Onze eigen ‘Hiddema’

1 mei

(Westland, 1 mei 2019). Na het vertrek van fractieleider Dave van der Meer en de komst van diens (voor)naamgenoot Van Koppen had hij gehoopt dat zijn politieke leven iets rustiger zou worden. Zijn cluppie staat goed op de rails, heeft een cruciale positie in het Westlandse bestuurscollege, de fractie onderging een, ook feminiene, verjonging en voor hem is er een partij-ideologische rol van éminence grise weggelegd.
Goede vrienden hebben hem, schuimbijtend aan de Slimmerick-tap, al spottend ‘onze eigen Theo Hiddema’ genoemd. Als een – al eeuwen – lokale LPF’er met een trotse, laaggenummerde, Forum voor Democratie-lidmaatschapskaart had hij er maar om gelachen. Zoals Theo.

Halalstrand
Maar niks pais en vree, de afgelopen tijd is er voor hem op rechts-rechts gebied genoeg gebeurd om je over op te winden. Neem die Haagse politieke reli-transgender Arnout van Doorn, die van de PVV naar de (moslim-)Partij van de Eenheid overstapte, en die onlangs een pleidooi hield voor een zogenoemd halalstrand. “Moslims voelen zich onprettig bij schaars geklede, vaak ook lelijke mensen” had ‘die overgelopen pik’ gezegd.
Zo’n strand zou exclusief zijn voor volledig getextileerde vrouwen, streng verboden voor grotendeels blote en niet zelden onesthetisch vormgegeven strandgangers. Ook al kun je dat onesthetische soms niet ontkennen, Rechts Westland krijg je alleen al met het uitspreken van zo’n voorstel op de duinbarricaden. Zeker een ‘Poelukse’ Hiddema.

Islamitische school
Later schrok die zich ook rot toen de Raad van State het plan voor een islamitische school tussen de kassen alsnog goedkeurde. Bij zijn LPF hadden ze meer dan instemmend geknikt toen onderwijsminister Arie Slob (ChristenUnie) twee keer zijn veto daarover had uitgesproken, omdat er te weinig leerlingen zouden zijn. En nu toch! Het moet niet gekker worden. LPF-vechtlust voldoende, het rancuneuze zuur dat er, na jaren van strijd toch een Westlandse moskee kwam, brandt nog immer.

Niet weer!
Maar de verwachte rustperiode voor onze Westlandse Hiddema werd een kruistocht toen op – what’s in a name – Stille Zaterdag het NRC-interview van Henk Otten verscheen. Waarin deze (naast Thierry Baudet) mede-oprichter van Forum voor Democratie de grote leider publiekelijk kritiseerde en afviel.
Tussen de LPF-kassen werd even gedacht dat dat allemaal onderdeel was van een doordacht pr-plan, maar bij onze, mogelijk op LPF-wethouder Cobie Gardien na, grootste lokale Fortuyn-fan brak het zweet uit. Als bij een post-traumatisch stress-syndroom zag hij twintig jaar oude beelden van een zichzelf door ruzie en roddel opvretende Pim-partij. ‘Niet weer!’, gulpte door het grijze hoofd.

Verstappen-snelheid
En het bleef maar doorgaan, hij zag zijn landelijke alter ego op Verstappen-snelheid sussen, uitleggen en paaien, zag ook hoe dat mislukte. Vroeg zich af of het toeval was dat Otten juist dertigduizend euro uit de partijkas had gehaald, wilde geen verband zien met Judas’ dertig zilverlingen. Was perplex dat Henk die tot Palmpasen nog met hosanna op het Binnenhof werd ingehaald, binnen een week politiek werd gekruisigd. En Trumpiaans door Thierry met een twitterbericht zijn partijcongé kreeg. Allemaal toeval!
Komende maandag (6 mei) zou hij er na de jaarlijkse sterfdagbedevaart naar Fortuyns Rotterdamse huis met oude partijveteranen nog eens goed over bomen. Op de thuisbank zittend was hij inmiddels wat onderuitgezakt. Buiten hoorde hij een kerkklok slaan, er waren tijden dat het middagdutje van Forum-lid en LPF-voorman John Witkamp rustiger was.

Rien van den Anker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>