Opstandige bezwaarmakers

10 jun

(Westland, 10 juni 2020). Politiek Westland is in meerderheid nog steeds tegen een islamitische school maar de onrust rond dit heikele onderwerp flakkert weer op, als ware het een virus. Binnenkort zijn we op dat punt weer eventjes landelijk nieuws.
Dat komt omdat het bestuurscollege heeft besloten om de school weer op te nemen in het Plan der Scholen 2021-2024. En dat terwijl de procedure van de (tegen zijnde) raad bij de Raad van State nog steeds loopt, maar is vertraagd. Dankzij Corona.
Maar vertraging of niet, volgens de wet moet de school worden opgenomen in het vóór 1 augustus 2020 vast te stellen meerjarige scholenplan. Daarom staat de islamitische school weer op de raadsagenda.

Spectaculair gedoe
Medio vorig jaar al begon het gedoe rond de islamitische school. De drie lokale politieke partijen (LPF, Westland Verstandig en GemeenteBelang Westland waren tegen, hebben een raadsmeerderheid en dus werd het schoolvoorstel afgewezen. Bijzonder omdat het scholenjaarplan vrijwel altijd een hamerstuk is, zonder discussie.
Het debat was extra bijzonder, omdat tegenstander LPF samen met CDA VVD en CU/SGP een coalitie vormen. Met twee LPF-wethouders – de ene zelfs van onderwijs -, die politiek tegen de school zijn, maar wel achter het collegevoorstel staan. ‘Want wij zijn wèthouders!’ Politieke correctheid in optima forma.

Angsthazig
Na dat ‘revolutionaire’ spektakel besloten de andere coalitiepartijen angsthazig een hellepie-hellepie brief naar onderwijsminister Arie Slob te sturen. ‘Het zijn zij, niet wij!’
Ook burgemeester Bouke kreeg met hem te maken, omdat hij de toen al boze Meester Arie in formele, bestuurlijke termen moest melden dat de raad Westland ‘zijn taak had verwaarloosd’. Daarna overrulde de bewindsman de raadsbeslissing. Tot woede van die drie lokale partijen. Ze weten wel dat hij dat mag doen, maar toch gingen ze in beroep bij de Raad van State.

Bakzeil
Ondertussen draait de wereld draait door en moe(s)t het college ondertussen bestuurlijk en begrotelijk naar voren kijken en ‘klaarstaan’ voor het moment dat de bezwaarmakers bij het hoogste rechtscollege bakzeil zouden halen. Klein, belangrijk detail, de Haagse initiatiefnemers hebben tot nu toe nog steeds geen formele schoolaanvraag ingediend.

Maar door het collegebesluit ligt de zaak politiek weer uiterst gevoelig. Toen Westland Verstandig afgelopen week een persbericht rondstuurde waarin satanisch werd opgemerkt dat het college unaniem (dus ook de LPF-wethouders) achter dit nieuwe besluit staat reageerde de LPF furieus. Gek, want het blijft een rare spagaat, enerzijds roepen dat je al bij de coalitiebesprekingen in 2018 hebt gezegd tegen te zijn en anderzijds je wethouders dekken die er als collegelid voor zijn. ‘Moet kunnen’, zeggen die LPF-bestuurders, maar het blijft – bij de kiezer – moeilijk uit te leggen.

Naar Slob
En, ach arme, de immer ogenschijnlijk zo stoïcijnse burgemeester zit er maar mee. Hij ziet het alweer voor zich. Als die lokalo’s hun poot stijf blijven houden, moet er weer zo’n gênante mededeling van ‘taakverwaarlozend raadsgedrag’ naar Slob. Of hangt Arie weer aan de telefoon waarom hij dat het zooitje nog steeds niet onder de duim heeft.

Tenzij hij er op Drents-diplomatieke wijze nog in slaagt om één van de drie Opstandelingen ervan te overtuigen dat je op dit punt maar beter kunt accepteren dat je verloren hebt. En dat dat voor Westland uiteindelijk meer winst oplevert dan hardnekkig tegen te blijven. Maar ik vrees het ergste, hij is geen Rutte. Op zich is dat wel weer geruststellend.

Rien van den Anker

7 gedachten over “Opstandige bezwaarmakers

  1. We gaan toch niet weer beginnen. Die school mag er wettelijk komen, punt uit. Daar kunnen die lokalo’s alleen maar iets aan doen als de wet wordt veranderd. Tot die tijd blijft hij gelden.

  2. Als wij hier geen islamitische school willen, dan kan een meerderheid dat toch beslissen. Zo moeilijk is het toch niet.

  3. Die drie lokale partijen denken dat Westland buiten de grondwet valt. Gelukkig is dat niet zo. Westland ligt gewoon in Nederland.

  4. Christelijke en katholieke scholen zijn al bijzondere scholen en in dat rijtje komt nu een islamschool. Vertel mij wat het verschil is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>