Saaie verkiezingen, vol tinten grijs

21 feb

(Westland, 21 februari 2018). Worden het nog wel leuke lokale verkiezingen? Het kan nog komen maar de gemeentelijke politiek moet nu toch wel opschieten. Vooralsnog ziet het er niet naar uit dat de raadsverkiezingen een spetterend feest van de democratie worden. Terwijl het ‘morgen’ al 21 maart is.

Politiek is Westland soms een buitenbeentje, geen landelijke trends en ontwikkelingen volgend. Vier jaar geleden werd het landelijk verliezend CDA (onverwachts) verkiezingswinnaar. VVD Westland doet electoraal eveneens vaak ‘gek’. Lift maar deels mee met landelijk succes. Dat geldt ook voor de PvdA. Nadat die in 2012 nationaal de tweede partij werd bleef de Westlandse afdeling – toen nog samen met GroenLinks – twee jaar later even groot/klein als ze was. Deskundigen kunnen het niet uitleggen; mogelijk heeft het iets te maken met de (kleur van de) drie lokale partijen.

Tegendraads
Als dat tegendraadse doorzet hoeven we geen lokaal D66-effect – vorig jaar landelijk van 12 naar 19 zetels – te verwachten. Een mogelijke winst komt dan eerder door een jonge lijsttrekker of het ontbreken van een links-liberaal alternatief in Westland.
Ook een Jesse-effect bij GroenLinks (van 4 naar 14 Kamerzetels) zit er vrijwel zeker in deze rechts-conservatieve regio niet in. Wel een groeikansje, door socialisten die meer zien in ‘groen’ dan ‘rood’. Mogelijk wordt Westland dan PvdA-fractieloos.

Leuk hoor, dat glazen bol kijken, maar waar gaan de Westlandse raadsverkiezingen 2018 eigenlijk over? Grotendeels het oude liedje: wonen, veiligheid, verkeer en zorg. Ook vier jaar terug waren dat grote thema’s. Maar mede door de crisis is er op die terreinen volgens velen te weinig gebeurd. Wel is er een waarneembaar, groeiend verlangen de bestuurlijke, personele bezetting eens flink op te frissen. Jonger, maar vooral politiek anders.

‘Groene’ woonwijk
Natuurlijk zijn er actuele verkiezingspunten. De kustvisie, feestweken, medicinale wiet, een islamitische school en de Kwekers in de kunst. Maar een echte, lange termijnvisie over het Westland ontbreekt, hooguit is er een gericht toekomstbeeld van een Westland dat per definitie een glastuinbouwregio blijft.
Geen enkele partij waagt zich (zelfs niet eens) aan een discussie dat Westland ooit een ‘groene’ woonwijk van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag kan worden. Met hier en daar innovatieve agro-centra. Met Rijk Zwaan, Priva en Koppert Cress als supervoorbeelden. Zonder veiling, ook minder kassen.

Gladstrijken en masseren
De verkiezingsdebatten en campagne-activiteiten tot nu toe doen het ergste vrezen. Heersend lijkt een trend van gladstrijken en masseren. Alles wordt gekleurd door een sfeer van vriendelijkheid. Vooral geen vijanden te maken. Omdat het dan na de verkiezingen gemakkelijker is om een coalitie in elkaar te zetten.
Soms verlang ik naar schreeuwende, desnoods domme lijsttrekkers die elkaar de oren wassen, naar verbaal gezwets over ‘links tuig’ en ‘eigen volk eerst’. Niet daarvan, afgelopen zaterdag klonken op de AD-stemboot geregeld woorden als ‘Luisteren naar elkaar’, ‘Samenwerken’ en ‘Alleen kunnen we het niet’.

Nuanceren
Natuurlijk zijn dat realiteiten maar als zelfs politici in de verkiezingscampagne almaar nuanceren, dan wordt het wel erg lastig om je te onderscheiden. En maak je de kiezer gek. En onzeker.
Als dat tot 21 maart zo doorgaat, dan worden het verkiezingsweken vol tinten grijs. Misschien wel meer dan vijftig. Mocht de opkomst dit jaar lager zijn dan in 2014, dan weet ik tenminste één reden waar dat aan ligt.

Rien van den Anker

6 gedachten over “Saaie verkiezingen, vol tinten grijs

  1. Een grijs/grauwe column. Geen straaltje licht? We mogen toch hopen dat het gemeentehuis niet langer als partijbureau van het CDA wordt gerund waar plannen werden voorgekookt. Om vervolgens door een “meeloopraad” (oppositie kaltgestellt en burgers buitengesloten) te worden geaccordeerd! Alhoewel: de reactie van de coalitiepartijen op de RAPPORTAGE VAN BEVINDINGEN, zonder enige zelfreflectie, stemt niet vrolijk. Daarom: politiek wees niet bang, ga er scherp in, en roep duidelijk naar de kiezer wat er aan missers (vele) waren en hoe het anders moet!

  2. De lokale politici zouden het laatste stuk van deze column uit hun hoofd moeten leren. Gewoon helder en duidelijk zeggen waar ze naartoe willen, daar gaat het om. Als dan later blijkt dat het niet lukt om bepaalde punten in het collegebeleid te brengen kun je ook uitleggen dat dat in de formatie niet is gelukt.

  3. Dat toekomstbeeld van Westland bijna zonder tuinbouw is heel triest. Ik denk dat Westland Rotterdam en Den Haag in de gaten moet houden, maar ik denk ook dat die steden in zekere zin het Westland weer nodig hebben. Als het hier economisch goed gaat, is dat ook goed voor hun.

  4. Kiezers laten zich allang niet meer belazeren. Die weten maar al te goed dat veel dingen in de partijprogramma’s niet haalbaar zijn. Ik vrees ook dat veel mensen gewoon een persoon kiezen en niet eens weten wat voor plannen die heeft. Het falen van verkiezingen begint bij de desinteresse van de kiezers.

  5. De verkiezingscampagne moet geen voorspel zijn van formatiebesprekingen. Als die tijdens debatten al meespelen kun je net zo goed helemaal geen campagne meer houden. Scheelt veel tijd en geld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>