Mediamanipulatie

2 sep

(Westland, 2 september 2020). Een zittend gemeentebestuur heeft altijd de neiging om de media te beïnvloeden. ‘Kijk eens hoe goed we het doen’, is daarbij de leidraad. Een bataljon communicatiespecialisten, inclusief andere ambtenaren, staat paraat om de politiek verantwoordelijken daarbij te ondersteunen. Mediamanipulatie heet dat, op onze kosten.
De gemeenteraad zit dan als controleur van de macht constant op de tweede plaats. Alleen de coalitiefracties krijgen zo nu en dan strategisch ‘stukken rood vlees’ toegeworpen om publiekelijk goede sier te maken. Te suggereren dat zij college-invloed hebben. Zo bezien zit de oppositie zelfs op de derde plaats.

Oneliners
Publicitair proberen de niet-regerende partijen geregeld het bestuurscollege te attaqueren door in felle oneliners kritisch uit te halen naar zijn beleid, of het ontbreken daarvan. Om de ‘hoor en wederhoor’-regel toe te passen plaatst de pers daarna veelal aan het eind een gemeentelijke reactie. Vaak kort, hooguit één alinea. Da’s pas lekker scoren.

Sinds maart kent de gemeente Westland een wekelijkse persconferentie. De ‘kapstok’ van die persontmoeting is de besluitenlijst van de kort ervoor gehouden collegevergadering van burgemeester en wethouders. Journalisten vroegen zich wel direct af of er voldoende nieuws zou zijn om die frequentie te rechtvaardigen.
Maar dat ‘probleem’ is ondertussen opgelost, want bijvoorbeeld morgen is er – na weken vakantiereces – géén persbijeenkomst ‘omdat de college-agenda kort was’. Anders gezegd, het gemeentebestuur gaat nu zelf bepalen of er nieuws in de besluitenlijst zit. Of niet. Toch ook een mooie vorm van mediamanipulatie.

‘Cryptogram’
Voor dit alles werd die besluitenlijst gestuurd naar media en raadsleden, voorzien van geniaal taalkundig onduidelijke toelichtingen. Daarom was er wel enige hoop dat een persconferentie dat ‘cryptogram’ enigszins transparanter zou maken.
En dat gebeurde wonderwel ook, want de steeds wisselend aanwezige wethouders bleken opmerkelijk vaak (zinvol) spraakzamer dan tijdens commissie- en raadsvergaderingen. Bleken na afloop ook bilateraal beschikbaar voor exclusieve vragen van media.

Knorrig
Het gevolg was dat de gemeente het nieuws kaapte en er geregeld meer ‘positieve’ publicaties over het collegebeleid verschenen. Waarbij het korte ‘wederhoor’ nu beschikbaar was voor de oppositie. Tot haar ergernis.

Grote Oppo’s als GBW en Westland Verstandig, maar ook de kleintjes PvdA, D66 en GroenLinks, waren toch al knorrig omdat in het begin die collegebesluitenlijst – onder embargo – eerst naar de media werd gestuurd. En pas daarna naar de raadsleden.
Waardoor zij weleens overvallen werden met vragen van journalisten die soms meer wisten. Omdat die net uitgebreid geïnformeerd waren door collegeleden. Inmiddels krijgt de pers de lijst vlak vóór de persconferentie; de raadsleden ietsje eerder.

Tegenaanval
Door de Coronacommotie is de nieuwe mediastrategie veel burgers, ook de meeste raadsleden, vrijwel ontgaan. Niet bij de oppositie, want daar broedt men op een tegenaanval. Een aantal zit al telefonisch klaar nog voordat de media de wekelijkse collegebabbel in het Glazen Gemeentehuis hebben verlaten. Enkelen bellen de journalisten zelf.
Er wordt verder overwogen om na de ‘propagandapraatjes’ van het college een eigen oppositioneel vragenuurtje te houden. Om dan zelf nieuws te maken en het collegenieuws weer tot ‘oud’ te devalueren.

Het klinkt misschien naïef, maar het zou van democratische professionaliteit getuigen als de bestuurders gewoon de oppositie ook uitnodigen. En die soms, een beetje pesterig, wel nog even op de gang laten wachten.

Rien van den Anker

 

6 gedachten over “Mediamanipulatie

  1. Is het nu manipulatie van de media of laat de media zich al te gemakkelijk manipuleren? Journalisten moeten toch zelf wel aanvoelen wanneer ze worden gebruikt. En zouden ze nu echt groot nieuws van de coalitie dan niet publiceren?

  2. Journalisten zijn veelal links en zullen daarom volgens mij CDA en VVD kritischer bekijken. Laten ze zich dan niet manipuleren door hun eigen mening?.

  3. De oppositie heeft qua nieuwswaarde altijd het voordeel boven het establishment omdat zij altijd dingen anders wil. Dat is juist de klacht van zittende regeringen of colleges. En daarom zoeken ze alternatieven als wekelijkse persconferenties.

  4. Eindelijk is er eens iemand die het zogenoemde pr-beleid van dit college kritisch beschrijft. Geregeld zoeken de wethouders de publiciteit met nieuws waar ze weinig zelf aan hebben meegewerkt. Kijk maar naar nieuwe woningen of wegen waar in feite de projectontwikkelaars of de provincie de initiatiefnemers van zijn. De gemeente heeft dan hooguit geholpen of gefaciliteerd. Maar wel vooraan staan bij de foto!

  5. Halverwege schrijft de columnist dat die wekelijkse persconferentie niet doorging omdat de college-agenda te kort was. Dan hadden ze die juist moeten laten doorgaan want elke journalist wil weten waarom een college van een gemeente met ruim honderdduizend inwoners zo’n korte agenda heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>