, zou zelf politiek hebben bedreven, ‘speelde’ met raadsleden naar wie hij selectief (ook geheime) informatie liet doorsijpelen. Dan ineens krijgt de hoofdrolspeler een bijrol; plotseling glanzen er oude vetes. En wordt de griffier als breekijzer gebruikt om politieke vijanden aan de schandpaal te nagelen.

Zondebokken
Heel tactisch worden twee oppositionele lastpakken zondebokken: LPF-raadslid John Witkamp als Westland Verstandig-voorman Peter Duijsens. Die zouden geprofiteerd hebben van de lekkende griffier vooral omdat ze geregeld geheime of niet voor hen bestemde stukken via zogenoemde BCC-mails van hem hadden ontvangen. En die zonder morren hadden geaccepteerd. Dat gedrag moest natuurlijk streng worden veroordeeld, beiden zouden moeten opstappen. En als ze dat niet zouden doen, dan zou de rest van de raad hun fractie buiten de politieke orde plaatsen. Politiek isoleren, in goed Nederlands, een cordon sanitaire.

In dat vreemde politieke, geschrokken sfeertje ontstond daarna prachtig toneel, met onrustige schorsingen, met een burgemeester vol verzoenende woorden, oproepend tot zelfreflectie. Met fractievoorzittende aanklagers, soms van protestantse huize, met een hoog inquisitiegehalte. Publiekelijk excuses eisend.
De ‘schuldige’ Witkamp werd met ongeloofwaardige warmte weer in de armen gesloten nadat hij had gezegd dat hij met de kennis van nu toen niet zo gehandeld zou hebben. Beklaagde Duijsens bleef volharden en riep zinloos op om later in alle rust verder te praten.

Beul
Het wachten is dan op de beul, in de vorm van een aangepaste, milde motie voor de tot inkeer gekomen LPF’er, en het forse vonnis voor Duijsens en zijn gehele fractie. Die zeven gekozen raadsleden zijn voortaan monddood, bestaan politiek niet meer, van samenwerking met deze fractie binnen de raad kan geen sprake meer zijn.
Eigen schuld, dikke bult. Westland Verstandig, met name voorman Duijsens, heeft zich gewoon door eigenzinnig brutaal handelen op een zijspoor laten zetten. Gênant, schokkend, banaal hoor je dan menig raadslid zeggen, een blamage voor de democratie, de raad en het Westland. Dat klopt allemaal, maar er is meer.

Het manipulatieve genie Machiavelli zou het niet hebben verbeterd. Hoe heerlijk zou hij het niet hebben gevonden om zijn griffier te straffen en tegelijk twee oude vijanden in zijn kielzog mee te nemen naar het schavot. Om daarna de minst slechte van de twee gratie te verlenen en de echt grote vijand (politiek) te onthoofden. Uiteraard allemaal uitgevoerd door trouwe vazallen.
Ik ken maar één Westlandse politicus die dat scenario had kunnen bedenken. Die was gisteren de echte hoofdrolspeler. Gênant geniaal!

Rien van den Anker

7 gedachten over “Something rotten in the state of Westland

  1. Na zo’n politieke avond ben ik volledig in de war. Waarom toch allemaal? Is er dan helemaal geen algemeen belang meer? Zat de man met de hamer nu in de zaal of in het hoofd van de schrijver?

  2. Het was de avond en deels nacht van de lange woorden. Een burgemeester die als ‘steigbügelhalter fungeerde en de stok die de hond moest slaan in handen gaf van de CDA’-fractieleider. Waar de C nog voor staat kan men zich afvragen, want zeven maal zeventig maal vergeven was vergeten. Integendeel, er werd een fileermes gehanteerd. Er was nog iets merkwaardigs: de VVD draagt, landelijk althans, uit geen partij uit te sluiten, zelfs Wilders niet. Hoe zit dat Westlandse VVD?
    En wat is er uiteindelijk bereikt? Weer lekker onder elkaar, de lastige vragensteller en dossiervreter is ‘kaltgestellt’. Zo heerlijk rustig ja, ja!?

  3. Raadsvergadering op dit punt prima geanalyseerd! Beschamend en walgelijk. De Judassen vochten om voorrang! ‘Dat de deze dag genomen besluiten mogen strekken tot welzijn van onze inwoners. Amen.’ Oeps: raadsgebed afgeschaft….

  4. Het dieptepunt was de beschuldiging richting de heer Witkamp als ontvanger van een cadeau toen hij ernstig ziek was. Men was blijkbaar flink met de pet rond gegaan en de ontvanger accepteerde het cadeau als een warme blijk van medeleven. Na zijn terugkeer in de gemeenteraad wordt sinds gisteren ditzelfde cadeau aangegrepen om hem te betichten van niet integer gedrag. Men steekt hem een mes in de rug wat betreft de aanname van dit cadeau. Hoe ziek zijn deze valse schenkers zelf? Dat zijn mensen om je diep voor te schamen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>