Nooit meer beledigen

16 okt

(Westland, 16 oktober 2019). Jaap Smit belde. Ik ken de Zuid-Hollandse koningscommissaris slechts op afstand, weet alleen dat hij een mengeling van theoloog, vakbondsman en bestuurder is.
Aimabele stem, recht voor zijn raap: ‘Haags burgemeester? Is dat niks voor jou?’ Het voelde als een foute grap van een Westlandse wethouder die mij een loer wilde draaien. Maar het was Jaap.

Geschikt
Wel op een doorzichtig moment, de Haagse waarnemer Johan Remkes van de vertrokken Pauline Krikke zit er net een week, de wethouderscrisis is nog lang niet opgelost. Onverdroten ging Jaap verder, regeren is immers vooruitzien, moet hij gedacht hebben: ‘Journalisten zijn uitermate geschikt voor het burgemeesterschap. Neem die Pieter Broertjes, die doet het na jaren Volkskrant beregoed in Hilversum. En het is fantastisch dat Sjors Fröling van BNR Nieuwsradio eerste burger in Vijfheerenlanden wordt. Daar zitten ze echt op zo’n geniale radiopraatjesmaker te wachten. Daarom denk ik dat Den Haag perfect voor jou is.’ Nog net geen amen.

Sven Kockelmann
Na Frölings overstap vorige week brandde direct het navelgeleuter binnen het journaille los. Voor Den Haag ging gelijk de naam Sven Kockelmann rond, mogelijk mét Dries Roelvink. Voor twee vacatures binnen de bijblebelt blijkt een reli-lobby voor Tijs van den Brink gaande. En AD-verslaggever Bart Lelieveld, een ex-Poeldijker, zou zijn gebeld voor een bestuurlijk dorpspostje achter Alkmaar. Vanwege zijn excellente amateurtoneelcapaciteiten.

Na Smits dwingende vragen, begon ik te sputteren, ging hem ongevraagd tutoyeren en kwam niet verder dan dat ik eerst bedenktijd wilde. Jaap begreep dat. Misschien had ik dat ook beter niet kunnen vragen want later bleek dat andere journalisten, zoals Sjak Bral, ook gebeld waren en van hun aanzoek een vrolijke column hadden geschreven. Maar het kan best zijn dat ze dat (jaloers) verzonnen hadden en gewoon geen ander column-onderwerp hadden kunnen vinden. Zo smerig zit dit vak in elkaar…

Nekkramp
Twee dagen later ‘hing’ Smittie weer. Ik liet hem even in de waan. Breedsprakig meldde ik dat ik geen spat bestuurlijke ervaring had, overdreef dat ik pas sinds kort het verschil tussen een motie en een amendement kende, dat ik wel slecht ben, maar niet politiek slecht en dat ik al bij het zien van een burgemeestersketting nekkramp krijg. Jaap woof met voor hem onverwachte botheid alle argumenten weg.

Beledigen
Wanhopig zette ik daarna ingestudeerde argumenten in. Zei, een octaaf lager dan gewoonlijk, dat ik dat Westlands burgemeester Bouke Arends niet aan kan doen. Gespeeld geagiteerd voegde ik eraan toe dat ik dan lokale, liberale en groene raadslieden als Remmert Keizer, Sander Zuyderwijk of Ulbe Spaans niet meer zou kunnen afzeiken. En ook ‘gristelijke’ wethouders Karin Zwinkels of Leen Snijders nooit meer oprecht zou kunnen beledigen. Ik stotterde bijna.
‘Nu ik dit zeg, Jaap, begin ik ze al te missen. Dat kun je een Anker, ook al is die ooit geboren in Den Haag, niet aan doen. Hoor je dat!’ Het enige wat ik hoorde leek op een verre, koningscommissarisselijke vloek. ‘Anker? Spreek ik dan niet met Rienk Kamer, die journalist?’

Billenkoek
Daarna bleek dat we ook nog veel mensen gemeenschappelijk kenden, hebben we samen nog hard gelachen. Over mannetje Sjaak, over meisje Agnes en over dat moment dat hij alle Westlandse, sidderende, fractievoorzitters verbaal billenkoek gaf. Gegierd hebben we zelfs, als die twee oude mannetjes op het balkon van The Muppet Show. Echt de slappe lach: ‘Als Bouke tussentijds opstapt, bel ik je wel…’

Rien van den Anker

4 gedachten over “Nooit meer beledigen

  1. Het zal weinig Westlanders misschien interesseren maar teurgkijkend is het wel erg pijnlij hoe de Haagse burgemeester is vertrokken. Via Instagram.

  2. Het heeft er alle schijn van dat de columnist zich in zijn apocalyps heeft laten leiden door de theoloog in Smit. Mogelijk heeft hij in zijn visioen Rienk Kamer ontmoet in één van de vele kamers welke voor ons allen bereid zijn in de eeuwigheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>