Politici constructief testen op bekwaamheid

19 apr

(Westland, 19 april 2017). Er zijn mensen die vinden dat er meer positief nieuws moet worden gepubliceerd. Sommigen vinden zelfs dat de hele krant alleen maar vol positivisme moet staan. Lijkt me een mooie, maar sprookjesachtige mediawereld. Dan krijg je berichten dat de hele schoolklas vanmorgen veilig op school is aangekomen. Of dat de verkeerslichten bij De Lier goed werken. En dat politieke kemphanen als Piet Vreugdenhil (CDA) en Dave van der Meer (LPF) zondag vreedzaam naast elkaar in de kerkbank zaten. Het moet natuurlijk niet gekker worden.
Alhoewel, nu zijn er weer maatschappelijke wereldverbeteraars die vinden dat de journalistiek ook oplossingsgericht moet worden. Constructieve journalistiek heet dat. Niet alleen signaleren, maar daarna positief – daar is ‘ie weer – aangeven wat er aan te doen is.

Reddende engel
Ik begrijp nu dat je als journalist na het nieuws ook met, liefst uitgewerkte, oplossingen moet komen. Dat je, nadat je iets door onthullingen hebt afgebroken, ook moet aangeven hoe het weer moet worden opgebouwd. De journalistiek als nieuwsbrengende, maar ook reddende engel! Dat maakt de wereld niet alleen gekker maar zet die ook nog eens op zijn kop.
Constructieve journalistiek dus. Dat gebeurt deels al. Als geregeld comazuipers worden ‘opgeraapt’, dan legt een deskundige desgevraagd in de krant uit hoe zoiets moet worden aangepakt. Ooit heb ik zelf verkeersdeskundigen oplossingen laten aandragen voor de verkeersproblemen die er komen als Naaldwijk een XL-supermarkt krijgt. Niks constructieve journalistiek, gewoon een follow-up schrijven. In aansluiting op een eerder nieuwsbericht.
Volgens voorstanders moet de constructieve journalistiek ook een hoog actiekarakter hebben Probleem en oplossing staan centraal, pas dan is er het nieuws om beide enige zin te geven. Anders gezegd, beginnen bij de oplossing, dan het probleem maken en daarna het nieuws creëren, in die volgorde.

Cojo
Als kersverse cojo – zo heten die ‘nieuwe’ journalisten echt – werd ik gisteravond tijdens de Westlandse gemeenteraad op mijn wenken bediend. Bovenaan mijn constructieve oplossingenlijstje staat namelijk al wekenlang het voorstel om landelijke, maar ook lokale, politici en bestuurders voordat ze worden gekozen of benoemd, uitgebreid te onderwerpen aan geschiktheid testende assessments en psychologische gesprekken. Tevoren gewoon checken of ze het wel (aan)kunnen.
Ongepast? Gek?
Er zijn miljoenen mensen die zoiets allang hadden gewild met de Amerikaanse president, ook bij die Turkse Erdogan. Maar zo’n voorstel is eveneens zeer zinvol onderaan de ladder van belangrijkheid in de wereld, bijvoorbeeld in Westland.

Dinsdagavond bleek tijdens een beschamend debat over de gemeentewerf dat zoiets in de lokale politiek  perfect zou werken. Dat had veel urenlange domme discussies, vreselijke vragen, maar ook veel regentesk, neuzelig gedraai en kronkelige, bestuurlijke zinloze antwoorden gescheeld.
Constructief journalistiek denkend lag de oplossing voor de hand.  Ik zou in die nieuwe stijl dan hebben geschreven dat die stuntelende VVD-wethouder met enig zelfrespect vannacht zelf had moeten opstappen. Of dat een gemeenteraad, maar dan wel een met lef, hem niet had moeten laten ‘bungelen’, maar had moeten wegsturen.
Dat gebeurde alletwee niet, maar ik begin oplossingsgerichte journalistiek nu al leuk te vinden.

Rien van den Anker

4 gedachten over “Politici constructief testen op bekwaamheid

  1. Na het kustdossier, inmiddels afgenomen, het nog lopende getalm met De Leuningjes in Poeldijk, nu weer het Gemeentewerf-debacle. Deze lijst van ‘hoofdpijndossiers’ voor deze VVD-wethouder is nog veel langer. Nog even bungelen na al dat klungelen? Zie het als laatste kans, maar ik heb niet de verwachting dat hij, een nitwit als het op procesregie en ‘meenemen’ aankomt, nog het licht gaat zien en de gehele rit zal uitzitten. Terugkomen na deze raadsperiode is in ieder geval geen begaanbare weg. Poehpoeh, dat is nog ruim één jaar. Als ik daar aan denk dan krijg ik al meteen voorjaarsmoeheid.

  2. Journalisten weten het altijd beter, denken ze. Kletsen ook soms uit hun nek, lijken vaak ook op politici. Maar, toegegeven, deze columnist schiet vaak raak. Zeker in dit geval.. Enkele weken terug schreef hij al dat de VVD het moeilijk gaat krijgen. Ouwendijk moet gewoon de eer aan zichzelf houden. Goed voor zijn partij, ook beter voor hem.

  3. Wie gaat er nu onderhandelen met Boal, maakt een halve afspraak en zegt daar weinig tot niets over tegen de gemeenteraad. Het heeft allemaal met communicatie te maken. Maar er zitten op dat gebied toch voldoende specialisten bij de gemeente? Aan de andere kant, dan moeten hun bazen/wethouders ook wel luisteren!

  4. Het wachten is op één van de raadsleden die het verlossende woord durft uit te spreken : “U hebt hier te lang gezeten om nog enig goed te kunnen doen. Vertrek zeg ik u!” (ingekorte quote Oliver Cromwell). Het kan natuurlijk zijn dat de betrokkene antwoord: “Als je door een hel gaat, blijf je gaan” (Churchill). De tijd zal het leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>