Opstandig kruimelwerk

26 jun

(Westland, 26 juni 2019). Wie denkt dat Westland bestuurlijk en politiek een chaotisch zooitje is, heeft het mis. Vorige week woensdag was er op NPO 2 de eerste van vier afleveringen van ‘Opstandelingen':  In het Noord-Hollandse Bergen is het pas echt rotzooi. Ik hou van dit soort programma’s, ben ook fan van programmamaakster Sophie Hilbrand.
Vanavond – woensdagavond (om 20.25 uur) – is deel 2, dan is Loosdrecht aan de beurt. Daarna volgen het Zeeuwse Veere en het Scheveningse Duindorp; die woensdagen staan al in mijn agenda. De kijkcijfers – vorige week zo’n 420.000 – lijken ook voldoende voor een vervolgserie.

Dwangbevelen
In aflevering 1 gaat het over een Bergens conflict tussen de gemeente, met name de burgemeester, en enkele bewoners. Vooral eentje die in een schuur woonde, die jarenlang (geregistreerd) huis was en daarna plotseling niet meer. Waarna hij en zijn gezin het pand gedwongen moesten verlaten. Na dwangbevelen van tienduizenden euro’s van de gemeentelijke dienst Handhaving.
De Bergenaar zag zijn (gezins)leven verkloten, metamorfoseerde in een ‘opstandeling’. De daarop volgende ‘burgeroorlog’ heeft inmiddels de kop gekost van een wethouder en een topambtenaar. Bestuurlijke schietschijf is nog steeds de burgemeester. In de televisie-aflevering oogt ze eufemistisch stijfkoppig, ook naïef. Al met al heerlijke televisie, zelfs als je Sophie Hilbrand niet leuk vind.

Bergens perspectief
Na die eerste aflevering kijk je totaal anders naar de Westlandse politiek. Kun je je afvragen of het hier wel zo erg is. In vergelijking met Bergen was er in kassenland de afgelopen jaren slechts sprake van een soort, soms uit de hand gelopen, vriendenruzie. Die je gewoon had kunnen uitpraten. Westlands opstandelingen-gedoe is niet meer dan kruimelwerk.
In Bergens perspectief zijn knorrepotten als Peter Duijsens (Westland Verstandig) en Ulbe Spaans (GL) heel sympathieke mensen en achteraf gezien hadden we veel beter een referendum kunnen houden om Sjaak van der Tak vast te houden. En zo moeten we eigenlijk wethouder Leen Snijders op onze blote knieën smeken om te blijven zitten in dat huis waar hij formeel niet helemaal legaal woont. Met een Bergense bril op gaat het hier allemaal om klein bier.

Klompendansen
In dat licht bezien kunnen we namens de gemeente ook nog wel een fruitmand naar de weggestuurde griffier Nico Broekema sturen; met een briefje waarin hem alles wordt kwijtgescholden. En daarna de lieve Kwekers in de kunst melden dat achteraf gezien die toegezegde veertig mille hartstikke kloppen, dat ze die maar moeten houden Maar dat ze dan wel, om verder administratief gezeik te voorkomen, nog een uurtje moeten komen klompendansen op het Wilhelminaplein.
Als we dat allemaal hadden gedaan, hadden we ook dat tussentijdse muts-geneuzel met Agnes van Ardenne niet hoeven meemaken. Was ook die spoedcursus Drents niet nodig geweest om die Emmenaar Arends te kunnen verstaan. Hadden we gewoon ‘onder ons’ gebleven, en – op z’n Weslans – kunnen blijven kiften. Met Sjaak, Peter, Remmert, Dave, Jenny, zelfs met Cobie en Piet.

Eindeloos herhalen
De WOS moet de serie ‘De Opstandelingen’ verplicht uitzenden. En, als bij het Varend Corso, gewoon dagen achtereen eindeloos herhalen. Wordt iedereen blij dat wij niet ‘zoals zullie in Bergen’ zijn.
Voor die eerste aflevering had ik Sophies mailadres al klaarliggen om, heel lafhartig, Opstandig Westland te ‘verraden’. Na die Bergense beelden doe ik dat maar niet, veel te saai hier.

Rien van den Anker

7 gedachten over “Opstandig kruimelwerk

  1. Volgens mij is er overal wel eens wat. Dat zie je toch ook hier in Westland. Maar het zegt allemaal ook iets van de bestuurscultuur waarin we leven. De politiek doet soms maar en de burger pikt dat steeds minder.

  2. Had het vorige week gemist, vandaag gekeken. Wat een gedoe in dat leuke Bergen! Ik kom er graag, maar had over deze zaken nooit iets gehoord.

  3. Eerst dacht ik dat die vergelijking met Westland allemaal ernst was. Gelukkig viel halverwege het kwartje. Zeker na die verwijzing naar het muts-geneuzel van Agnes.Ik heb zoiets altijd gedacht.

  4. Ik heb veel bewondering voor de nieuwe burgemeester dat hij het nog steeds leuk vindt hier. Soms vraag ik ook me wel af of hij deze columns wel echt leuk vindt.

  5. Nu horen we het eens van een ander wat voor geweldig gemeentebestuur we hebben.Om dankbaar voor te zijn. Een groot verschil met BERGEN (NH) waar van alles mis is. Dus burgers, niet langer zeuren over doofpotten, gebrekjes aan transparantie, het consequent niet raadplegen van burgers bij plannen welke hen raken, belangenverstrengeling of dat er burgers zijn die meer gelijk hebben dan de grote groep. Allemaal geneuzel dus, minder dan klein bier. Alhoewel, mijn tante Geertje zei altijd “een beetje zwanger bestaat niet”!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>