Scherp contrast

26 feb

(Westland, 26 februari 2020).De zo rustige gemeenteraadsvergadering vorige week dinsdag was dus eigenlijk een soort wapenstilstand. Tussen twee politieke veldslagen. In een soort ‘burgeroorlog’, die zich kenmerkt met fluisterende guerrillatechnieken. Soms met openlijk verbaal geweld.
Na die vredelievende vergadering (met de benoeming van de nieuwe CDA-wethouder Albert Abee) en kort voor zijn kennismakingsinterview in de AD-zaterdagkrant was de bom alweer gebarsten. Oorzaak: het bestuurscollege had de vrijdag ervoor snel een vergunning doorgedrukt en de al onder geheimhouding vallende raadsleden daarover niet specifiek geïnformeerd. Dat gebeurde pas maandag tijdens een geheime fractievoorzitterssessie.

Pislink
Het college deed dat om te voorkomen dat anderen alsnog ook zo’n vergunning zouden aanvragen. Dat argument kreeg nog enig begrip bij de oppositie, maar echt pislink waren ze toen ze erachter kwamen dat het college, in ieder geval de helft, gewoon bewust niks had verteld. Omdat het bang was dat de geheime informatie dan toch door de oppositie zou worden gelekt, enkele wethouders waren daar zelfs van overtuigd.

Faliekant fout
Zelfs al zou dat waar zijn, dan is die gekozen methode democratisch faliekant fout. Misschien zelfs juridisch strafbaar omdat je iemand al beschuldigt van iets wat hij mogelijkerwijs zou kunnen gaan doen.
En mocht iemand inderdaad lekken uit geheime informatie, dan zijn daar politie en justitie voor om dat uit te zoeken. Een college dat zomaar op de stoel van de rechter gaat zitten, dat zegt dat de raad ‘het toch niet zou stil houden’ is echt verkeerd bezig.
Geen wonder dus dat Peter Duijsens (WV) furieus was, Ulbe Spaans (GL) geschoffeerd en Remmert Keizer (GBW) er helemaal klaar mee is. Enfin, de in boosheid geboren eerstvolgende extra raadsvergadering is maandag 9 maart. De tweede alweer, binnen enkele weken.

Loslippig
Toegegeven, het is bekend dat er in de politiek, ook de Westlandse, geregeld wordt gelekt uit vertrouwelijke of zelfs geheime sessies. Maar eveneens is bekend dat de laatste jaren, vooral in Westland, nogal snel geheimhouding op bepaalde dossiers wordt gelegd.
Ook staat vast dat niet alleen de oppositie informatie laat wegsijpelen, maar dat ook de coalitie, zelfs de wethouders, wel eens loslippig zijn. Die dan goede sier maken met informatie die zij wel en de oppositie (of de gehele raad) nog niet heeft. Die die berichten dan op voor hen strategische momenten naar buiten brengen. Kijk eens hoe goed wij zijn!

Eufemisme
In het AD-interview zegt de nieuwe wethouder Abee dat Westland een politieke raad heeft. Gelukkig maar, het alternatief is immers een instituut vol jaknikkers en zwijgers. Die tijden zijn gelukkig voorbij, hebben we genoeg gehad in de vroegere Westlandse kernen.
Abee verder: “Het is duidelijk een raad waar veel verschillende opvattingen in zitten. Er is een scherp contrast tussen een aantal raadsfracties en het college.” In moeilijk(er) Nederlands heet dat een eufemisme.

Wonder
Als hij met politieke raad een instituut bedoelt dat krampachtig een balans zoekt tussen, met name, wederzijds respect en vertrouwen, dan heeft hij gelijk. En wat hij een scherp contrast tussen sommige raadsleden en wethouders noemt, heet in gewoon Nederlands een wederzijds gigantisch wantrouwen.

Zijn ‘finest hour’ komt pas als hij in die sfeer raadsleden geheime informatie gaat verstrekken, zonder te denken dat ze die gelijk wel gaan lekken. Als hem dat lukt, mag dat een wonder heten.

3 gedachten over “Scherp contrast

  1. Ik heb echt te doen met de burgemeester. Die zit er maar tussen en weet waarschijnlijk als oud-wethouder ook nog eens wie er gelijk heeft. Maar in deze rol kan hij niks zeggen.

  2. Die Albert Abee heeft het goed gezien. Een scherp contrast is gewoon zwart en wit. En die zien er mooi uit als tegels in de keuken, maar niet in de raadszaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>