Op naar 39 fracties

28 sep

(Westland, 28 september 2016). Zonder problemen kun je in politiek Westland zomaar een tiendelige serie van House of Cards opnemen. Je moet wel bij de les blijven, want de aflevering ‘Geschorste Griffier’ is nog niet eens voorbij of nieuw politiek gelazer begint alweer.
Kort geleden bleven de kameraden van Progressief Westland consequent volhouden dat er intern heftige discussie was maar zeker geen ruzie. Nog sterker, inhoudelijk was men het volledig met elkaar eens. Zaterdagnacht (!) kwam het mailbericht dat GroenLinks lokaal de samenwerking met de PvdA stopt.
Massagegesprekken van wederzijdse, seniore partijbonzen bleken zinloos; praten zonder voorwaarden lukte niet. Groenlinks wilde de positie van ‘haar’ fractievoorzitter Ulbe Spaans niet ter discussie stellen. Het Westlandse socialisme gaat nu gespleten door met een tweekoppige PvdA-fractie en een eenhoofdige GroenLinks-fractie. Ook de laatste blijft de huidige coalitie steunen.

Meer splijt broeit
In de Westlandse gemeenteraad met 39 leden waren er acht fracties, nu dus negen. Daar zal het niet bij blijven, er broeit nog meer splijt, ook in andere fracties. Vanzelfsprekend ontkennen ze allemaal, enkele bevestigen dat er intern heftige discussie is, maar zeker geen ruzie. Soms wordt gezegd dat men het inhoudelijk volkomen eens is.
Zo is het in de CDA-fractie onrustig nu ‘primadonna’ Karin Zwinkels naar de Tweede Kamer wil. Wie moet daarna fractievoorzitter Piet Vreugdenhil bij de hand nemen? Pertinent wordt ontkend dat het enige, een beetje allochtone raadslid Dennis Chafiâ door Sylvana Simons is verleid om een Westlandse DENK-fractie te beginnen.
Binnen de VVD is er ‘oorlog’ over het woord neoliberalisme, wat het precies betekent en hoe je het moet schrijven. Tot grote woede heeft de veelal nette fractieleider Pieter Varekamp al ‘Pleur op’ geschreeuwd. Gemor is er verder binnen Gemeentebelang Westland omdat fractievoorzitter Remmert Keizer geregeld oppositie à la Duijsens wordt verweten. Tegen zijn eigen wethouders. Omdat ‘ie dat zo lekker vindt.

Sleets huwelijk
Bij de LPF oreren rekkelijke en precieze Fortuynisten juist of er niet te weinig oppositie wordt gevoerd en of men niet te aardig is tegen het bestuurscollege. Intens is er geborrel bij Westland Verstandig waar de twee (ooit één fractie vormende) Leo’s de gebeten hond zijn omdat ze (te) vaak samen worden gezien. En ze hun fractievoorzitter Peter Duijsens weleens het woord willen ontnemen.
Zelfs bij de ChristenUnie-SGP-fractie klinkt intern debat, beschaafd, dat wel.
Discussiepunt: ‘Twee geloven in één fractie, dat leidt tot duivelse actie’. Ogenschijnlijke rust is er alleen bij D66 maar wie de raadsleden Tamara van Riet en Maxim van Ooijen soms ziet zitten krijgt het beeld van een sleets huwelijk. Dat vanzelf wel uit elkaar valt.

Onzin of niet, voor je het weet zitten we met vijftien, zestien raadsfracties. En dan is er nog de Grote Boze Buitenwereld. De Nederlandse Volksunie doet in 2018 al mee. De SP wacht de landelijke verkiezingen komend voorjaar af. Als die links slecht uitpakken, dan slaat de ‘rode tomaat’ ongetwijfeld in Westland toe. Gezien het groeiend rechtse karakter aarzelt ook Wilders steeds minder-minder-minder om hier naartoe te komen. En waarom zou Henk Krol met zijn 50Plus niet meedoen? Grijze koppen genoeg.
Op dus naar negenendertig fracties. Leve de democratie, een totaal versplinterde.

Rien van den Anker

7 gedachten over “Op naar 39 fracties

  1. Heel veel mensen in de politiek kijken teveel naar hun eigen wereldje en weten dat mooi te verbloemen met verhalen dat ze voor de kiezers en de samenleving actief zijn. Die ruzie binnen Progressief Westland is een schande, het gaat om ego’s en over de onwil met elkaar samen te werken. Ik zou bijna met een eigen lijst komen.

  2. Ik mag toch hopen dat de voorbeelden in deze column niet waar zijn. Of maar voor de helft. Dat ik twijfel zegt ook iets hoe ik over de lokale politiek denk.

  3. Dynamiek in het Westlandse gemeentebestuur is goed. Stilstand, door sommigen stabiliteit genoemd, is achteruitgang. Helaas pas in 2018 verkiezingen.

  4. Dat steeds meer raadsleden hun eigen mening naar voren willen brengen, komt door een toenemende individualisering. Eigenlijk heel logisch. Nu moeten veel afspraken vooraf in besloten kring vastgesteld worden om een stemmenmeerderheid te fabriceren. Eerlijke raadsleden gaat dat op den duur tegen staan. Democratie wil het iedereen naar de zin maken en dat is niet altijd mogelijk. Een goed raadslid heeft dus vaak met dilemma’s te maken. Hoe kan hij zijn keuzes altijd 100 % verantwoorden? Ik vrees dat hij soms moet huichelen. Vroeg of laat geeft dat problemen, zoals je nu waarschijnlijk gaat zien in Westlandse gemeenteraad.

  5. De columnist heeft aan de vermelde ‘strapatsen’ haast een dagtaak. Ik stel hem voor af te dalen tussen het ‘gekrakeel’ en als mediator pro-actief ‘potten’ te lijmen of vooralsnog scherven op kleur te sorteren.

  6. Een gemeente krijgt of heeft een gemeenteraad en een college van burgemeester en wethouders die ze verdient! En voor Harry Schonewille: Salomo had en krijgt gelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>