Nieuw Wageningen

7 mrt

(Westland, 3 maart 2018.). Feest vandaag in Westland. De opening van het World Horti Center in Naaldwijk. Met drie vrouwen in de hoofdrol. De majesteitelijke Máxima, de ministeriële Carola en de tijdelijke Agnes.
Dat WHC moet het belangrijkste kennis- en innovatiecentrum van de internationale glastuinbouwsector worden. Waar bedrijfsleven, onderwijs en overheid samen innoveren, verbinden, creëren en inspireren. Met een jaarrond-vakbeurs en jaarlijks zo’n 25.000 internationale vakbezoekers. Weelderige websitewoorden, met zo’n marketingtoontje dat me altijd een beetje ibbel maakt.

Onderwijs
Wie zitten er eigenlijk achter dat World Horti Center? Onder meer MBO Westland, waarin mbo-onderwijsinstellingen Albeda College, Lentiz onderwijsgroep en ROC Mondriaan samenwerken. Verder de Demokwekerij Westland, onderdeel van Proeftuin Zwaagdijk, die eerder was gevestigd langs de Veilingroute. Die doet ook de jaarrond-expositie.
De gemeente Westland doet mee vanwege het belang van de glastuinbouw. De basis voor innovatie blijft onderwijs en kennisontwikkeling, samen met ondernemers, vindt de politiek.

GFFX
Vierde, mogelijk de belangrijkste, deelnemer is de stichting Greenport Food & Flower Xperience. Een bedrijvenclub, die met ‘groen’ onderwijs het energieke, dynamische en innovatieve imago van de Nederlandse tuibouw wil laten zien. Voorzitter is Jaap van Duijn, decennialang dé man achter de Dutch Flower Group.
GFFX-partners zijn Lentiz (van MBO Westland), die Demokwekerij, Westland Marketing (nog eventjes gemeentelijk gefinancierd) en AABNL, een advies-, ingenieurs- en makelaarsbureau.
Founding Fathers zijn bijvoorbeeld Dutch Flower Group, Best Fresh Group, Zyon Group en Nature’s Pride. De stichting is notarieel vastgelegd door Westland Partners, inmiddels een sponsor. Net als de Rabobank. Soms is computerend achter de coulissen kijken heel boeiend.

Vierling
Ondanks al die onderlinge verstrengelingen zijn de WHC-participanten een vier-eiige vierling. Die alleen gebouw en parkeerterrein delen. Er is wel een bestuur met directievertegenwoordigers uit de deelnemende partijen. Mogelijk komt er later een algemeen directeur, die het geheel tot een eenheid moet smeden.
Alles is er nu op gericht om (vooral) ‘handen uit de mouwen’-mensen op te leiden die de glastuinbouw keihard nodig heeft. Vooralsnog alleen op mbo-niveau, maar met de wil/wens richting hbo te gaan. Sommigen dromen zelfs van universitair onderwijs.

Merkwaardig
Maar dan is het wel merkwaardig dat nergens ‘Wageningen’ wordt genoemd. Toch hét universitair onderzoeksmekka van de land- en tuinbouw? Met wereldfaam.
Wageningen University & Research is – lees ook hun wonderlijke websitetaal – de combinatie van een Nederlandse universiteit en onderzoeksinstituten.
Die toepassingsgericht- en praktijkonderzoek zonder winstoogmerk doen. In opdracht van overheid, bedrijfsleven en non-profitorganisaties. Al dan niet met de universiteit. Je hoeft niet echt creatief te zijn om grote overeenstemmingen te zien met de WHC-missie.

Wereld van verschil
Samenwerken? Ze willen niet, is vaak het (informele) Westlandse antwoord, maar even officieus zijn de Gelderse geluiden die het tegendeel beweren. Natuurlijk zitten die Wageningse wetenschappers niet te wachten op een Nieuw Wageningen tussen de kassen. Met praktijkgerichte en commerciële eelthanden. Die zien alleen maar een wereld van verschil tussen, noem maar, doeners en denkers.

Mogelijk stelt Wageningen zich – in Westlandse ogen – nogal elitair op, als een Silicon Valley versus plat polderland. Dan is ‘Dan doen we het maar zelf’ een begrijpelijke Westlandse reactie.
Maar wel een met een groot risico dat nu opnieuw het wiel wordt uitgevonden. Want hoe dan ook, een echt World Horti Center zonder Wageningen bestaat niet. Ook niet in Westland.

Rien van den Anker

3 gedachten over “Nieuw Wageningen

  1. De spijker op de kop; WHC-volgelingen zullen het verafschuwen. Zeker zij die al tijden oreren dat universitair onderwijs/onderzoek naar Westland moet komen. Wetend dat Wageningen nooit verkast naar Westland. Voor MBO-leerlingen is het nu voordelig dat ze nog dichter op het bedrijfsleven zitten. Te hopen valt dat de studiezin er door toeneemt. En er MBO’ers komen, die dan kunnen doorstuderen in Delft. Of in Wageningen…
    Intussen verdwijnt het glas en is straks 700 tot 1000 ha. glas foetsie. Waar aan de ene kant WHC een nieuw icoon moet worden, wordt het bestaande, Westlands glas, afgebroken. Moet toerisme en recreatie de nieuwe tweede economische motor worden.

  2. Kom op, columnist. Concurrentie voor Wageningen op MBO-niveau in het Westland? Net als altijd, ambitie groot en uitkomst uiteindelijk beperkt. Zeker als het op echt samenwerken aankomt. Men had inderdaad dit niveau en dus samenwerking moeten binnenhalen. Dan stel je echt wat voor, ook buiten het Westland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>