Ri

23 aug

(Westland,23 augustus 2017). Onlangs met vrienden een discussie gehad. Wie nu de beste journaallezer is? Bij mannen weet je nooit of je daar ook het woord ‘mooi’ voor moet zeggen. Zeker nu die discussie-onderwerpen (m/v) tegenwoordig paraderen over het beeldscherm.
Paraderen, prachtig woord, heeft ook iets seksistisch. Belangrijkste kandidaten aan de toog waren al snel Astrid Kersseboom en Annechien Steenhuizen. Om niemand te grieven zal ik de masculiene argumenten voor of tegen achterwege laten.

Gezichten
Bij de WOS hebben ze tegenwoordig ook gezichten, zeg maar, te bekijken nieuwslezers. Tijdens het Weekoverzicht. Dat zijn Dennis van Schie en Bas Booister. Da’s heel wat anders dan Astrid of Annechien…
Dat gaat wel met enig lef en durf, want ‘onze’ twee doen het in de open lucht, geluidstechnisch risicovol. En niks paraderen, of parmantig heen en weer wandelen, nee, gewoon stokstijf recht in de camera kijken. Eerst een beetje houterig, maar dat wordt steeds minder.
Wat opvalt is dat beiden vrijwel altijd bijna midden in het beeld staan waardoor bij de kijker (soms) het idee ontstaat dat sprake is van een innovatief staaltje robotisering. Maar mogelijk zijn Dennis en Bas – uit kostenbesparing noodgedwongen – naast nieuwslezer tegelijkertijd ook cameraman én geluidstechnicus.
Ik zie het al voor me. ‘Camera eindelijk klaar, Dennis?’. ‘Ja, begin maar, Dennis’. ‘Dank je, Dennis’. ‘Draaien dan maar, Dennis’. Zoiets. En gewoon op straat. Of langs de waterkant. Langsfietsend zou ik via 112 direct de afdeling Verwarde Personen bellen.

Vlinderstrikje
Soms staan ze in een gekleurd zomertenuutje, soms met een kelnerachtig vlinderstrikje. En wit overhemd. Niet echt modieus, je zou die semi-vrijwilligersorganisatie bijna een directeur toewensen die in zijn vrije tijd kledingwinkels runt en wat adviezen kan geven. Of hun, net als bij Astrid en Annechien, geregeld een leuk shirt of trui uitleent. Broek hoeft niet, komt toch niet in beeld.
Maar veel opmerkelijker, bij WOS-tv is nieuws vooral een mannending. Geen vrouw in die sector te zien. Die zitten wel bij andere prietpraat-, of ( te) commerciële, programma’s. Soms met een krasstem die normaal gesproken zelfs niet door een radiotest komt en bij wie je je steeds afvraagt van wie die moet zijn. Soms is er ook een blondine die zo pront voor de deur staat dat je als kijker blij bent dat ooit het nachtslot is uitgevonden.
Maar afgezien daarvan is het klaarblijkelijk een hels karwei om voor het weekoverzicht een aardig ogende journalistieke mevrouw te vinden die ook nog redelijk Nederlands kan spreken. Dat bestaat toch niet! ChristenUnie en zelfs SGP zijn tegenwoordig vrouwvriendelijker.

Noord-Korea
Dat geldt ook al voor dat (bijna laatste) communistenbolwerk Noord-Korea. Daar is het een man die alleen het boze (oorlogs)nieuws mag boodschappen. Maar voor het politieke nieuws is er Ri Chun-hee. Die weet pas echt wat nieuws presenteren is! Daar kan geen Annechien of Astrid tegenop. En zeker geen Dennis of Bas.
Ri, ik bemin haar. Als ik haar hoor en zie, raak ik opgewonden. Doe ik haar na, heel hard. En krijs ik stiekem tussen Koreaans lijkende kreten ook woorden als Westland en Grote Leider Kim Tak Oen. Veelal bellen dan ongeruste buren. Of het wel goed gaat met me. ‘Geen zorgen,’ zeg ik dan heel laf. ‘Ik kijk naar het WOS-weekoverzicht’.

Rien van den Anker

8 gedachten over “Ri

  1. Hier een reactie van de Westlandse Ri, voluit Richard. Van de WOS. Het is absoluut geen bewuste keus dat ons nieuws een mannending is. Wellicht herinneren velen zich nog onze Margriet van der Eijk, die ook in beeld het Jaaroverzicht en politieke programma’s bij de WOS presenteerde. Maar onze Margriet kwam (als Presentatietalent van het jaar 2014) in beeld bij regionale en landelijke omroepen, die haar overigens tot dusver vooral inzetten bij het radionieuws.Persoonlijke noot: al vele jaren fan van Annechien.

  2. Weer heerlijk smakelijk zitten lachen aan de ontbijttafel. PS: 2 september Open Dag bij de WOS, wellicht kan je dan nog wat vrouwelijks schoon vinden.

  3. Ik vind dat Dennis en Bas het best goed doen, maar ik moet toegeven dat de soms zure columnist het nu beter doet. Maar ik ben ook benieuwd of de WOS dit leest. En we binnenkort Denise en Beertje op de buis zien paraderen.

  4. Ik erger mij al tijden aan sommige WOS-programma’s. Over het algemeen plat en ordinair. Kijk maar naar Zomaar Zomer. Veelal zijn het ook verkapte gesponsorde advertenties, zonder aftiteling. Ik begrijp dat er geld moet worden verdiend, maar vertel dan gewoon dat het geen journalistiek is. Dan ga je er ook anders naar kijken. Dan weet je dat je naar SBS-WOS zit te kijken en niet naar de publieke omroep die de WOS zegt te zijn.

  5. Wat grappig: tot nu toe alleen reacties van mannen gelezen. Ik kijk eerlijk gezegd weinig WOS, want iedere keer als ik WOS aanzet is er een herhaling…

  6. ik ga voor die serieuze mevrouw uit Noord-Korea. Duidelijk (voor wie de taal spreekt en zonder eigen mening). Ik geniet altijd van haar aanwezigheid haar leuke act, ook al ben ik het nooit met haar eens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>