Politiek blijft het voorlopig nog oudjaar

29 dec

(Westland, 29 december 2021). Wie denkt dat zaterdag overal het nieuwe jaar begint vergist zich, dat duurt nog even. Het politieke nieuwjaar start pas medio maart, met de gemeenteraadsverkiezingen. Tot die tijd moeten we het in Westland nog doen met de oude meuk.
Met raadsvragentsunami’s van Peter Duijsens (Westland verstandig), met het knorrige gebrom van CDA-maestro Cor van der Mark en ellenlange betogen van wethouder Albert Abee. En natuurlijk met de verbale ‘danspasjes’ van GroenLinkser Ulbe Spaans. Maar met die verkiezingsstip op de horizon is dat nog wel uit te houden.

Schreeuwerige vrolijkheid
Bijkomend voordeeltje, tot half maart blijft de Westlandse politiek deels verschoond van ordinair regulier gebrabbel en geneuzel, omdat die plaats maken voor de schreeuwerige vrolijkheid van de verkiezingscampagne. Die mogelijk minder vrolijk, schreeuwerig (en massaal) zal zijn door de corona-pandemie.
Da’s jammer, want een verkiezingscampagne heeft ook wel iets lachwekkends als je plotseling serieuze lieden in gênant kleurrijke partij-outfit (op anderhalve meter) foldertjes ziet uitdelen aan mensen die daar geen interesse in hebben. Met, soms totaal ongeschikte, politici die in krant, op tv en tijdens (digitale) debatten overtuigend subjectief Westland willen overtuigen dat ze het zo goed hebben gedaan en daarom herkozen willen worden. Soms is liegen zo heerlijk om te zien.

Verdacht vooruitstrevend
Na 16 maart is dat allemaal voorbij, hebben wij als burgers onze Democratische Daad gedaan en dienen daarna onze mond te houden. Waarna de politiek oprecht gaat werken aan het nieuwe elan dat ze tijdens de campagne heeft beloofd. De nu al bekende nieuwe partijprogramma’s beloven in dat opzicht overigens weinig goeds.
Enige hoop gloort er in personele sfeer. Op de nieuwe kandidatenlijsten staan zowaar behoorlijk wat jongeren en vrouwen, soms redelijk hoog. Zelfs diversiteit en iets minder inclusiviteit zijn na enig zoeken te vinden. En terzijde, vooral het CDA is daarin verdacht vooruitstrevend.
Maar veel potentieel nieuwe raadsleden zullen het 39-koppige raadsinstituut niet eens halen. Daarvoor staan ze te laag op de lijst of krijgen te weinig voorkeurstemmen.

Gewoon weer terug
Bij de hoofdrolspelers kunnen we op zeker een beloofd nieuw elan wel vergeten. Oude lokalo-rotten, zoals Peter Duijsens (WV), Remmert Keizer (GBW) en Dave van Koppen (LPF) komen gewoon weer terug. Zo ook CDA’er Jenny Vermeer. En VVD-lijsttrekker Pieter Varekamp zat weliswaar niet in de raad als fractievoorzitter, maar was wel jaren ‘ancien’ wethouder. Ook bij de mini’s SGP/CU, D66 en PvdA zijn de kopstukjes hetzelfde, alleen bij GroenLinks staat Duncan Plomp klaar, politiek een volstrekte nieuweling.
Qua fractievoorzitterspoppetjes blijft het dus dezelfde wijn in dezelfde zakken. Grote kans dat ook enkele wethouders gewoon blijven zitten. Eerst leek alleen Ben van der Stee (LPF) nog gretig, maar sinds kort geilt ook arbeidsmigranten-huisvester Albert Abee (CDA) zichtbaar. Zelfs groen- en afval-blunderbestuurder Leen Snijders (SGP) wil wel weer vier jaar.

Lilliputter
Voor lokale politicologen zijn er eigenlijk maar twee grote verkiezingsvragen. Wat gebeurt er met ‘het hier eeuwig besturend aanwezige’ CDA Westland nu die partij landelijk is verschrompeld tot een lilliputter? En gaan de drie lokale partijen GemeenteBelang Westland, LPF Westland en Westland verstandig opnieuw een meerderheid halen?
Hoe dan ook, alleen kleine zetelveranderingen bij de verkiezingsuitslag zullen een beetje nieuwjaar brengen, maar met dezelfde chefjes en baasjes blijft het ook lang(er) oudjaar. Erger dan het huidige zooitje ongeregeld kan het toch niet worden?, zal een niet-gekozen burgemeester als Bouke Arends zich soms bezorgd afvragen. Niet alleen een cynische columnist zal de vraag bevestigend beantwoorden.

Rien van den Anker

 

7 gedachten over “Politiek blijft het voorlopig nog oudjaar

  1. Wat me het meest verbaast is de ambitie van wethouder Snijders om nog vier jaar te blijven. Dat bord voor zin kop moet wel heel erg dik zijn.

  2. Wat nou, het blijft voorlopig oudjaar in politiek Westland. Met de aankondiging dat forum voor democratie mee gaat doen hier is het al gelijk Hot Summer geworden.

  3. Dat Forum voor Democratie ook in Westland wil meedoen is niet zo gek. Ik sluit niet uit dat er nogal wat Westlanders zijn die daar in tuinen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>